19 pozitivnih navika koje deca treba da usvoje

Sigurno ste primetili kako su deca sjajni imitatori!

Posmatrajući svoju decu tokom igre, dešava mi se da se iznenadim kad prepoznam svoje ponašanje ili rečenicu (a mislila sam da je ostalo nezapaženo). To me je navelo na razmišljanje – da li mi se dopada to detetovo ponašanje koje vidim da imitira? Da li je to ono što želim da naučim svoju decu? Koje navike želim da razvijem kod svoje dece?

Uzela sam papir i olovku i počela da pišem –

Preporučujem da sada, pre nego što pročitate ovaj tekst do kraja, i vi to isto učinite! Napišite svoj spisak i procenite koje navike treba da učvrstite, a koje tek da razvijete. U nastavku teksta ćete videti kolika je korist od ovog spiska.

Vodilja za pisanje mi je bila – „deca treba da budu zdrava, sigurna i srećna“. Iskreno, iznenadila sam se krajnjim „rezultatom“ jer do tada nisam razmišljala o tome. Shvatila sam da je ujedno nastao i spisak zadataka za mene. Ovaj spisak me je naveo da procenim svoje navike  – šta to (ne)radim i kako da menjam svoje ponašanje u cilju razvijanja pozitivnih navika kod svoje dece. Osvestila sam „svoja polja rada“ i mogu vam reći da sada više pažnje posvećujem svom ponašanju i procenjujem da li su u skladu sa trenutnim spiskom.

Možda ovo deluje opterećujuće, ali meni ovaj spisak pomaže da brže dođem do ideje kako da rešim neki roditeljski izazov.


Spisak pozitivnih navika koje želim da deca usvoje:

 1. Smeju se što više
 2. Provode što više vremena u prirodi
 3. Što više šetaju i voze bicikl
 4. Vode računa o ličnoj higijeni
 5. Imaju redovnu i raznovrsnu ishranu
 6. Prvo traže pomoć i podršku u svojoj porodici
 7. Otvoreno razgovaraju sa članovima porodice (iznosi svoja mišljenja, zapažanja, nedoumice, izazove)
 8. Izražavaju svoje emocije (pokazuju ih, pričaju o njima)
 9. Vode računa o svojoj bezbednosti i zdravlju
 10. Čitaju knjige
 11. Bave se svojim interesovanjima
 12. Asertivno komuniciraju (zauzimaju se za sebe i poštuju druge)
 13. Prepreke doživljavaju kao izazove za rast i razvoj
 14. Bave se sportom (rekreacijom)
 15. Teže usvajanju novih znanja i veštine
 16. Putuju i upoznaju svet oko sebe
 17. Pristojno se ponašaju (molim, izvini, dobar dan, doviđenja, hvala, izvoli…)
 18. Uvažavaju gosta u kući (pozdravi i ponudi piće)
 19. Zadovoljavaju svoju znatiželju na bezbedan način (prvo se upoznaje sa svim segmentima predmeta znatiželje, procenjuje rizike i u skladu sa tim donosi odluku)

Koju naviku bi vi dodali ovom spisku?


I šta sad? Kako da ih naučimo ovim stvarima i kako da budemo sigurni da će ovo usvojiti „za ceo život“? Jednostavno, treba se ponašati onako kako želimo da se naša deca ponašaju!

Sećate se da sam vam skrenula pažnju na to da su deca sjajni imitatori našeg ponašanja? Suština je upravo u tome! I zato, razmislite o navici koju želite da vaše dete „pokupi“ od vas i postarajte se da dete vidi da i vi to radite.

P.S. Podelite svoj spisak sa partenerom i prodiskutujte. Možete napraviti i „porodični spisak pozitivnih navika“ kojima svi članovi porodice treba da teže. Zajedno za zdravu i zadovoljnu porodicu.

Uživajte u roditeljstvu!

NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor teksta: Manuela Kamikovski (više o autoru pročitati ovde)