Hrabra mama i izazov – Uobročavanje

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

Do sada su Hrabre mame pisale o:

 

Veoma mi je drago da sam imala priliku da ugostim Hrabru mamu Mariju koja je sa nama podelila njenu „tajnu“ uobročavanja. Složićete se da je uobročavanje beba veoma izazovno za roditelje 😉 , zato mi je drago da nam je o ovom izazovu pisala baš Hrabra mama Marija, a zašto baš ona? Pročitajte i prosudite sami.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Marija Mandić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

 

1. Ko si ti?

Ja sam Marija Mandić, rođena Matarić, majka troje dece (Antonije 7,5 godina, Petra od 6 godina i Marte 4,5 godine). Po zanimanju lekar, trenutno na specijalizaciji iz Interne medicine za DZ Subotica. Autor, kako mnogi kažu, najčitanijeg kuvara za bebe na našim prostorima, knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte. Supruga Danijela Mandića i njegova pratnja i podrška na Ultratrail trkama i uopšte u životu. Ponosna tetka i ujna 8 malih nećaka, ćerka divnih roditelja, sestra najboljeg brata i sestre na svetu. Voditeljica radio emisije „Vodič kroz zdravlje“ i društveno aktivna na još nekoliko polja. Od pre par dana i zvanično trkač, sa istrčanom prvom uličnom trkom od 7km u okviru manifestacije Somborski polumaraton. Ljubitelj sporta, prirode, kampovanja i događaja kao što su 100milja Istre i Tour de France 🙂

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Znajući koliko je pravilna ishrana od samog početka života bitna i skoro nas predodređuje za razvoj mnogih bolesti kasnije u životu, pred uvođenje čvrste hrane najstarijem detetu puno sam čitala o tome i pitala se hoću li ja to znati i dobro uraditi. Takođe sam kod naše dece od početka htela razviti osećaj zajedništva za i oko stola, za obroke, tako da je i uobročavanje beba za mene bilo veoma bitno. Tako je bilo i sa drugim detetom i kad je ubrzo došla i treća beba počela su me obuzimati ista osećanja. Tada sam poželela imati nešto gde bi sve to kroz šta sam prošla mogla naći, pročitati, podsetiti se. I tako sam jedno veče dobila ideju da osnujem fb grupu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE- uživo i da tamo pišem šta sam sve Marti, našem trećem detetu, davala da jede svaki dan, svaki obrok, od prvog zalogaja do godinu dana, i da pišem kako je ona reagovala na to. Osnovna misao mi je bila da grupa bude mesto na kom će se čuti različita mišljenja na temu uvođenja čvrste hrane i da pomogne mamicama kod uvođenja i razjasni neke stvari koje nisu sasvim jasne. I tako smo krenuli. Vremenom, na podstrek drugih, razvila se ideja o pisanju knjige i sve se nekako dobro posložilo i Bogu hvala, ono što nikad nisam ni mogla sanjati, ostvarilo se. Nastala je knjiga Kuvarski dnevnik bebe Marte, posvećena našoj deci i svoj deci i roditeljima koji prolaze kroz ovu fazu života ….

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Izgleda mi da ću se sa tim boriti do kraja života, ili bar dok deca ne postanu „ svoji ljudi“. Večita dilema, šta i kako raditi, vezano za njihovo ponašanje, a ne pogrešiti. Napraviti od njih osobe koje imaju samopouzdanje (koje je meni u mladosti ipak nedostajalo), koje znaju ceniti sebe, svoje vrednosti i kvalitete. Poštene osobe koje će ceniti druge, koje će u životu uvek biti pozitivne i nalaziti najpre dobro u stvarima koje im se dešavaju (koliko god to ponekad bilo teško). Borim se da nisam previše zaštitnički nastrojena, previše popustljiva, a nekada opet prestroga i prezahtevna. Naravno, kontrateža je suprug, koji takođe aktivno učestvuje u odgoju dece. Volela bih na primer da se probudim, 20 godina u budućnosti i vidim decu, i nas, kakvi smo… onda bi znala gde sam sada pogrešila ali kako to nije moguće ostaje mi da se nadam da radimo dobru stvar…

4. Tvoje MAMINO VREME.

Pokušavam se izorganizovati tako da ima vremena za sve. Retko kada to bude samo „moje vreme“, osim kafice svako jutro uz knjigu (stručnu literaturu iz koje učim za specijalistički ispit) ili bez nje. Najčešće moje „Mamino vreme“ je vreme koje provodimo svi zajedno u dešavanjima koje volimo. To su na primer obične šetnje po gradu, svi zajedno, naravno; odlasci na jednodevne eskurzije u Segedin, Moraholom, na Frušku goru; najviše volimo da odemo u Sombor na salaš; idemo na planine u okviru nekog trail maratona koje trči suprug. I, koliko god to izgledalo da to nije MOJE VREME, ja mislim da ono to baš upravo jeste jer sam tada potpuna, sa svojim najdražima, radeći stvari koje volim. To je po meni moje idealno Mamino vreme 🙂

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako si prepoznala unutrašnje sklonosti svog deteta i kako si ih sledila?

Draga Hrabra mamice, mislim da do sada nisam spoznala prave sklonosti ni jednog od moje troje dece. Možda su još mali da bi nešto konkretno iskazali, imaju od 4 do 7 godina, ili ih ja ne gledam kroz prizmu prepoznavanja sklonosti nego jednostavno upoznavanja sveta. Svako od njih je drugačiji, neko voli nešto više nešto manje ali mislim da još ima vremena da se ispolje u nečemu.  Nadam se samo da ćemo uspeti slediti sklonosti svo troje podjednako snažno i istrajno,  to mi je veoma bitno. Da svakom detetu pružimo podjednaku šansu da se ostvari u nečemu što mu leži i da taj put sledi tokom svog odrastanja.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koliko ti je važna podrška supruga u odgoju dece i koliko je on uključen u to?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org