Hrabra mama i izazov – Šta kada više ne možeš da budeš i predivna mama i uspešna preduzetnica u isto vreme?

Sećam se da sam slučajno naišla na članak o ovoj Hrabroj mami (tada nisam znala da je i mama, već samo da je uspešna žena iz oblasti marketinga). Energija koja je „zračila“ iz tog teksta me je „odvukla“ do njene stranice i tako ja počinjem da pratim njen rad.

Jednog dana se ja osmelim da je pitam da bude moja gošća u rubrici „Hrabre mame“ i evo intervjua sa njom ?.

Velika mi je čast što sam imala priliku da upoznam Hrabru mamu Lenju, ali i veliko zadovoljstvo što je baš ove stvari podelila sa nama.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Lenja Faraguna (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Sakupljač dijamanata. Verujem, da se u svakom čoveku nalazi unikatan dijamant, njegov 777% potencijal, koji želi videti svetlo dana, da stvara obilje. A mnogi ljudi zaborave na njega ili ga prosto odluče ignorisati jer “oni stvarno nisu ništa posebno” u tom svetu. Moja misija je ljudima, a naročito ženama preduzetnicama pokazati njihov (poslovni) dijamant vredan 400 triliona*, sa kojim mogu sebi pružiti samostalan život, nikad emotivno ili finansijski zavisan od nekog drugog.

Sama znam kako se osećaš kad izgubiš “svoj glas”, kad pare nisu tvoje nego “njegove” (iako on to nikad ne naglašava), ali ti u sebi osetiš, da nisi dovoljno dobra jer sa svim znanjem, talentom, iskustvom ne možeš stvoriti svoje pare. Sada radim sa stotinama žena preduzetnica i dajem im hrabrost, poslovnu, marketinšku i prodajnu strategiju kako da one budu autentično one – javno i online. Kako? Tako da razumeju da je uspešan biznis 70% mindset, a 30% biznis/marketing strategija (i da svoj marketing rade na moderan način, a to je marCAREting ?).

A u taj 70% mindseta ide 50% vežbe kako voleti samu sebe i znati da si dovoljna takva kakva jesi.

O, dragi čitaoci, sama sam prva trebala dobiti tu lekciju. Pre 5 ipo godina pala sam u finansijski i emotivni bankrot, samo zbog toga jer sam zaboravila voleti i verovati u sebe. Tad se moj (bivši) muž zaljubio u drugu (divnu) ženu, a ja sam shvatila, da je imao muda krenuti za onim što oseća da je pravo, iako nije znao šta će iz te nove veze izrasti. I kad se razvod mog  desetogodišnjeg braka završio jedne srede, kupila sam sebi buket lala, torticu i čašu crvenog vina i napisala: “Pre nego što, svako od nas “pripada” nekome, mora pripadati sebi”. I to učim još i sada, mada bi neko od spolja rekao da je moj život perfektan. Jeste, perfektan je, jer je ljudski. Sa pobedama i lekcijama. Sa suzama i smehom. Ali nikad više sa igranjem “žrtve”, nego samo sa osećajem da sam samo ja Kapetanka svog života.

 

* Šansa, da se svako od nas rodi je 1:400 trilijona!

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

O, nedavno se to desilo i bio je to jedan velikih AHA momenata.

Kao žena preduzetnica i mlada mama (petnaestomesečnom sinu, koji ne ide u vrtić jer za sada još stalno negde putujemo) više nisam mogla biti i predivna mama i predivno uspešna preduzetnica u isto vreme. Između mog partnera Mirana i mene počele su puckati strele, jer stvarno nismo više mogli sami voditi uspešan biznis samo noću, kad Noa spava, a preko dana biti sa njim 177%.

U jednom trenutku sam osetila, da stvarno nisam više mirna u sebi, puno sam radila da budem u dobroj energiji, a to me je smaralo. Rešenje? Babysiter za Nou. I desilo se nešto divno (da, Univerzum uvek sluša ?). Naša komšinica, mlada mama, bez posla, sa svim vremenom ovog sveta i ljubavlju prema deci, rekla je: “Da” mom predlogu i eto nas u trećoj nedelji novog života. Noa je presretan tamo, a ja presretna gledajući njega i znajući, da je to dokaz da stvarno znam voliti samu sebe. Ali moram vam reći, da sam nekoliko nedelja imala osećaj da sam grozna mama jer sam želela “ostaviti” moje dete na koje sam čekala 10 godina! I onda sam shvatila, da sam super mama (i preduzetnica) samo kad prvo “sebi dam kiseonik masku”.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Verujem da se srećne porodice i srećno dete razviju ako mi prvo radimo na svojoj sreći. A to znači konstantan rad na sebi, na svom mindsetu, to jest uverenjima koja nas blokiraju i trebamo se od njih „razvesti“. Zašto? Jer nema šanse da te “težke kofere” prebacim na Nou. I to je moj izazov da sam uvek otvorena videti šta još moram baciti kroz prozor, jer ne služi našoj maloj porodici. Zajedno i svakom posebno. Zbog toga radim “na sebi”, imam mentore, coache, a sada čitam predivnu knjigu mojih dragih prijatelja Lee i Alberta Mrgole, porodičnih psihoterapeuta i uvek imam neko pitanje za njih – bez osečaja, da sam slaba i da moram sve rešavati sama. Uf, nikad više. Otvorena sam, spremna da čujem i promenim. Sebe.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Samo moja salsa utorkom uveče. Depilacija kod Sare ?

 

5. Pitanje prethodne mame: Šta je to što čini srećnom Vas i Vaše dete?

Kad sam 777% sa njim, a ne da sam mislima i energijom na nekom drugom mestu.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako svakodnevno voliš sebe?

 

NOVOGODIŠNJI BONUS!

Decembarske Hrabre mame će nas “počastiti” sa nekim predlogom za igru, stručnim savetom, preporukom kao malim prazničnim darom.

 

Hrabra mama Lenja sa nama deli svoje kontakte kako bi mogle da joj postavimo pitanja ili je samo pozdravimo:

Sajt: www.lenjafaraguna.com

FB grupa: VISIBLE WOMEN WORLDCHANGERS https://www.facebook.com/groups/visiblewomen/

FB stranica: https://www.facebook.com/LenjaFaraguna/

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

1 thought on “Hrabra mama i izazov – Šta kada više ne možeš da budeš i predivna mama i uspešna preduzetnica u isto vreme?

Затворено за коментаре.