Hrabra mama i izazov – priprema starijeg deteta za dolazak bebe

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

O čemu su pisale prethodne Hrabre mame možete pročitati ovde.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da ugostim još jednu Hrabru mamu koja je sa nama podelila svoja iskustva. Hrabra mama Ana sa nama deli veoma korisne ideje kako da se izborimo sa izazovom zvanim „priprema starijeg deteta za dolazak mlađeg„.

Anna Swedziol, iliti Ana Svenđol (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ko si ti?

Skoro sve sam u pokušaju. Prevodilac u pokušaju, slavista u pokušaju, fotograf u pokušaju, dugogodišlja blogerka u pokušaju, koautor turističkog vodiča i vodič… u pokušaju. U svemu tome nisam redovna, nikad do kraja. Jedino u pokušaju nisam čovek, žena, majka, sve to sam do kraja.
Inače ja sam Poljakinja koja već skoro devet godina živi u Srbiji. Od skoro sam majka dvoje dece.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Moj do sada najveći roditeljski izazov bile su pripreme trogodišnje ćerke za dolazak bebe. Slušajući priče o ljubomori i posmatrajući moje dete, želela sam da uradim sve šta mogu da pomognem ćerci da što lakše i lepše prihvati novog člana porodice. Od samog početka puno sam razgovarala sa njom o tome da u stomaku raste mala beba, bata ili seka. Upućivala sam je u sve šta je bilo vezano za moju trudnoću a šta je nju zanimalo. Pričali smo o tome kako će se promeniti naša porodica. Već u početku nabavila sam par knjiga koje na različite načine predstavljaju trudnoću i dolazak bebe. Jedna knjiga je na lep način objasnila tok trudnoće, druga predstavljala dolazak bebe veoma pozitivno, treća pričala o raznim emocijama. Pričale smo o tome kako ćemo se svi u početku osećati uzbuđeno, radosno, možda zbunjeno ali da ona istovremeno ima pravo da se oseća drugačije. Pričala sam joj o realnoj slici dolaska bebe, da će se igrati kad beba poraste, da bebe plaču, jedu, prljaju pelene i da mama mora da posveti dosta vremena bebi. U to vreme počela je da se igra sa lutkom bebom. Jako se radovala dok je pričala o bebi u vrtiću vaspitačicama i drugarima, što sam smatrala za dobar znak. U toku trudnoće trudila sam se, a i dalje se trudim, da pored obaveza sa bebom provedem neko vreme posebno sa ćerkom. Puno smo se mazile. Pored toga vidim da je razvila posebnu, jaku vezu sa tatom. Jedino nisam mogla da rešim njenu želju da dobije seku, ali batu je prihvatila veomo pozitivno. Moram da kažem da do sada, posle skoro 3 meseca nismo imali nekih većih problema.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Trenutno nemam neki konkretni izazov. Možda jedino da se ukupno porodično opet okrenemo više prirodi kao nekad. Jer u poslednje vreme naša aktivnost van grada je opala.

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme dolazi kad deca zaspe pa sve dok mi glava ne padne. Takve sam sreće da je ćerka oduvek spavala bez problema, a da ne ureknem, i bebać od skoro 3 meseca ne dira moje večernje vreme. Nije to vreme za raspremanje i sređivanje kuće. Moje vreme podrazumeva čitanje, razvlačenje neke zanimljive teme sa partnerom satima i satima, ponekad neki film, blogerske obaveze, dopisivanje sa prijateljima ili često neki prevodilački posao.

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako se nosiš sa ulogom majke i supruge, kako balansiraš te dve stvari?

Ne mogu da kažem da sam uvek želela da budem majka, čisto nisam o tome razmišljala, pa kad smo rešili da hoćemo da imamo dete znala sam da ću se snaći. U ovim ulogama osećam se sasvim prirodno, tako da u stvari i ne balansiram. Samo se sve složi, vreme za decu, kućne obaveze, vreme za mene i partnera.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Šta čini tvoju porodicu jakom i stabilnom?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta ili napišite predloge kako se izboriti sa izazovom. 

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 


Možda vam bude od koristi i ovaj tekst:

Stiže mlađe dete! Kako da pripremim starije?