Za SVE buduće mame: 8 (+1) smernica za prijatniju trudnoću i postporođajni period

Ovaj tekst je nastao iz potrebe da pomognem budućim mamama da što više uživaju u periodu trudnoće i periodu babinja.

Period koji nastupa nakon porođaja je u narodu poznat kao babinje ili babine i traje oko 40 dana. Zvanična medicina postporođajni period definiše kao peurperium, koji traje šest do osam nedelja“. Ovaj opis je preuzet sa portala YuMama gde možete pročitati više o ovom periodu.

Trik je u planiranju!

Šta buduća mama treba da planira?

Koja je razlika u planiranju za buduće mame prvog i svakog narednog deteta?

Zašto je korisno planirati u trudnoći?

To su neka od pitanja kojima sam se bavila u ovom tekstu jer sam želela da istaknem korisnost planiranja u trudnoći i postporođajnom periodu, pa i u periodu planiranja trudnoće,  jer su ovi periodi u životu žena dosta emotivno i telesno zahtevni.

Kada bolje razmislite, vi se već sigurno bavite planiranjem (makar na dnevnom nivou), a da to možda i ne zapisujete, niti ste toga često svesne. Na primer, ukoliko razmišljate o tome da želite da zatrudnite u obzir uzimate razne stvari (posao i trenutnu materijalnu situaciju, da li vam treba dodatna pomoć, vaše zdravlje i sl.) na osnovu kojih pravite planove kako i šta dalje.

Ili ukoliko ste u procesu pripreme za trudnoću (npr. inseminacija, vantelesna oplodnja) vi već imate plan unosa terapije, poseta lekarima, iskoordinisane i usklađene druge obaveze sa ovim terminima.

Ukoliko ste upravo saznale da očekujete bebu, imate isplanirane dodatne analize, posete doktorima i obavaze koje vas očekuju do 12 nedelje trudnoće.

Ukoliko se nalazite u drugom trimestru trudnoće (od 14. do 26. nedelje) moguće je da vi već planirate šta želite da kupite za bebu, kako da uredite sobu ili planirate posete lekarima i usklađujete svoje obaveze.

Treći trimestar (od 27. do 40. nedelje) je period kada se aktivnije spremate za dolazak bebe, pa imate mnoštvo planova.

Ukoliko vam je ovo druga ili treća ili svaka čast koja trudnoća 🙂 – poznato vam je da planiranje postaje saveznik u „borbi“ sa svakodnevnim izazovima.

Koja je korist od planiranja u trudnoći, kada se često stvari dešavaju mimo naše volje i planova?

Planiranje sa sobom može doneti osećaj opuštenosti, rasterećenosti i sigurnosti, ako su planovi realno postavljeni (na primer, žene u trudnoći ne bi trebala da planira odlazak na zimovanje da bi skijala, ali ako njeno opšte stanje i lekar dozvole, boravak na planini je prihvatljiva opcija).

Planiranje u trudnoći omogućava da lakše donesete odluku koje obaveze da delegirate, a koje obaveze je neophodno samostalno da obavite (npr. odlazak na pregled kod ginekologa).

Planiranjem u trudnoći možete stvarati i uspomene. Ja i dalje čuvam, kao najvrednije blago, notese u kojima sam beležila sve o svojim trudnoćama. Na kraju ovog teksta imam jedan konkretan predlog (+ iznenađenje) za vas kako možete da planirate, a da to bude korisno i u isto vreme uspomena za čitav život.

Dnevnik buduće mame, Foto by Mamino vreme

I tako dolazim do pitanja  –

Koja je razlika u planiranju za buduće mame prvog i svakog narednog deteta?

Kada vam je to prva trudnoća, sve je novo i nepoznato. U želji da se što bolje pripreme za dolazak novog člana ili novih članova porodice, postoji tendencija da budući roditelji zaborave da uživaju u trenutku. Da se ipak to ne bi desilo i vama, u nastavku teksa ću sa vama podeliti svoj utisak o tome šta se meni pokazalo kao veoma korisno što sam isplanirala za period trudnoće i postporođajni period.

Zapamtite, svaka trudnoća je drugačija, kao što će i vaša deca biti različita (bilo da se poredite sa drugaricom ili poredite svoje trudnoće). U vezi sa tim, u svakoj narednoj trudnoći dodatna stavka u planiranju jeste – organizacija oko brige o starijem detetu (deci). Ovde razmišljajte o tome ko bi mogao i kako pomoći u staranju o starijoj deci dok ste a) trudni, b) u porodilištu i c) neko vreme po povratku iz porodilišta.

Stavka pod a) se odnosi na obaveze koje zahtevaju dodatni fizički napor za trudnicu, koji je svakako nepoželjan (npr. nošenje deteta). Ukoliko imate rizičnu trudnoću, ova stavka je nešto o čemu nema potrebe da pregovarate, već je neophodno da prihvatite pomoć.

Stavke b) i c) su takve da možete razmisliti o tome da to budu iste osobe (ili osoba) koje će brinuti o starijem detetu nekoliko dana dok se vi fizički ne oporavite dovoljno da možete samostalno obaviti većinu svakidašnjih obaveza. Ovo ne znači da treba da izolujete starije dete i udaljite ga iz kuće i od porodice, već znači da neko drugi, u tom periodu, brine da li je dete gladno i žedno. Ne, niste loša majka zbog toga!!! Dajte svom telu dovoljno vremena da se oporavi od porođaja jer ćete tako biti korisnije svojoj porodici i lakše ćete se nositi sa izazovima koje taj period „usklađivanja sa novim članom porodice“ nosi sa sobom.

I onda,

Šta je potrebno planirati?

Izdvojila sam osam stavki koje su se pokazale kao veoma korisne u periodu trudnoće i prvih nedelja po povratku iz porodilišta.

 1. Posete ginekologu. Broj poseta ginekologu zavisi od toga kakva je vaša trudnoća. Ukoliko je rizična trudnoća, biće i više poseta. Ipak, posete lekaru je važno da planirate u saradnji sa vašim odabranim ginekologom. Podatak koji sam pronašla na bebac.com jeste da „prema Nacionalnom vodiču dobre prakse za kontrolu trudnoće za ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, izdatom 2006. godine, tokom trudnoće planirano je, osim prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelja, kao i četiri ultrazvučna pregleda. Tokom prvog se ultrazvučno utvrđuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32 nedelje. Osim toga, potrebne su i laboratorijske kontrole“. Taj podatak sam pročitala i na portalu devetmeseci.net. Za sva dodatna pitanja obavezno se obratite svom odabranom ginekologu.

Medicinski dnevnik, Foto by Mamino vreme

 1. Bebino ime. Možda vam je ova stavka pomalo čudna, ali je važno da se na vreme dogovrite sa vašim partnerom o imenu deteta. Ukoliko imate duži spisak i muških i ženskih imena imaćete i mogućnost dogovaranja i pregovaranja, jer jedno ime nije nužno lepo i prihvatljivo za oba roditelja. Dogovorom se ipak može naći rešenje koje će biti prihvatljivo za oba roditelja, ukoliko sa pregovorima počnete na vreme.
 1. Kupovina stvari za bebu. Napravite spisak svih stvari koje želite da vaše dete ima. Izdvojite one stvari koje su vam neophodne za prvi mesec po dolasku iz porodilišta. Sve ostale stvari stavite na spisak „Pokloni za bebu“. Na ovaj način „pomažete“ kućnom budžetu i taj novac možete usmeriti na zadovoljenje budućih potreba i želja deteta, ali olakšavate i gostima odluku o tome čime da vas daruju. Ovde je važno i da isplanirate kada želite da obavite tu „prvu kupovinu“ za bebu, jer stvari treba oprati i pripremiti za vaš dolazak iz porodilišta.
 1. Opremanje bebinog kutka. Ovde se misli na odluku da li će beba biti sa vama u sobi ili će imati svoju sobu. U skladu sa tom odlukom ćete i planirati pripremu bebinog kutka.
 1. Priprema torbe za porodilište. Postoje razni spiskovi o tome šta vam je potrebno za porodilište. Ovo je moj spisak za porodilište koji možete preuzeti, ali se može desiti da vam u porodilištu zatraže i nešto što nije na spisku (npr. kao što su od mene tražili da donesem čistu krevetninu jer je čista krevetnina u tom porodilištu bila luksuz 🙂 ). Zapamtite, torba treba da je zapakovana i „čeka kraj vrata“ kada uđete u 35. nedelju trudnoće (kada uđete u deveti mesec). Kod blizanačke trudnoće – torba treba da je „spremna“ u 30. nedelji trudnoće (blizancima se često „žuri“ da upoznaju svet 😉 ).
 1. Priprema torbe za izlazak iz porodilišta. Ukoliko i ne želite da zapakujete stvari za izlazak iz porodilišta, biće korisno da napravite spisak stvari koje želite da vam donesu. Ovo je moj spisak stvari za izlazak iz porodilišta koji možete preuzeti i uskladiti sa svojim potrebama.
 1. Odluka o pomoći po povratku iz porodilišta. Dogovorite se ko će doći da vam pomogne, da li će to podrazumevati i da boravi kod vas ili samo dnevne posete, šta pomoć podrazumeva – kuvanje i peglanje ili i čuvanje starije dece (ukoliko ih imate). Važno je da na vreme dogovorite oko ovih stvari kako bi vam dolazak iz porodilišta bio što prijatniji i opušteniji, jer je bitno da se i vi i beba što pre oporavite od porođaja.
 1. Šta ako i kad gosti dođu da posete bebu. Dogovorite se sa partnerom kada vam je prihvatljivo da gosti dođu u posetu i ako dođu ko će i kako da ih ugosti. Uža rodbina će sigurno jedva čekati da dođe i upozna novog člana familije, a na vama roditeljima je da se dogovorite kada vam je i kako to prihvatljivo.

Ovo što sam podelila sa vama je rezultat mog ličnog iskustva, a dopunjeno je iskustvima mojih bliskih prijateljica. Vi uskladite planiranje sa vašim navikama i potrebama, ali zapamtite da

PLANIRANJE NIJE RECEPT KAKO DA ŽIVIMO ŽIVOT, VEĆ SMERNICA KOJA NAS VODI DO OSTVARENJA SOPSTVENIH CILJEVA.

Konkretan predlog (+ iznenađenje)

Sećate se da sam vam rekla da ću na kraju teksta predložiti jedan način planiranja koji je u isto vreme i stvaranje uspomena? Ispod fotografije ćete pronaći o čemu se radi, ali ćete otkriti i jedno iznenađenje koje sam spremila za vas.

Fotografija nagradne igre

Moja preporuka je takozvani Baby planer (fotografije u ovom tekstu su fotografije baš tog planera).

Prijatno sam se iznenadila kada sam naišla na ovaj planer jer do sada nisam videla da na našem tržištu postoji nešto poput ovoga. Ovaj planer je nešto što bih preporučila budućim mama jer se iz sadržaja planera može uočiti da je sastavljen na osnovu iskustva. U njemu možete pronaći gotovo sve što sam vam predložila u tekstu, a ovde možete pronaći više informacija o Baby planeru.


Ukoliko želite Baby planer, u saradnji sa Organizovana žena planeri, obradovaćemo nekog jednim ovakvim planerom.

Potrebno je da:

 1. Lajkujete obe naše FB stranice: Mamino vreme i Organizovana žena planeri;
 2. Podelite javno/public fotografiju nagradne igre sa FB stranice Mamino vreme;
 3. Da živite u Srbiji ili imate nekog ko u Srbiji može preuzeti poklon u vaše ime.

Važno je da ispunite sve navedene uslove.

Dobitnika ću izabrati preko random.org u petak 30.12.2016. godine.

Srećno!


P.S. Možda vam se dopadne i ovaj moj tekst Za manje „praznog hoda“ u životu

 

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.