Hrabra mama i izazov – Da li sam dovoljno dobar roditelj?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Ako ste propustili neku priču, ovde možete sve da ih pronađete.

 

Šta da vam kažem, osim da sam srećna kada ugostim novu Hrabru mamu, a sada je to divna i svestrana Hrabra mama Tamara. Izazov koji je Hrabra Mama Tamara izdvojila za nas je makar jednom „mučio“ većinu mama, ali ono što mi je nekako najupečatljivije ostalo kao poruka svim mama jeste ova njena rečenica: „Jer ja sam njihova mama, a ne ona generička iz članka “kako biti najbolja mama”.“

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

I hvala vam što me pratite i na društvenim mrežama FB Mamino vreme i Hrabre mame.

Tamara Zidar (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Neko ko u svakom intervjuu navodi da u slobodno vreme gricka semenke što može pogrešno dovesti do zaključka da sam papagaj. Mada se uz troje dece sa sposobnošću selektivnog slušanja često tako i osećam.

Strast prema putovanjima pretvorila sam u Putospektivu, prema buvljacima u Gruvljak,  roditeljstvu u keva.rs i Geravodeli, a potrebu da sa prijateljicom napravim kvalitetan, ekološki proizvod za mame i bebe u Nani Zani ogrlice glodalice .

Volim da čitam, skitam, sklapam poznanstva, igram društvene igre, đuskam do jutra, mirišem nanu (ko je rekao mohito?), animiram ljude na facebooku, pevam u Horkestru, nosim štrafte, smišljam nove ideje, igram igrice, idem na kampovanje, fotkam telefonom, gledam dokumentarce i serije i otkrivam nove stripove.

Sa decom ili bez njih i ne nužno tim rasporedom.

I volim da grickam semenke.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Da li sam dovoljno dobar roditelj!

Iznova i iznova preispitivanje vezano za pažnju, igru, hranu, vaspitanje, pomnoženo brojem dece koje imate.

Borim se i dalje iako postepeno i uspešno prihvatam sebe sa svim svojim manama. Jer ja sam njihova mama, a ne ona generička iz članka “kako biti najbolja mama”. I kad vičem i kad sam umorna, nervozna ili nestrpljiva, i kad oni viču, kad su umorni, nervozni i nestrpljivi. Bitno je da se puno volimo, grlimo i prihvatimo jedni druge sa svim našim različitostima, manama i vrlinama.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Koliko je bitno i divno kada provodimo vreme svi zajedno, mislim da je takođe važno i da svako dete ima svoje vreme sa svakim roditeljem ponaosob. Jer su potpuno različiti i svakome treba druga vrsta pažnje i aktivnosti. Često je to teško organizovati i uskladiti sa životnim obavezama, ali ne odustajem.

 

Takođe, vrsta posla kojom se bavim mi dozvoljava fleksibilno radno vreme, što u praksi znači da sam dostupna 24h i da konstantno razmišljam o novim idejama, opcijama i proizvodima, te mi je veliki izazov da taj deo “isključim” kada se deca vrate iz škole i vrtića i budem potpuno prisutna i njima dostupna.

 

Borim se i sa manjkom sati tokom dana, ali ni od toga ne odustajem. Možda jednom uspem da produžim dan na barem 32h 😀

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme je moj imerativ. Najčešće počinje u 21:30h, kad deca zaspu i traje dok ne padnem od umora.

Nekad ga provedem tako što izađem negde, vidim se sa dragim ljudima, pogledam seriju, završim posao, prelistam neki strip ili knjigu, a nekad budem sama sa svojim mislima, piskaram i slušam muziku.

Volim da idem i u noćnu kupovinu jer tada provodim vreme sa sobom i svojim mislima dok šetam između rafova, a u isto vreme snabdevam naš dom osnovnim namirnicama za život. Dve muve jednim udarcem 🙂

Dvadesetogodišnjoj meni bi ovo jako tužno zvučalo, ali to su najveće draži roditeljstva – prilagodljivost, fleksibilnost, zadovoljavanje jednostavnim i improvizacija.

Jer ko se nije radovao odlasku u prodavnicu i toalet čak i bez potrebe, taj roditelj sigurno nije bio 😀

 

5. Pitanje prethodne mame: Da mogu ponovo da vratim prvih šest meseci sa bebom, ovo bih drugačije uradila…

Mala razlika u godinama između prvog i drugog deteta nije dopuštala da ispitujemo i menjamo stečene navike. Međutim, sve greške sam uspela da ispravim sa trećim detetom i rado bih se vratila ponovo u taj bebeći period (na par dana :D). Naučila sam da kažem sebi ali i drugima “neću”, “ne mogu” i “ne želim”, da pitam za pomoć i shvatila da neću dobiti nikakvu medalju za najpožrtvovaniju majku koja petog dana nakon porođaja ide u nabavku, sređuje kuću i kuva ručkove sa supom i dezertom. Sasvim je u redu da budem u krevetu, pored bebe, čitam knjige i uživam u tom veoma kratkom periodu kada je bebi potrebno samo moje prisustvo, toplota, dodir i mleko.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako si?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, sistemski porodični psihoterapeut pod supervizijom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

3 thoughts on “Hrabra mama i izazov – Da li sam dovoljno dobar roditelj?

  • Kako iz reči hrabre mame Tamare isijava čaroban podstrek za sve roditelje i neka posebna pozitivna energija! Srdačan pozdrav od mene koja sam verni pratilac svih delova njenog digitalnog sveta. ?

    • Drago mi je da ste uživali i u ovom njenom tekstu. I hvala Vam što ste „navratili“ do moje stranice 🙂

Затворено за коментаре.