Šta mi je donelo preispitivanje – da li sam dobra mama?

Mislim da nema mame koja se bar jednom nije zapitala – da li je dobra majka? Iz tog preispitivanja i čitanja tekstova koji se bave ovom temom, javila mi se ideja o „Maminom vremenu“ (iako tada još bezimena ideja).

Ovaj tekst ima dva zadatka – da vam predstavi zašto je nastala stranica „Mamino vreme“, ali i da vam pomogne da odgovorite na pitanje iz naslova.

Ali, za početak da vam kažem da i dalje verujem u to da je zdrava i zadovoljna porodica osnova zdravog i zadovoljnog društva, društva bez nasilja i lošeg morala. U takvom svetu želim da živimo i u tom pravcu biram da idem.

 

Savršena mama = dobra mama?

Zbog tog verovanja nastaje „Mamino vreme“ kao rezultat mog ličnog bunta protiv trenda forsiranja, pre svega, savršenstva kao jedino mogućeg rešenje za lično zdravlje i zadovoljstvo. Naročito mi se nije dopadalo to što se širi, kao neki imperativ, mišljenje da je jedino savršen roditelj dobar roditelj. U vezi sa ovim imam samo jedno pitanje – koga da slušamo i čije kriterijume da usvojimo?

Nisam za osuđivanje i vređanje, te sam odlučila da pokrenem stranicu „Mamino vreme“ – mesto za mame i buduće mame koje brinu i o sebi, a sa ciljem da im svi članovi porodice budu zdravi i zadovoljni.

Tako nastaje prvi tekst  „Vodilja (ili zamka) roditeljstva – Želim da moje dete bude srećno!“ gde sam iznela svoje mišljenje o tome koje su dobre strane roditeljstva koje treba negovati i jačati, i čemu treba težiti.

Počela sam da pišem o izazovima roditeljstva iz ugla psihologa koji je radio sa raznim roditeljima. Pa su se na to nadovezali i tekstovi inspirisani mojim ličnim roditeljskim izazovima.

Međutim, imala sam utisak da mogu još više da pomognem mama i ženama koje se osećaju loše iz ma kog razloga, te su se nizali tekstovi vezani za lični razvoj.

Sve je to išlo svojim tokom, kad se ukazala potreba za novom rubrikom – Učimo kroz igru. U okviru ove rubrike bavim se predlozima kako kvalitetno i zabavno provesti vreme sa decom uz obrazlaganje koje dobiti dete i porodica imaju od te konkretne igre. Ukoliko pratite FB stranicu Mamino vreme, znate da je ova kategorija nastala iz postova „U susret vikendu“.

 

Nova ideja!!!

I tako mi se javila ideja da okupim mame koje žele da podele svoje „borbe“ sa roditeljskim izazovima i tako pomognu drugim mamama u njihovoj „borbi“. Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica. Jer svaki problem ima rešenje!

Možeš i ti predložiti mamu čije bi iskustvo želela da čuješ. Samo mi piši na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

P.S. Prva mama vas “čeka” ovde 🙂


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.


Možda će ti biti koristan i ovaj tekst „8 univerzalnih izazova roditeljstva (bez obzira na to koliko dete ima godina)“