Kako smanjiti predmaturski stres

Dragi roditelji, zaslužili ste pohvale za strpljenje koje ste uložili u školovanje vašeg deteta. BRAVO! Vaše dete završava školu!!! To je velika stvar!

Koja emocija dominira: sreća, strah, tuga, ponos…? Ili od svega po malo?

Matura

Foto sa: edukacja.net

U radu sa roditeljima često sam imala priliku da čujem da je dominantno osećanje – strah. Strah od neuspeha na maturskom ispitu, strah od neupisivanja željene škole/fakulteta, strah od odlaska deteta u drugo mesto radi školovanja… Osećanje straha je očekivano u toj situaciji jer strepite kako će se vaše dete snaći (i da li će se uopšte snaći) u novim okolnostima. Bez obzira što ste i sami već prošli kroz situacije maturskih ispita i upisa u škole, ova situacija je sada potpuno nova za vas – vi ste sada roditelj maturanta!
Najveća želja roditelja u ovom periodu jeste da dete bude uspešno na završnim ispitima i da upiše školu koju želi. I to je sasvim ok! Međutim, može se desiti da je roditeljska želja različita od želje deteta i da to stvara sukob u odnosu. Evo nekoliko predloga kako da smanjite stresnost dana koji su pred vama:
  1. Otvoreno pričajte sa detetom – pitajte dete šta i zašto baš to želi (tu školu/taj fakultet);
  2. Diskutujte sa detetom – ukoliko vam se želja deteta ne dopada, recite otvoreno svoje mišljenje, obrazložite vaš stav i pitajte dete šta misli o tom vašem mišljenju;
  3. Tragajte za najboljim rešenjem zajedno – napravite “listu za i protiv” za sva moguća rešenja (školi/fakulteta);
  4. Zajedno donesite odluku – na taj način će svi biti zadovoljni i uspešnije će „proći“ kroz ovaj period.
Ostaje vam samo da budete podrška detetu u narednom periodu. I zapamtite! Mirnim tonom postižete da vas dete čuje!
Uživajte u roditeljstvu!
Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org
Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.