Hrabra mama i izazov – Kako da nateram sina da progovori k’o čovek?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Iskreno ne znam kako bih još mogla da započnem ovaj deo, osim da mi je zaista drago što sam imala priliku da ugostim i ovu divnu Hrabru mamu Blaženku. Izazov koji je podelila sa nama zaista zna da bude prava noćna mora nekim roditeljima. A znate li šta me je najviše oduševilo u ovom tekstu? To što je priču o tome kako se ona borila i nosila sa ovim izazovom završila rečenicom punom podrške i nade: „Jednostavno sam rešila da prihvatim da nije za kalup koji sam mu spremila!“.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Blaženka Vesić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Nepraktična i smotana, tvrdoglava žena. U suštini obična. Sanjar ponajviše.

Verujem da dobro uvek pobeđuje zlo, kao i da se dobro dobrim vraća. Tako i živim! Ne gledam da uvek imam korist od nekoga ili nečega što uradim. Nisam materijalista i sreću merim isključivo svojim unutrašnjim „srećometrom“ – količinom stomačnih leptirića koju mi nešto izaziva. To mogu biti i totalne gluposti!

Onako u poverenju, ponekad verujem i da se snovi ostvaruju, ako ne prestaneš da ih sanjaš i ne odustaneš od njih. Verujem u magiju broja 17 i 23.

Neki mi kažu da zapravo verujem u bajke. Ipak, vrlo sam prizemna i realna.

U online svetu komunikativna i rečita. U stvarnom znam da budem „nesnađena“ sa ljudima, a sve češće mi ni snalaženje sa vremenom ne ide od ruke. Hronično u PMS-u. Mrzitelj mode, trendova, običaja,“moranja“ i kalupa.  Mama, supruga, domaćica. Vodim  moje malo blog mesto Skitarnik,  i stranicu o menstruaciji  Moj ciklus ,jedan sam od autora na portalu Minut za mene.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Kako da nateram sina da progovori k’o čovek. Kako da se zainteresuje za lepo pričanje i pravilno izgovaranje slova?  Za izražavanje rečima uopšte… Kako da bude kao drugi? (zanimljivo je kako me oduvek nerviralo to poređenje sa drugima, a kako i ja to sad radim mojoj deci)

Kod logopeda i tokom vežbe sve besprekorno radi, ali njegov sponatini govor me XY puta doveo do ivica suza. (Ok, i do histeričnih ispada, ipak sam ja žena u hroničnom PMS-u! )  Više je voleo da pevuši za sebe i bude u svom svetu, nego da priča.

Ne znam kako druge mame, al’ ja sve nešto u tome vidim svoju krivicu pa napakujem sebi da: nisam bila dovoljno posvećena, nismo dovoljno pričali, šetali, igrali se, učili, čitali, nisam dovoljno pitala, tražila, očekivala, podsticala, nagrađivala, kažnjavala, bajala, dubila na trepavicama i ko zna šta je sve trebalo da radim.

Kako sam se izborila?

Nakon gomile isprobanih metodai skoro 3 godine truda, shvatila sam da ima i gorih stvari u životu od nesavršenog pričanja. Razumemo ga i to je bitno. To što nije perfektno čisto i pravilno – pa i nek’ nije.  Jednostavno sam rešila da prihvatim da nije za kalup koji sam mu spremila!

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Kako preživeti tinejdžerske godine svoje kćerke. Kako da pristupim, razgovaram i usmerim, a da ne budem „zvocara“?  Kako uopšte da doprem do deteta? Kako da joj usadim u glavu koliko su neke stvari bitne u životu, a koliko neke druge nisu. Kako da objasnim da se stvari u životu ne postižu na klik, lajk, lepotu ni preko noći, da nije sve baš uvek lako dostupno ni uvek jednostavno i da za bilo kakav uspeh treba mnogo truda i rada?

Ponekad bih da dam koristan i pametan savet, a za uzvrat dobijem samo kuliranje i neshvatanje. Srećom po mene, to mi je najveći problem koji imam  sa njom.  Zlo i naopako da tu ima i nekog problematičnog ponašanja i poroka kojima su njeni vršnjaci itekako naklonjeni i da to moram da ispravljam. Ipak, ne mogu da se izborim sa činjenicom da, uspkos mojoj želji, moji napori da je usmerim i trgnem ne znače baš ništa!

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme je vreme provedeno na zumbi, 3 puta nedeljno. Pojma nemam da plešem, ni kondicija mi više nije neka, ali mi je to psihički odmor. Prošle godine sam se bacila na baštovanstvo. Ove sam omanula na tom polju, ali sledeće neću sigurno. I obavezno barem jednom nedeljno organizujem viđanje sa nekim od mojih prijatelja. S obzirom da provodim puno vremena na internetu, lako je izgubiti kontakt sa stvarnošću. Ne dam da se to desi.

Moji klinci su već dovoljno veliki da shvate kad mi treba moje vreme. Ponekad jednostavno odem da se osamim i kažem “ Odoh malo da popričam sama sa sobom!“ Puste me. Ja za pola sata potpuno regenerisana!

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako si?

Kako sam? Obično na ovo pitanje odgovorim olako, bez razmišljanja. Nekako i ne stignem da mislim o sebi.  A ako malo bolje razmislim, mogu samo da kažem da sam u nekom haosu, nepotrebnom stresu i zapravo mislim da provodim previše vremena ispred računara i da to treba da promenim.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da možeš da promeniš nešto u obrazovanju i školstvu u Srbiji, šta bi promenila?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Ukoliko lajkujete i moju FB stranicu Mamino vreme biće mi veoma drago i hvala vam na tome. Ukoliko ste već lajkovali – HVALA još jednom!


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, sistemski porodični psihoterapeut pod supervizijom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org