Oprez! O ovom pitanju ne smeš ni da razmišljaš, a kamoli nešto da uradiš po tom pitanju ako si majka

Ovo je tekst za sve žene!

Ovo je tekst za sve mame!

Ovo je tekst za tebe – najbolju mamu svom detetu!

Već duže vreme se pitam zašto je toliko bitno da se bude SAVRŠEN? Ovde ne mislim o težnji ka savršenstvu, već o imperativu i MORANJU BITI SAVRŠEN (jer inače ništa ne vrediš)!

Verujem da ste primetile da je baš moderno biti SUPERMAMA koja sve, ama baš sve postiže u svom životu i to na nivou savršenstva. Čak je i akcenat na samostalnosti tih supermama!

Preuzeto i prilagođeno

I tako čitajući razne tekstove koji se bave baš ovom tematikom, uočila sam da se često raspravlja o tom jednom pitanju – Kada si poslednji put mislila samo na sebe?

Hej, supermama ima vremena da se posveti i sebi! Čekaj, a ti nemaš?!! Pa kad si poslednji put mislila samo na sebe?

ALI, u isto vreme se ističe da – ti kao mama nemaš pravo da se zapitaš to pitanje, naročito ako si majka male dece kojoj si potrebna! Njihove potrebe su najvažnije, vreme provedeno sa njima je najvažnije i tu nema kompromisa!

Postoji li ipak neki kompromis pa da svi budu srećni?

Da postoji – zdravo i zadovoljno dete, zdrava i zadovoljna porodica! Zato zastanimo na trenutak. Razmislite o ovim pitanjima:

  • Da li ste primetili da su deca raspoloženija i smirenija – kada ste vi raspoloženi i opušteni?
  • Da li ste primetili da su neprijatna ponašanja dece – „odraz“ vaše nervoze i nezadovoljstva?
  • Da li ste primetili da se vaša deca sasvim dobro snalaze i kad vas nema neko vreme?

Testirajte.

Ako si se uvrerila da je odgovor na ova pitanja „DA“ – vreme je da počneš da misliš na sebe i svoje zadovoljstvo trenutnim životom. DA TRENUTNIM JER danas živiš! Sad je vreme da se preispitaš – da zaista upoznaš sebe, otkriješ svoje najintimnije i najmračnije delove, najdivnije i najcenjenije delove, svoje skrivene želje i neispunjene potrebe – jer SAD je vreme da uživaš (juče je prošlo, sutra možda i ne dođe – zapamti to!).

Photo by Marina Gajić

Da li me sad „čuješ“ kad te pitam – kad si poslednji put mislila samo na sebe? Ukoliko si zadovoljna sobomznači da si svesna svog života, njegovih pozitivnih i negativnih strana; znači da se raduješ svakom danu i svemu što nosi; znaš da si vredna lepih trenutaka i stvari; znaš da i negativne situacije mogu mnogo da ti koriste u ličnom rastu i razvoju; znaš da imaš snove kojima težiš i raduješ se svakom novom danu.

Ukoliko nije tako, pravo je vreme da pročitaš ovaj tekst koji sam posvetila baš tebi, tebi koja si zapostavila sebe navodeći milion i jedan izgovor! A da bi tvoja porodica bila zdrava i zadovoljna, neophodno je da i ti to budeš!

Ukoliko jesi zadovoljna sobom, ovaj tekst će ti dati nove ideje kako da se osećaš „još bolje u svojoj koži“.

Odaberi gde ćeš beležiti svoje odgovore na pitanja koja sam izdvojila za tebe. Da bi ovo uspelo, poželjno je da budeš potpuno iskrena prema sebi (ja to svakako ne mogu pročitati, a ako ipak želiš da podeliš sa mnom piši mi na kontakt@maminovreme.org). Evo ga, krećemo:

  1. Ko si ti sad? – ovde opiši kako sebe doživljavaš, šta o sebi misliš;
  2. Kakva bi želela da budeš? – ovde piši šta želiš u obliku „želim/hoću da ovo i ono“ (rečca „ne“ je strogo zabranjena);
  3. Koje su tvoje vrline i mane? – važno je da ovde pišeš o tome šta ti misliš, a ne šta su drugi rekli da su ti vrline i mane;
  4. Šta želiš da postigneš u skorijoj budućnosti? – ovde piši o svojim planovima za narednih pet godina;
  5. Nabroj svoje tri najveće (životne) želje. – ovde napiši o čemu maštaš i što trenutno doživaljavaš kao nedostižno (reč je o željama, tako da se slobodno prepusti maštanju).

Da, ovo su laka pitanja, a teško je odgovoriti na njih, zar ne? Ukoliko zaista želiš nešto da menjaš, najbolji početak je da prvo „skeniraš“ sebe. Rad na sebi je najisplativiji rad jer dugoročno može imati veoma pozitivne efekte. Ovi efekti su najuočljiviji na našoj porodici, a o tome sam pisala ovde.

Sada znaš šta ti je činiti, a da bi ostala fokusirana predlažem ti da osmisliš plan promenešta je to na čemu bi prvo radila? A posle toga? Organizacija i planiranje mogu da pomognu da se fokusiramo na bitne stvari u toku dana i o tome sam pisala ovde. Ako ti je teško da se odlučiš, u ovom tekstu ćeš pronaći jednu kratku i efikasnu alatku koja ti može pomoći u donošenju teških odluka.

Najbitnije je da SADA otkriješ šta zapravo želiš, a ne šta ne želiš!!! U ovom tekstu možeš pronaći smernice kako da uvežbaš ovaj način razmišljanja!

Ako i dalje misliš da je sreća luksuz, pročitaj ovaj tekst!

I za kraj, ČESTITAM TI NA VREMENU KOJE SI IPAK POSVETILA SAMO SEBI!!! Znači i ti si supermama 😉 !

P.S. Koliko znam, svi superheroji imaju svoje partnere ili pomoćnike 😉

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.


Možeš poslati poruku na kontakt@maminovreme.org pa da zajedno nađemo najbolje rešenje za tebe.


Možda ti i ovi tekstovi budu korisni:

Do sebe preko „zvezda“

Kakve koristi imam od razmišljanja o „idealnoj ja“?

Brak i (podrazumevana) očekivanja

Uticaj prinove na partnerski odnos