Mama i tata polaze u srednju školu

Vaše VELIKO dete kreće u srednju školu. Ukoliko Vam je ovo prvo iskustvo, verovatno imate utisak kao da i vi ponovo, polazite u srednju školu. Ukoliko već imate dete u srednjoj školi, znate da vas očekuju promene i prilagođavanje novonastalim okolnostima. Ovaj tekst je o tome kako da iskoristite specifičnosti ovog perioda i dodatno ojačate veze unutar svoje porodice.

srednjoškocac

Fotografija preuzeta sa ovog linka

Polazak u srednju školu znači više od „podrazumevanog nastavka školovanja“. U tom periodu javljaju se mnoge promene (npr. promene društva, promene sredine, promene pravila i očekivanja od roditelja) i prilagođavanja novonastalim okolnostima. Zbog toga ovaj period često prate konflikti roditelja i dece. Konflikti su neizbežni, ali je važno da iz njih izvučete maksimalnu dobit za razvoj vašeg odnosa. Evo kako da to postignete:

1. Nova pravila. Prva preporuka je da se dogovorite oko novih pravila kojih će se svi pridržavati. Kako roditelj ima očekivanja od deteta, tako i dete ima određena očekivanja od roditelja. Ukoliko usaglasite ova očekivanja, postoji velika verovatnoća da će naredni period biti miran i lep.

Zapamtite, ponašanje vašeg dete se razlikuje u kući i van nje. Ovo postaje problem kada roditelj, u najboljoj nameri da zaštiti svoje dete, postavlja pravila koja dete doživljava kao nefer i u skladu sa tim je sklono da ga krši. Da li je to vaš cilj roditeljstva? Kako bi sprečili nastajanje ovog problema, važno je da prodiskutujete sa detetom o pravilima i sankcijama, kao i da postignete dogovor oko toga koja su pravila i sankcije fer i korektne. Na taj način doprinostite razvoju poštovanja i iskrenosti u porodici.

2. Komunikacija. Druga preporuka je da svakodnevno odvojite vreme za razgovor o dnevnim dešavanjima. Otvorena komunikacija je veoma bitna. Dozvolite detetu da vam ispriča sve što se tiče njegovog svakodnevnog funkcionisanja, kako bi imali uvid u to šta mu se dešava. Ovo je bitno kako bi na vreme prepoznali ukoliko vaše dete ima problem i na vreme reagovali. Da bi ovo uspelo, važna je iskrenost. To negujte!

Vlada stav da su deca u ovom periodu „zahtevna  i teška“, da ovaj period „lakše podnose“ devojčice, a da su dečaci „problematičniji“. Moje radno iskustvo je pokazalo da svako dete kroz ovaj period može da prođe beć većih posledica ukoliko ima adekvatnu podršku roditelja. Da, vršnjaci su veoma bitni u ovom periodu i njihovo mišljenje je bitnije od roditeljskog, ali im je jednako bitno da znaju da imaju podršku roditelja u svakom momentu (a to se postiže svakodnevnom, otvorenom komunikacijom).

 P.S. Ostaje vam samo da budete podrška detetu u narednom periodu. I zapamtite, mirnim tonom postižete da vas dete čuje!

Uživajte u roditeljstvu!

 

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org

Napomena autora: Ukoliko želite da preuzmete tekst, molim Vas navedite autora i izvor. Hvala na razumevanju.

2 thoughts on “Mama i tata polaze u srednju školu

 • Draga gospođo Manuela,
  Otkrivši Vaš blog, mnogo sam se obradovala.
  Imam troje djece. Velika dobna razlika između njih me dovela u situaciju da moram žonglirati po žici zvanoj roditeljstvo.
  Naime imam sina koji je krenuo u srednju školu. I stvarno smo dugo bili na ratnoj nozi, nisam baš ponosna na to. Često me blokira na društvenim mrežama, pa se onda odobrovolji…Inače nije loš dečko, u srednjoj je krenuo odlično, dobar je sportista. Imam problem što sam stalno navikla da ga opominjem da uči? On je sada zaista dobio sve dobre (petice) ocjene, a ja imam problem sa tim da ga pustim da „diše“ -kako?!
  Moj mlađi sin je četvrti razred osbnovne škole, a curica skroz mala dvije godine. Molim vas za neki savjet, kako da postavim ravnotežu, stalo mi je da imam dobru komunikaciju sa svojom djecom.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana Snježo,

   Drago mi je da Vas je postojanje mog bloga obradovalo i nadam se da Vam tekstovi koje pišem pomažu da se „borite“ sa izazovima roditeljstva.
   Vaše pitanje zahteva opširniji odgovor, pa Vas molim da mi se javite mejlom na kontakt@maminovreme.org.

   Srdačan pozdrav,
   Manuela Kamikovski

Затворено за коментаре.