Hrabra mama i izazov – bolesti dece

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o uvođenju čvrste hrane, o introvertnom detetu, dojenju, savetima drugih „novopečenoj“ mami, o burnim izlivima emocija, kao i o tome kako napraviti ispravne i dobre osobe.

Izazov Hrabre mama Sanje poznat je svima, ali malo ko ima dovoljno (preostale) snage da priča o tome. Zbog toga mi je veoma drago što se Hrabra mama Sanja odazvala pozivu i sa nama podelila svoja iskustva.

Sanja Perković-Goga (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ko si ti?

Ja sam osoba koja zna šta želi i koja nađe načina da to i ostvari, čak i kada to drugima izgleda nemoguće. Volim ljude, život, inspirišu me priče ljudi koji su uspeli da ostvare svoje snove, ma kakvi oni da su, kao i oni koji se bore iz dana u dan sa svojim teškoćama.

Nakon što sam proživela i uspehe i neuspehe, volim to što se ne plašim novih izazova i što sam spremna da krenem ispočetka onda kada procenim da je tako najbolje. Taj pristup imam i u poslu i u privatnom životu. Ako nešto ne funkcioniše, menjam situaciju čim to primetim, ne puštam da se gomilaju frustracije i problemi.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Najteže sam podnela bolesti svoje dece. Često su imali bronhitise dok su bili mlađi. Odlasci kod lekara, čekanja u bolnicama, ležanje na pulmologiji sa dvomesečnom bebom i borba za njihovo zdravlje su mi definitivno bili najteži izazovi.

U tim trenucima mi je bilo najteže da ih gledam bolesne, a dešavalo se i da nekoliko meseci nisam spavala celu noć.

Prevazišla sam izazov tako što smo se dosledno pridržavali uputstava lekara u koje smo imali poverenja tako da je situacija sada pod kontrolom.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Sada je osnovni fokus na njihovom međusobnom odnosu. Radim na tome da se vole, slažu i pomažu jedan drugom.

Drugi izazov mi je doslednost u kažnjavanju 🙂

Upravo zbog tih bolesti koje su imali, prilično sam „slaba“ na njih, pa često popustim i onda kada bi bilo bolje za njih da istrajem. U većini situacija se držim čvrsto, ali mi se desi i da im prođe neko ponašanje za koje znaju da je pogrešno.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje mamino vreme je vreme koje dozvolim sebi da odspavam. S obzirom da sam se jako dugo (nekoliko godina) svaku noć budila i ustajala po nekoliko puta, nedostatak sna je ostavio svoje posledice na telu. Najveći izraz ljubavi i poštovanja koji trenutno iskazujem sebi je što dozvoljavam sebi da spavam kad god mogu, koliko god mogu. Kako mi posao nema strogo definisano radno vreme, već ga sama organizujem, mogu to sebi sada da priuštim.

Osim toga, volim da se vidim sa drugaricama. Nekada to bude ujutro na kafi, a nekada se nađemo kasnije naveče kad deca već legnu.

 

5. Pitanje prethodne mame: Najlepši nadimak koji su vam deca dala?

Mamiš, a nekada me zovu i Mamamankoviću. Oba su mi predivna 🙂

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Na šta si najviše ponosna kada je u pitanju roditeljstvo?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta ili napišite predloge kako se izboriti sa izazovom „Kako graditi dobar odnos među decom?”.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org