Hrabra mama i izazov – hiper laktacija

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

Prethodna Hrabra mama je sa nama podelila svoju borbu sa izazovom introvertno dete, a u ovom tekstu imam priliku i zadovoljstvo da ugostim Hrabru mama Spomenku. Pročitajte šta je ona izdvojila za nas.

Spomenka Marković Avamov (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Kada dođeš u neke godine, ovo pitanje poprimi i filozofsko značenje. Svakodnevno se to pitam, ali za početak da krenem od osnovnog. Zovem se Spomenka Marković Avamov, bliski prijatelji me zovu Spoma, po profesiji sam diplomirani psiholog, a po opredeljenju fotograf, bloger na blogu Porodična žena, aktivista, kreativac, supruga jednog dobrog muškarca i majka dvoje sjajnih klinaca. Moji koreni su u Dalmaciji i Šumadiji, a rođena i živim u Novom Sadu.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Prvi roditeljski izazov sa kojim sam se suočila je bilo dojenje, ali za razliku od većine žena koje imaju poteškoća sa dojenjem, ja nisam imala manjak mleka, već naprotiv višak. To se stručno još zove hiper laktacija i manifestuje se prekomernim i nekontrolisanim lučenjem mleka. Zbog toga sam bila izuzetno iscrpljena i neispavana, jer sam nakon svakog podoja dodatno trošila po sat vremena na izmazanje. Ta agonija je trajala prvih šest nedelja nakon porođaja, dok sve nije došlo na svoje mesto i pravu meru. Kasnije sam uživala sa svojom bebom i dojila oba deteta do druge godine.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Ufff! Teško pitanje. ? Svaka faza roditeljskog života nosi novi izazov, trenutno sam u predpubertetu i u pubertetu, tako da je to moj roditeljski izazov sa kojim se trenutno borim. Izazov sa kojim se borim od rođenja moje dece je kako ne preterati sa brigom i ne sputati ih. Mislim da je tu pravu meru brige i slobode najteže pronaći. Za razliku od naših roditelja koji nisu preterano psihologizirali, a i činjenica je da smo živeli u nekom bezbrižnijem vremenu, mi savremeni roditelji smo stalno u nekom grču i brigama kada su deca u pitanju. Često razmišljam da li je do mene ili je zaista okruženje zaslužno za to i iskreno da kažem nisam potpuno sigurna. Verovatno je i nekada bilo opasnosti i izazova, ali nije bilo toliko kanala i medija da nas obaveste o svemu tome i na taj način poljuljaju već krhko roditeljsko samopouzdanje.

4. Tvoje MAMINO VREME

Maminog vremena je, ponekad mi se čini, sve manje i manje. Nekada sam mislila: „Samo da deca još malo porastu, pa će mi biti lakše!“, ali avaj, nije baš tako. Kako deca rastu, raste i broj obaveza oko njih, a male brige ustupaju mesto velikim. Ipak, trudim se da svaki dan ostavim malo vremena samo za sebe, tada pogledam omiljenu seriju ili film, pročitam dobru knjigu, pišem na svom blogu, popijem kafu, sama ili sa nekom prijateljicom. Najviše volim da provodim vreme u prirodi, ako još ponesem i svoj fotoaparat to je ono što me najviše opusti.

 

5. Pitanje prethodne Hrabre mame: Šta bi volela da naučiš u mesecima koji dolaze?

Volela bih da naučim mnogo toga, ali na prvom mestu želim da naučim da se opustim i da što više uživam u trenucima sadašnjosti. Želim da imam više strpljenja za svoje tinejdžere i da sa njima uspostavim zdrav odnos pun poverenja. Želim da učim nove stvari i stičem nove veštine, svašta imam u planu, ali o tom po tom!

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da li postoji nešto što bi promenila u svom dosadašnjem roditeljskom stažu i šta bi to bilo?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta ili napišite predlog kako se izboriti sa izazovom „Pubertet“.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Pročitaj i ove tekstove:

Veštine za srećniji i lakši život

8 univerzalnih izazova roditeljstva (bez obzira na to koliko dete ima godina)

Hrabra mama i izazov – uvođenje nemlečne hrane