Međunarodni dan porodice 2017

Širom sveta, današnji dan 15.05. se obeležava kao Međunarodni dan porodice (proglašen od strane UN 1993.). Ovogodišnja tema je: „Porodice, obrazovanje i blagostanje“.

Ovom temom se želi fokusirati na ulogu porodice i porodično-orijentisanih politika u promovisanju obrazovanja i ukupne dobrobiti za svoje članove. Konkretno, želja je da se podigne svest o ulozi porodice u promovisanju obrazovanje u ranom detinjstvu i mogućnosti za doživotno učenje za decu i mlade.

Kroz tekstove koje objavljujem  mogli ste primetiti da je moje mišljenje takvo da porodica ima veliki uticaj na razvoj interesovanja  za obrazovanje i celoživotno učenje, ali i lično blagostanje kod dece.

Ukoliko smo mi roditelji nezainteresovani za obrazovanje i celoživotno učenje, tačnije ukoliko mi svojim delima ne pokazujemo da nam je to važno – verovatno ni naša deca tome neće pridavati veći značaj.

Isto je i sa našim odnosom prema nama samima, prema našem blagostanju. Ukoliko zaposlatvljamo svoje potrebe i želje, dete može da nauči, posmatrajući nas, nauči da roditelji ne treba da vode računa o sebi. Ovim takođe šaljemo poruku da se dečje potrebe i želje moraju zadovoljiti, jer je najbitnije da dete bude srećno i zadovoljno. A šta će biti kada se dečje želje ne mogu ispuniti? Šta će dete o sebi misliti kada mu se ne ispune želje? Kojim putem će krenuti kako bi zadovoljilo svoje želje i potrebe?

Izvor fotografije ovde

Kao roditelji imamo zadatak da pripremimo našu decu za život bez nas, da mogu samostalno da se snađu u svetu koji ih okružuje i pritom ostanu dobri ljudi.

Važno je postati svestan ovih ovih pitanja, jer zaslužujemo da i naše porodice budu zdrave i zadovoljne!

Zajedno za zdrave i zadovoljne porodice!


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz pismenu dozvolu autora.