10 dobiti za razvoj dece od igre „Školica“ (+ nove varijante ove igre)

Mislim da većina nas zna za ovu igru Školica i bar jednom smo je igrali. A znate li koliko je igra Školica odlična za razvoj dece i koliko varijacija ove igre postoje?

U ovom tekstu se bavim baš ovim – šta se kroz igru Školice razvija i uči, a što je bitno da deca budu zdravija i zadovoljnija, kao i istraživanjem koje varijante ove igre postoje.

Sigurno ste primetili da deca lakše i brže uče kroz igru nego kada im samo teoretišemo. Zato je bolje da im pokažemo kako se Školica igra, a ostalo prepustiti njima. Naravno da možete nastaviti sa igrom ukoliko vam to prija ?.

Prvo mali podsetnik

Crtanje Školice: Za crtanje Školice možete koristiti kredu ili komad cigle (kratkotrajnije rešenje), ali i farbu (dugotrajnije rešenje). Postoje varijacije u broju polja, izgledu početka i kraja, pa evo nekoliko ideja:

Preporuka je da dužinu Školice usklađujete sa uzrastom dece. Na primer, za mlađi uzrast da polja budu manja (30x30cm) i maksimalno do 8 polja.

Pravila: Igrač stoji izvan Školice, na početku, i baca kamenčić u polje sa brojem 1. Ukoliko je uspešno ubacio, kreće sa skakutanjem iz polja u polje. Tamo gde je jedno polje skače na jednoj nozi, a tamo gde su dva polja na dve noge – u svako polje po jedna noga. Kada dođe do poslednjeg polja, okreće se za 180 stepeni i vraća se na isti način do početka. Kada stigne u polje 1, igrač se mora sagnuti i uzeti kamenčić (u ovom slučaju dok stoji na jednoj nozi).

Ukoliko je uspešno završio (bez spuštanja druge noge, ispadanja ili gaženja granica polja) nastavlja dalje i baca kamenčić na polje broj 2. I tako sve dok ne pogreši, a ako pogreši drugi igrač nastavlja sa igrom. Ukoliko i drugi igrač pogreši, prvi nastavlja od tog polja na kom je pogrešio – npr. ako je uspešno završio sa poljem 2, a pogrešio je pri „osvajanju“ polja 3, u narednom krugu počinje od polja 3.

Pobedio je onaj ko prvi prođe celu Školicu (sve do poslednjeg polja).

Pobednik osvaja „kuće“, odnosno zauzimati „svoja polja“ na koja protivnički igrač ne sme ni da stane ni da baci kamenčić. U „svoje polje“ igrač ima pravo da kredom nacrta šta god želi kako bi ga obeležio kao svoje i tako istovremeno dobija dodatno polje za odmor.

Na ovom videu možete videti jedan od načina igranja ove igre:

Varijante ove igre

Kao što možete videti na slici ispod, postoje i varijacije u obliku ove igre. Vi odaberite ono što vama najviše odgovara.

Još jedna interesantna varijanta ove igre:

Uma forma divertida, interativa e dinâmica de trabalhar com a cultura africana na escola: Atividade "Amarelinha Africana" da Impare Educação. #impareeducacao#ensinofundamental#competênciassocioemocionais#bncc

Publicerat av Impare Educação Tisdag 4 december 2018

10 dobiti za razvoj dece od ove igre

Razmišljajući o ovoj igri i šta sve dete uči dok je igra, uočila sam da postoje dobiti i za razvoj osobina i za razvoj veština, ali i kod oblikovanja određenih sposobnosti.

Po mom mišljenju, ovo su TOP 10 DOBITI od ove igre:

  1. Učenje brojeva
  2. Usavršava ravnoteža
  3. Usavršava koncentracija
  4. Usavršava koordinacija čitavog tela
  5. Usavršava vizuelno-motorička koordinacija
  6. Usavršava jačina bacanja
  7. Usavršava se preciznost pokreta
  8. Razvoj i usavršavanje strpljenja
  9. Uči se prihvatanje pravila
  10. Uči i razvija fer-plej

Šta bi još dodali ovom spisku?

Sobna varijanta ove igre

Zbog velike koristi od ove igre, možete napraviti i sobnu varijantu Školice. U nastavku sa vama delim 5 ideja kako da ovo napravite.

1. Trakama izlepljena Školica. Možete koristiti krep traku, izolir traku, selotejp u boji ili DUCK traku.

2. „Tepih“ Školica. Ukoliko imate stare majice ili ostatke od nekog materijala, možete sašiti ili lepkom napraviti ovu platnenu varijantu Školice.

3. Školica od papirnih kvadrata. Možete koristiti penaste papire ili kartonske papire. Jedna od ideja vam je prikazana na slici ispod.

4. Školica od komada tepiha. Ovo je kombinacija prethodne dve varijante (2 i 3). Ovde možete videti kako se pravi Školica sa slike ispod. Vi možete koristiti i drugu vrstu materijala.

5. Iskoristiti pločice u prostoriji. Ako u vašem domu postoje pločice koje možete da iskoritite kao podlogu za ovu igru, samo napred!

Za kraj samo ovoliko:

UŽIVAJTE!!!

P.S. Pošaljite mi svoju varijantu Školice na kontakt@maminovreme.org pa ću ih ovde postaviti (ako to budete želeli).


Ukoliko primetite da ne uživate u ovoj igri, ili vam se čini da ste često veoma napeti, zabrinuti ili ljuti, javite mi se na kontakt@maminovreme.org.


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični i predbračni savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.