Do sebe preko „zvezda“

Slušam ja radio i pitanje dana je bilo sledeće: „Da možeš, koja bi javna ili slavna ličnost bila na jedan dan? A na nedelju, mesec dana?“.

I zapitala sam se – ko bih ja bila da mogu da biram?

Baš sam se iznanadila odgovorom, ali me je još više iznenadilo koliko je ovo zapravo veoma korisno pitanje za lični rast i razvoj!

Evo i zašto.

Ko bi ti bila?

  • Ko bi ti bila da možeš da biraš? Da li bi to bile različite ili ista ličnost?
  • Zašto baš ta ili te ličnosti?
  • Šta ona/one ima/ju što ti se dopada?
  • Kolika je sličnost između vas?
  • Šta bi prvo uradila da postaneš ta osoba?

I kako se sada osećaš dok razmišljaš o toj mogućnosti? Srećna ili tužna? Maštanje je korisno jer pobuđuje osećanje sreće. Taj trenutak treba iskoristiti i „otkriti“ šta je to što zapravo želimo i kako to da postignemo.

Pre nego što kažeš: „Nisam ja te sreće“ pročitaj ovaj tekst do kraja pa „baci“ pogled i na ovaj „Za vas koji često pomislite: Nisam ja te sreće!“

Različiti su kriterijumi pri izboru „osobe“ za jedan i mesec dana

Kada počneš da razmišljaš o tome ko bi bila na jedan dan – ono što ti se tada učini važnim, nije jednako važno kada razmišljaš o tome ko bi bila na mesec dana.

Osobine koje su ti važne i osećanja koja bi da osetiš taj „jedan“ dan – u najvećem broju slučaja treba da posluže ogromnoj sreći i uspehu sad i ovde – više se ide na „sve ili ništa“ bez razmišljanja o posledicama jer „samo ovaj jedan dan imam“.

Dok kod razmišljanja o sebi na „duže staze“ – bitnije jeste kako povećati osećanje zadovoljstva, a smanjiti posledice.

Šta će nam biti važnije zavisi od toga šta nam trenutno najviše nedostaje. Nekada je teško doneti odluku, a šta možeš učiniti u tim situacijama pročitaj u ovom tekstu.

Mogu li „i jare i pare“?

Šta ti misliš?

Ukoliko si zadovoljna sobom – znači da si svesna svog života, njegovih pozitivnih i negativnih strana; znači da se raduješ svakom danu i svemu što nosi; znaš da si vredna lepih trenutaka i stvari; znaš da i negativne situacije mogu mnogo da ti koriste u ličnom rastu i razvoju; znaš da imaš snove kojima težiš i raduješ se svakom novom danu.

Ukoliko nije tako, pitam se šta ti najviše nedostaje? Šta bi te najviše usrećilo? Kakva zapravo želiš da budeš? Pre nego što nastaviš sa čitanjem ovog teksta, pogledaj ova dva koja se bave sledećim pitanjima:

  1. Ko sam ja sad?
  2. Kakva želim da budem (idealna ja)?

Kako zavoleti sebe?

A sada je došlo vreme da nabrojiš sve u čemu si dobra i čime se ponosiš! Spisak dopuni anketiranjem svoje okoline – šta oni misle da je dobro kod tebe, čime se oni ponose?

Sada kada znaš ko si i kakva želiš da budeš, uživaj u tome. Za sada je to više nego dovoljno!

Korak po korak!

Uživaj sad i ovde (juče je prošlo, a sutra možda ne dođe)!

 

P.S. Moj odgovor je bio – zadovoljna sam ovim ko sam i čemu težim (sa svim vrlinama i manama), te se ne bih menjala ni sa jednom slavnom ličnošću.


Ukoliko želiš da se više pozabaviš sobom, prijavi se za iskustveni program „Imam pravo da brinem i o sebi!“ i odaberi paket koji tebi najviše odgovara – individualni ili grupni (grupni će se održati u Novom Sadu 13.maja).

Ili mi samo piši na kontakt@maminovreme.org.


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični i predbračni savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.