Za manje „praznog hoda“ u životu

Mame najčešće imaju problem sa realizacijom svih zadataka koje su pred njom i to u roku od 24 časa! Da, često nam nedostaje još jedan sat u danu da sve postignemo (a nekada ne bi ni još jedan ceo dan u nedelji „zalegao“)!

Šta ste odgovorili kada su vas pitali – Ali kako sve to postižeš? Većina majki može dosta toga da uradi u toku jednog dana – briga o deci, briga o kući, briga o partneru, a red bi bio i briga o sebi, i da ne zaboravimo da je za mnoge tu i posao/karijera.  Pored toliko obaveza većina majki nema vremena da se „pozabavi“ ovim pitanjem – ali kako sve to postižeš?

Znate li šta dodatno majkama otežava borbu sa izazovom „obavi sve na vreme“? Ukoliko zamislimo da njihovi partneri imaju aktivnu ulogu u rastu i razvoju njihove porodice, onda bi odgovor bio nedostatak neke treće osobe koja može da „uskoči i popuni rupe“ kada mama ne može da se klonira (a kloniranje bi bilo najbolje rešenje u datom trenutku).

Ovo je tekst kako se ja „borim“ sa izazovom „obavi sve na vreme“.

Volela sam da planiram. Planiranje mi je ulivalo neku sigurnost jer sam to doživljavala kao predvidivost budućnosti. Sve dok nisam postala majka. U početku me je to veoma frustriralo, ali sam vremenom naučila da se prepustim i opustim. Sa jednim detetom je ta „filozofija obavljala posao“, a onda sam rodila drugo dete. I skoro sve iz početka.

Previše obaveza i poslova koje moram obaviti, a nema ko drugi (jer sam u tom periodu mogla da računam samo na sebe). Tada sam uvidela da je neophodno nešto da menjam inače ću „pući“, jer nekada je potrebno i spavati i odmoriti se. Rešila sam da počnem ponovo sa planiranjem.

organizovana mama

Foto by Mamino vreme, sva prava zadržana

Na internetu se mogu naći razni planeri – od šablona, preko video materijala o tome kako uspešno planirati, do toga kako ukrasiti planer. Ipak, ništa od dostupnog mi nije odgovaralo. To me je navelo da osmislim način planiranja koji odgovara meni i mojoj porodici. Uzela sam svesku i počela.

Evo kako ja to radim:

1- Napravila sam godišnji kalendar sa važnim datumima. To možete uraditi na internetu i u podešavanjima definisati da svakog dana mejlom dobijete informacije iz kalendara. Ako niste aktivni korisnik mejlova i interneta – može da vam posluži neka sveska ili rokovnik koji ćete organizovati po vašem ukusu, ili možete kupiti već gotov planer.

2 – Planirala sam na mesečnom nivou. Popunjavala sam planer po principu prioriteta! Prvo zabeležim ono što je već isplanirano, zakazano i dogovoreno.

Zatim ispišem obaveze koje je neophodno uraditi u toku tog meseca i to zabeležim na lepljivom papiriću (poznatije kao sticy notes).

Obaveze delim u kategorije – kućne obaveze i poslovne obaveze. Vi uradite onako kako vama najviše odgovara. Ovo je važno jer na jednom mestu možete videti šta vas sve očekuje u tom mesecu i možete doneti odluku šta je prioritetno, a šta možete realizovati krajem meseca (naravno ako te obaveze nisu fiksirane za određeni datum). Često sam još u toku pisanja ove liste obaveza, donosila odluke kada bih mogla određene zadatke da obavim i to dopisivala u zagradi pored.

Dešavali su mi se dani kada se planovi nisu realizovali jer se desi nešto neplanirano (bolest deteta, put, iznenadni sastanak i sl.). I to je bilo prihvatljivo jer sam tačno znala šta sam propustila i mogla sam to da nadoknadim, ako je bilo potrebno.

Na ovaj način sam lako mogla da se reorganizujem i osećala sam se dobro jer sam imala utisak da i dalje imam „sve pod kontrolom“.

Ono što vam još može pomoći jeste da ove planove unesete u nedeljne planere ako ih koristite.

3 – Ova stavka je više nego korisna! Nedeljom uveče sam počela da smišljam nedeljnji meni za sve obroke u toku te nedelje. Ovaj dan je meni najviše odgovarao, a vi ćete odrediti onaj koji vama najviše odgovara. I nema više patnje sa pitanjem: „Šta danas da kuvam?“ ili  „Šta ćemo danas jesti“!!!

cilj-i-putevi

Može vam se činiti da ovo zahteva mnogo vremena, a vreme nema dovoljno (i zato je vreme veoma dragoceno)! Ipak, ukoliko o planiranju razmišljate kao o „pomoćniku i savezniku u borbi sa izazovom – obavi sve na vreme“ – uvidećete da je izdvojeno vreme za planiranje u stvari vreme koje ste posvetili organizaciji sopstvenih misli. Nakon prvog isplaniranog meseca, imaćete utisak kao da će biti manje „praznog hoda“ i „nemogućih misija“, odnosno trenutaka kada se od vas traži da se klonirate. A to mnogo znači, zar ne?

Zapamtite, planiranje nije recept kako da živimo život, već smernica koja nas vodi do ostvarenja sopstvenih ciljeva.

 

P.S. Ako znaš koji ti je cilj, putevi do cilja mogu biti različiti.

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, predbračni savetnik, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.


Učestvovala sam u konkursu za pisce koji je bio organizovan od strane Planeri smrcha & bo. Jedna od tema konkursa je bila „Organizovana mama“ i ja sam poslala ovaj tekst. Vest da sam osvojila nagradu za najbolji tekst dobila sam 25.12.2016. godine.

Ovo je link do pobedničkog teksta 🙂

Evo i jedne javne pohvale organizatora 😉