Vodilja (ili zamka) roditeljstva – Dete mora da bude bezbedno!

Roditeljstvo samo po sebi predstavlja veliki izazov. Često su na testu vaša izdržljivost, nervi, osećanja, a ponekad i zdrav razum. Ali roditelj izdržava sve kako bi mu dete bilo srećno, ali to nije sve! Roditelj bi uradio (i čini) sve da mu dete bude bezbedno!!
dete mora da bude bezbedno

Od rođenja deteta vodimo računa da se dete ne povredi te sklanjamo sve što je potencijalno opasno za dete. Da li roditelji ponekad preteruju u tome?

Da li je zaista potrebno skloniti sve stvari sa polica, stolova,…?
Kada je dete malo ono ne razume šta znači opasno po njega i njegov život, ali tu su roditelji da ga nauče. Sklanjajući potencijalne opasnosti dete se neće susrseti sa njima, te tako neće imati priliku da nauči da je to opasno i da ne treba to da dira. Neke stvari možda nisu opasne po život deteta (npr. saksija sa cvećem), ali dete treba da nauči da ih ne dira. Kako će naučiti ako se nikada ne sreće sa tim? Šta biva kad odete u goste kod nekog ljubitelja saksijskog cveća? Zar ćete izbegavati te prijatelje dok dete ne postane dovoljno veliko da razume vaš zahtev?
Obaveza roditelja je da od malena uči dete kako da vodi računa o sebi i svojoj bezbednosti! Što je dete mlađe to je veći izazov za roditelja da objasni detetu da je nešto opasno po njega (batine ne spadaju u moguće rešenje, ni na jednom uzrastu).
Na mlađem uzrastu, bez komplikovanih objašnjenja, ponavljajte reči kao što su „opasno“ ili „pec“ ili nešto što vama najviše odgovara, a što će dete upozoriti na opasnost. Reči izgovarajte ozbiljno, iznenadno i strogo kako bi detetu skrenuli pažnju da treba da se udalji od potencijalne opasnosti. U početku će biti potrebno fizički skloniti dete, ali će ono vremenom naučiti da izgovorena reč „opasno“ znači da treba da se udalji ili spusti opasna stvar.
Kako dete raste uvodi se objašnjavanje situacije i razloga za određen roditeljski zahtev. Ali o tome nekom drugom prilikom ;).
Uživajte u roditeljstvu!
Autor teksta Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeuzt i asertivni trener
ZABRANJENO JE KOPIRANJE TEKSTOVA BEZ DOZVOLE AUTORA!