Hrabra mama i izazov – kako napraviti ispravne i dobre osobe?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o uvođenju čvrste hrane, o introvertnom detetu, dojenju, savetima drugih „novopečenoj“ mami, kao i o burnim izlivima emocija.  Izazov Hrabre mama Marije sigurno „muči“ većinu mama.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da ugostim Hrabru mama Mariju,  koja i kroz „Trudnoća je dar“ pomaže drugim mamama. Evo šta ona deli sa nama:

Marija Veljković (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Princeza mama i lepa devojka. Da pojasnim – moj sin Đurađ me je zvao princeza mama, a titulu ,,lepe devojke“ mi je dodelila moja srednja ćerka Rosa. Ja sam još mnogo toga u životu, ali ove titule su mi najznačajnije i najbitnije, tako da sam to najviše.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Sa roditeljskim izazovima se borim svakodnevno, od kad sam rodila prvo dete. Najveći izazov je, čini mi se, da od kiflica koje rodite napravite ispravne i dobre osobe. Javiću vam kad saznam da li sam se izborila.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Trenutno se borim sa potrebom moje dece da ponekad budu sebični. Borim se svojom upornošću. I nije lako. Ali ponavljam i objašnjavam hiljadu puta, i ko zna koliko hiljada puta ću još objasniti zašto to nije dobro niti ispravno. I spremna sam.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Bojim se da je MAMINO VREME dva meseca posle rođenja mog trećeg deteta zaista minimalno. Ali uspem da ukradem pola sata, ili sat jednom u nekoliko dana. Kafa dok Neva spava, šetnja, ili bilo šta drugo, samo da je mirno…

 

5. Pitanje prethodne mame: Postoji li nešto što bi u svom roditeljstvu sledeći put drugačije uradila?

Ništa. Sve što sam radila i radim, činim punog srca, svesna važnosti i veličine toga. Možda, ako bolje razmislim, želela bih da sam nekad strpljivija.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Najlepši nadimak koji su ti deca dala?

 

Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta ili napišite predlog kako se izboriti sa izazovom „Dečja sebičnost”.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Pročitaj i ove tekstove:

19 pozitivnih navika koje deca treba da usvoje

8 univerzalnih izazova roditeljstva (bez obzira na to koliko dete ima godina)

Kako biti dobra podrška detetu kada ima problem?