Hrabra mama i izazov – kako ispratiti sve i držati pod kontrolom?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

Do sada su Hrabre mame pisale o:

 

Veliko mi je zadovoljstvo da se Hrabra mama Ljubica odazvala pozivu i sa nama podelila svoja iskustva, a naročito jer je odabrala izazov koji često „muči“ mame. Šta je to ona odabrala za nas pročitajte u tekstu.

Ljubica Bildi (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Koliko god da smo svesni sebe i znamo ko smo, kada god čujem ovo pitanje uvek se zapitam stvarno ko sam ja 🙂  Moja ličnost je takva da ne trpi iste stvari na duži period i zato sam osoba koja ima mnogo svojih pasija i mnogo uloga. Ja sam mama troje dece Andreja (5 godina) i blzanaca Davida i Lenka ( 2, 5 godina). Ja sam i poslovna žena koja radi sa svojim suprugom u agenciji za digitalni marketing i mnogo volim svoj posao a i blogerka sa svojim blogom mamaitata.rs koji se bavi kreativnim stvarima vezanim za decu. Igre i kvalitetno provedeno vreme sa njima. Volim da putujem, volim da budem aktivna i to se trudim da održim na zadovoljavajućem nivou s obzirom na sve uloge koje imam 🙂 Često umorna ali kada pogledam dan iza sebe koji je kvalitetno ispunjen onda i zadovoljna na kraju dana.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Imati troje dece je samo po sebi teško a posebno kada se u jednom trenutku nađu dve bebe odjednom. Rodeljski izazov sa kojim sam se izborila jeste da ne mogu baš uvek ispratiti sve i držati pod kontrolom svaku stvar vezanu za moju decu i da prosto nekada moram da ih pustim da sami odlučuju ili sami pronađu način da se izbore sa nekim izazovom. Što je u principu dobro jer sam sa Andrejem bila fokusirana 100% na njega i previše trošila vreme na to da li je sve ok što ja radim ili što činim. Kada su se blizanci rodili naučili su me da malo “spustim loptu” i pustim ih da se sami snađu.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Borim se sa svojim osećajem da li sam dovoljno prisutna. Šta mislim pod tim… da li se dovoljo mazimo, da li se dovoljno grlimo, da li se dovoljno smejemo, da li sam možda nekada previše stroga prema njima jer sa troje dece da bi dan funkcionisao bez haosa moraju se poštovati određena pravila funkcionisanja. Sa blizancima nisam imala prilike da se mazim 1 na 1 kao sa starijim sinom a opet Andrej je do skoro druge godine Davida i Lenke bio uskraćen za nežnosti jer sam svoj deo dana više trošila na potrebe blizanaca.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moja deca su srećom dobri spavači i idu ranije u krevet (to je onaj trening i strogoća koju sam spominjala 🙂 ). David i Lenka se kupaju u 8 i idu u krevet, Andrej odlazi između 9 i pola 10 u krevet i  posle toga nastupa moje vreme. Trošim to vreme na razne načine, nekada je to dobar film sa suprugom, nekada je odlazak na piće sa meni dragim ljudima, nekada je to surfovanje po netu za teme koje mene ispunjavaju i koje volim da istražujem. Možda će se neko sada iznenaditi ali kao što rekoh volim svoj posao pa to vreme nekada trošim za posao ali sa zadovoljstvom, čitam, iztražujem 🙂

 

5. Pitanje prethodne mame: Šta je najteže u opisu posla MAMA?

Najteže je što se od  jedne mame u današnje vreme očekuje jako mnogo. Razapete su javnosti na milost i nemilost čini mi se više nego u vreme načih majki i baka. Svaki postupak im se gleda pod lupom, svako jelo se ocenjuje. Mnogo se priča šta to majka treba da radi a šta ne pa smo često u toj ulozi zbunjenje i uplašene umesto da verujemo svom instinktu i šestom čulu i radimo onako kako nam naši osećaji nalažu.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako se nosiš sa ulogom majke i supruge, kako balansiraš te dve stvari?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 


I ovi tekstovi vam mogu biti korisni:

Vodilja (ili zamka) roditeljstva – Želim da moje dete bude srećno!

Kako da znam da li dobro postupam sa svojim detetom?

Imam pravo da brinem o sebi!