Hrabra mama i izazov – (Ne) Moram biti savršena mama

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o:

Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da ugostim Hrabru mama Milenu, a posebno mi je drago da je Hrabra mama Milena podelila sa nama svoju borbu upravo sa ovim roditeljskim izazovom, jer se mnoge mame bore baš sa ovim.

Pročitajte šta to ova Hrabra mama ima da podeli sa nama i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Milena Labat (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Zovu me Milena. Najvažnije uloge koje trenutno imam su mama i supruga. I potpuno uživam u njima. Oduvek sam maštala da ću imati svoj privatni posao i došlo je vreme da se i to ostvari, pa sam i osnivač brenda Ušuškajme, koji nudi proizvode od bambusa, sa pamučnim pujenjem i u čijem nastajanju nema zloupotrebe dece, ali ni odraslih. I uvek sam znala da će biti vezano za decu, dizajn i zdrave navike i odluke. Koliko god imam važnih i odgovornih životnih uloga ne prestajem da sanjarim, da verujem dobrotu i romantiku i ne prestajem da se trudim da svet učinim boljim mestom koje ćemo ostaviti našim potomcima. Svi uglavnom misle da treba da učine nešto spektakularno veliko i da se jedino to računa. Naprotiv, u svakom danu svako od nas ima šansu da uradi nešto dobro.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Verovatno je najteže bilo izboriti se sa tim da ne moram biti savršena mama. Ne mora sve biti savršeno po nekoj našoj predstavi o tome kako treba da nam izgledaju i ponašaju se deca, šta je obavezno da im pružimo (ne mislim samo na materijani aspekt). To sam savladala tako što sam bila potpuno otvorena da čujem svoju decu i njihove potrebe. Bila sam spremna i uspela da se snažno povežem sa njima i da spoznam šta je ono što je njima zaista potrebno. I to svakome ponaosob, jer su Lena i Teodor potpuno različiti i drugačije su im stvari potrebne da bi bili sigurni, nasmejani i srećni. I svaki dan sam na tom daru zahvalna. Pre svega svojoj deci, jer su mi oni pokazali pravi put. To me je učinilo boljom mamom, ali i boljom osobom. Deca nam daju neverovatnu šansu da rastemo i razvijamo se. Meni su moja deca stalna inspiracija da se trudim da budem najbolja verzija sebe na svim poljima.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Odgajiti razumno i zdravo dete u nerazumnoj okolini. Izazova je mnogo. Hrana , slatkiši, muzika, moderne igračke, garderoba, trendovi… Dugačak je spisak. Osim našeg uticaja u porodici, deca naravno imaju mnogo uticaja iz okruženja. Svaki dan govorimo iste stvari. Pokušavamo da objasnimo, želimo da shvate suštinu onoga što im govorimo. Želimo da naša deca budu stabilna i svoja, ali dobro uklopljena i srećna u svom okruženju. Verujem da će im to značajno povećati šanse da naprave što bolje važne životne izbore, posao, partnera, prijatelje. Lena ima 5 godina i čini se da smo na dobrom putu. Ove godine je dobila i javno priznanje u svom vrtiću, naj-svitac :). Teodoru je tek tri i videćemo za koju godinu rezultate naših svakodnevnih napora.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Skoro da ga i nema. Suprug i ja sami živimo sa decom bez pomoći baka i deka , imamo kuću i veliko dvorište, samim tim i mnogo obaveza u toku jednog dana. Ali mi znamo kakva je to prednost za našu decu i koliko je važno za njihovo odrastanje što televizor ne uključimo danima. Od kada sam počela svoj posao slobodno vreme se još smanjilo, jer svaki početak iziskuje naše potpuno angažovanje i predanost. Ponekad uspem da nešto pročitam uveče i pošto sam kancelariju napravila u delu naše kuće nemam potrebu da trošim vreme na putovanje do posla, pa to vreme iskoristim da popijem kafu ili čaj u dvorištu i to je savršen početak radnog dana. Kada uspem :).

 

5. Pitanje prethodne mame: Čega si morala da se odrekneš, a da ti najviše nedostaje od kad si postala mama?

Na majčinstvo gledam kao na  ispunjenje i blagoslov, a ne odricanje, pa ne mogu da kažem da sam se nečeg odrekla. Ali, da, postoje stvari koje mi nedostaju i za koje bih volela da imam više vremena. Sa svim obavezama koje imam čitanje se svelo na meni neprihvatljiv minimum i to mi najviše nedostaje ali verujem da će se to uskoro promeniti. Kako rastu postaje lakše i češće uspevam da ugrabim još koji trenutak za sebe.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako si prepoznala unutrašnje sklonosti svog deteta i kako si ih sledila?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 


Možda vam se dopadne i ovaj tekst:

Projekat „Ljudi s olovkama“: Od danas ne morate ići na posao