Knjiga za školarce: „Sofija i čarobna bašta“

Ovaj tekst je o „bajci za male i velike“, o korisnosti koju ova knjiga može imati na zdrav rast i razvoj svakog deteta.

Kao dodatak, autorka za nas otkriva kako i zašto je nastala ova knjiga ?.

„Tanka je linija između svetova mašte i onih koje nazivamo stvarnim. Nikada nisam bila sigurna da li sam jedan svet u mašti stvorila ili sam se, nekim putem, od tamo upravo vratila. Da li stvaram ili samo zapisujem?

Magija je skrivena u svakome od nas. I ne nađemo se bez razloga u čarobnom svetu mašte. Otkriješ li svoju moć, otključao si deo sebe koji će ti dati pluća toliko široka da njima možeš da udahneš celi svet.„

Ovim rečima počinje dečija knjiga „Sofija i čarobna bašta autorke Tatjane Kuljače.

Ovim rečima autorka uvodi čitaoce u svet magije kroz priču o jednoj bašti „u kojoj se kriju bića ljudima neznana. Bića koja s vremena na vreme šetaju među nama i ulaze u legende.“

Ta bića i Sofija, glavna junakinja knjige, kroz svoje pustolovine pomažu čitaocima da otkriju moguća rešenja problema koja ih mogu „mučiti“, ali ih mogu i „začarati“ magijom zvanom: ljubav prema čitanju. Zato oprezno, možda vam se ova knjiga baš jako dopadne ?.

Publicerat av Tatjana Kuljača Torsdag 12 oktober 2017

Pustolovina koja pomaže deci

Počela bih od toga da se pustolovine kroz koje prolaze glavni junaci ove knjige mogu lako razumeti i veoma su slični izazovima kroz koja prolaze gotovo sva deca (jedino zavisi od uzrasta, kada). Mnoga pitanja i dileme koje muče junake, često muče i decu, te ponuđeni odgovori na ove dileme mogu pomoći deci da se izbore sa svojim realnim izazovima.

Možda će vam i ovaj tekst biti koristan 19 pozitivnih navika koje deca treba da usvoje

Izdvojila sam deset tema i poruka o kojima se može pričati sa decom u toku i nakon čitanja ove knjige, a sve sa ciljem da im se pomogne da se razviju u zdrave i zadovoljne osobe:

 1. Prihvatanje različitosti. U ovoj knjizi se ističe to da iako te drugi doživljavaju kao da si drugačija ili možda čudna, postoje ljudi koji te vole baš takvu kakva si. Ok je biti drugačiji jer „magija je skrivena u svakome od nas“.
 2. Problemi su rešivi. Junaci su se nekoliko puta nalazili u naizgled bezizlaznim situacijama, koje su na kraju ipak uspešno prevazilazili. Načini na koje su dolazili do rešenja problema mogu ponuditi deci koja čitaju ovu knjigu ideje kako da se i oni izbore sa nekim svojim problemima koje trenutno doživljavaju kao nerešive.
 3. Konflikti sa roditeljima. Dat je i opis svađa junaka sa svojim roditeljima i, nazovimo ih, posledicama tih svađa po junake i okolinu. Ono što dete koje čita ovu knjigu može da dobije iz ovih opisa jeste mogućnost da predvidi ili razume posledice svađa sa svojim roditeljima, te da se motiviše da izgradi dobar odnos sa roditeljima, pun poverenja i ljubavi.
 4. Konflikti sa vršnjacima. Konflikti sa vršnjacima se dešavaju gotovo na dnevnom nivou kod skoro sve dece, skoro svih uzrasta. Junakinje su na zanimljiv način izašle na kraj sa problematičnim situacijama sa vršnjacima, što može dati ideju kako da i vaše dete reši svoj konflikt.
 5. Prevazilaženje nepremostivih razlika. Ideja da je moguće spojiti i nespojivo proseže se čitavom knjigom. Poruka koja se kroz ovu knjigu prenosi jeste: razlike su tu da bi nas spajale, a ne razdvajale. Šta mislite kako je moguće spojiti zimu i leto (nisam pitala: da li je moguće ?)?
 6. Večita borba dobra i zla. Ova tema je veoma bitna za dečji moralni razvoj, a to utiče i na razvoj socijalnih veština i snalaženja u svetu koji ga okružuje.
 7. Verovanje u svoje moći. Ovu poruku koja se, takođe proseže čitavom knjigom, autorka uvodi na početku knjige kroz rečenicu: „Magija je skrivena u svakome od nas.“. Svako dete je po nečemu posebno, ima svoj „dar“ ili „moć“ koja treba da se otkrije i razvija. Razvijanje tih veština i sposobnosti koje čine posebnost deteta samo može da unapredi njegovo samopouzdanje, što utiče i na to da dete bude srećno i zadovoljno.
 8. Važnost prijateljstva. Čitava knjiga se odvija oko prijateljstva koje ne bi trebalo da postoji zbog prevelike i nepremostive razlike. Ipak, prijateljstvo pronalazi načine da prevaziđe sve prepreke i probleme. Poruka je jasna, zar ne?
 9. Opreznost. Kroz nepromišljeno i lakoverno ponašanje junakinje Sofije, čitaoci mogu da nauče koliko je važno da budu oprezni kada su stranci u pitanju.
 10. Ljubav. Koliko je važno ovo osećanje u našim životima i koliko je raznoliko, opisano je u ovoj knjizi: od prijateljske ljubavi, preko roditeljske, dečje prema roditeljima, prema hrani, pa i prema moći. Dete može da preispita svoja osećanja, da nauči nešto novo o ovom osećanju, pa čak i da razvije ljubav prema nečemu novom – npr. čitanju ?.

Kako i zašto je nastala ova knjiga?

Nakon što sam pročitala knjigu i napisala ovaj tekst, zamolila sam autorku Tatjanu da mi napiše kako je došla na ideju da napiše ovu knjigu, kao i šta ju je to inspirisalo? Evo šta mi je odgovorila:

Pretprošle zime sam u igri počela pisati bajku zajedno sa ćerkom Sofijom koja je trebala da bude kratka priča. Međutim, nakon četvrte strane sam shvatila da mi se otvara dublja priča čija poruka mi u tom momentu nije bila najjasnija, ali sam znala da ću je do kraja oblikovati.

Bakina kuća i bakina bašta su stvarne i dio su mog djetinjstva.

A čarolija je dio svijeta iz moje mašte. Sofija iz priče nastala je inspirisana mojom kćeri.

Slike su se same pojavljivale, poput filma, a ja sam ih zapisivala. Na kraju sam poželjela da svako dijete (malo i veliko) poželi da otkrije čaroliju koju u sebi nosi i zbog toga ovo nije obična bajka.

Poželjela sam da napišem knjigu za djecu otkako sam napisala prvu priču za djecu iz vrtića, koja se zvala „Biserna“.

Dopala mi se reakcija djece i nastup u vrtiću je ostavio izuzetno jak utisak na mene.

Književnost za djecu se danas, nažalost, svodi na prepričavanje dobro poznatih priča. Rijetke su nove priče.

Htjela sam da napišem priču dovoljno zanimljivu da školarci, koji tek počinju da čitaju, zavole čitanje. Jer nema ništa bitnije od toga da se djetetu dopadne knjiga koju čita. Ona može odrediti put djeteta kao čitaoca.

Za kraj

Ovo je bio moj doživljaj knjige, kojem bih dodala još i ovo:

 • Priznajem i mene je knjiga omađijala ?;
 • Priznajem, više mi se dopada odgovor koji sam u knjizi dobila na pitanje: „Kako oblak može da napravi takvo savršenstvo kao što su snežne pahulje?“

Hvala Tatjana na poverenju koje si imala kada si mi poslala rukopis. Velika mi je čast što sam imala tu privilegiju da budem među prvima koji su pročitali ovu divnu bajku.

Ja sam jedna od onih koja veruje u magiju!

Kraj!


Autor teksta: 

NAPOMENA: Preuzimanje teksta moguće samo uz pismenu dozvolu autora.

Za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju kontakt@maminovreme.org

Ukoliko želite da isprobamo i vaše igračke (proizvode), možete me kontakirati slanjem poruke na kontakt@maminovreme.org


Možda ti i ovaj tekst bude bio od koristi:

Pričanje priča za laku noć (iliti završetak dana uz osmeh)

Još ideja kako da učite putem igre potražite u rubrici Učimo kroz igru.

4 thoughts on “Knjiga za školarce: „Sofija i čarobna bašta“

 • Nisam imala cast da među prvima procitam rukopis ali buduci da Tatjanau poznajem dugo, mnogo pre nego sto je nastala i njena prva knjiga, sigurna sam da je i ova knjiga magicna. Prelepo! Jedva cekam da je procitam a iskreno proradila mi je i inspiracija. 🙂

  • Drago mi je da je tekst na Vas ostavio pozitivan utisak. Verujem da će to isto uraditi i knjiga. Uživajte 😉

 • Knjška deluje jako primamljivo. 🙂
  U kojim knjžarama je možemo kupiti?

  • Nemam tačno podatak gde se može kupiti, ali znam da će 25.10. biti promocija ove knjige na Sajmu knjiga. Izdavač je „Samo korak“.
   I javite nam utiske kada je pročitate 😉

Затворено за коментаре.