Hrabra mama i izazov – Alergije na hranu i atopijski dermatitis

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o:

Da, ova lista roditeljskih izazova se samo dopunjuje, te mi je veoma drago da se Hrabra mama Snežana odazvala pozivu i dodala novu temu ovoj listi. Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da ugostim i Hrabru mama Snežanu koja je sa nama podelila svoja iskustva i iz čijih reči možemo mnogo da naučimo.

Pročitajte šta to ova Hrabra mama ima da podeli sa nama i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

 

Snežana Šundić-Vardić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Ja sam Snežana, dupla mama energičnih i šarmantnih dečaka, blogerka (mamaidete) i urednica portala Alergija i ja.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Za mene su najveći roditeljski izazovi – izazovi u kojima je zdravlje deteta bilo ugroženo. Za tim idu problemi u vaspitanju, socijalnom životu deteta, obrazovanju. Neke faze izazova sa kojim se borim već nekoliko godina sam pobedila, ali još uvek se borim sa njima. To su alergije na hranu i atopijski dermatitis kod mog deteta.

Alergije su velika nepoznanica, a na našem jeziku i u našem regionu ne postoje tekstovi, naročito ne oni koji se na praktičan način bave alergijama na hranu. Morala sam mnogo da čitam i sama da se upoznajem sa tim problemom. Najviše su mi pomogle mame koje su se borile sa istim problemima. Njihove savete nisam zaboravila ni u jednom trenutku. Glavni savet koji sam dobila, a koji i ja delim sa drugim mamama je:

Vreme radi za našu decu. Treba biti strpljiv i smiren, jer alergije na hranu i ekcem spadaju u retke zdravstvene probleme kojima vreme ide u prilog.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Svakodnevno vodim borbu za zdravo, nesmetano detinjstvo oba deteta.  Kod atopičara  se rađaju novi izazovi svakih par sati: šta jesti, šta novo ubaciti, da li će u vrtiću pogrešiti ili će mu u parku neko ponuditi nešto što on ne sme. Neke alergije su srećom već nestale, neke se smanjuju, ali obzorom da je to jedna grana medicine koja još uvek nije dovoljno istražena, kao ni cela atopijska bolest, stalno sam u brizi da li će moje dete dobiti alergološku reakciju ili da li će alergija prouzrokovati astmu.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme? Od kako sam freelancer čini mi se da je svo vreme samo moje, ali to zapravo nije tako. To je jedna zamka i samo dobar plan i odlična organizacija mogu ispuniti vreme na način koji ja to želim. A želim mnogo. Pored svega onoga što se tiče dece, supruga i kuće, naročito što se tiče zdrave ishrane i kvalitetnog vremena koji provodimo zajedno, naravno da želim i vreme za sebe. Ono je neophodno za normalno funkcionisanje svake mame. Trenutno mnogo čitam i učim, jer sam promenila delatnost, ali i to smatram za svoje vreme. Želja za novim saznanjima je privilegija. Srećna sam što imam vremena i motiva da nadograđujem svoja znanja i veštine. To je taj rad na sebi za koji najviše odvajam vreme. Posle toga dolaze treninzi i brze šetnje  koje su neizostavni deo nedeljnog plana, a kafa i izlazak sa drugaricama su za mene najveće opuštanje.

 

5. Pitanje prethodne mame: Na koji način te je roditeljstvo promenilo?

Da li zbog previše obaveza i svega onoga što želim da postignem ili zbog toga što je to ta prava moja životna uloga, često i zaboravim ko sam bila pre nego što sam postala mama. Roditeljstvo je usmerilo moju energiju ka pravom smeru. Ono je uobličilo moju ličnost, dalo joj novu dimenziju.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Čega si morala da se odrekneš, a da ti najviše nedostaje od kad si postala mama?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org