Za sve mame koje moraju da se izvinjavaju jer „ne rade“

Večita borba – kojoj je teže!

Večita zavist – kojoj je lakše!

Večito nerazumevanje i nedostatak podrške.

 

Naravno da ima izuzetaka, ali mi se čini kao da ih ima malo. Volela bih da grešim i otvorena sam za razuveravanje.

Zašto ovaj tekst?

Mame koje nisu zvanično zaposlene, one koje nemaju radno vreme od – do u nekoj prostoriji koja je tamo negde, imaju svo vreme ovog sveta i mogu da ga raspoređuju kako im volja.

Sa druge strane, mame koje imaju posao od-do, u tamo nekoj prostoriji, nemaju dovoljno vremena u toku dana.

 

Kojoj je lakše, ili teže?

 

Kako god da posmatramo ovu situaciju, iz ma kog ugla, obe pate!

 

Jedna jer ne može da nađe posao, jer je odabrala da bude sa decom, jer mora da pravda svaki minut svog dana kako bi drugi znali da i ona mnogo toga u toku dana uradi, jer se loše oseća jer ne vodi računa o svojim potrebama i napreduje u karijeri, jer je podcenjuju, jer je ne shvataju ozbiljno,…

 

Druga, jer ne može da provede dovoljno vremena sa svojom detetom, jer ne može da postigne da obavi sve obaveze u kući, jer joj je na poslu teško, jer ne može da se odmori i uživa, jer zapostavlja svoje potrebe kako bi joj porodica bila zdrava i zadovloljna,…

 

Ovaj tekst je da shvatite da ste ljute, iscrpljene, tužne, umorne jer ZABORAVLJATE NA SEBE!

 


Pročitaj i ovo Imam pravo da brinem o sebi!


 

Da li si ikada bila u situaciji da se izvinjavaš što ne radiš?

Ukoliko si osetila ljutnju kada ti je neko rekao: „Ali, ti ne radiš“, verovatno si „čula“ i tu poruku razumela kao nepoštovanje tvog vremena, tvojih odluka, pa i tebe. Možda ste dobro razumeli, a možda je to bila projekcija te osobe i onoga što ona misli o tome kako funkcioniše osoba koja ne radi.

I tako dolazi do potrebe da se nešto uradi sa tim lošim osećanjem – najčešće počinje da se pravda i izvinjava, ili ulazi u konflikt. Nijedna opcija ne daje dobre rezultate.

 

Pitate se kako onda?

Evo nekoliko primera.

Ti ne radiš, pa imaš vremena da to obaviš!

  • „Istina je da ja nemam radno vreme od-do, ali to ne znači da nemam svakodnevne obaveze. Više bih volela da si me pitala mogu li da učinim nešto za tebe, nego što si podrazumevala da imaš pravo da organizuješ moje vreme. Zbog toga sada osećam ljutnju prema tebi, a to ne želim. Ovaj put ću ti pomoći, ali te molim da sledeći put prvo proveriš da li sam slobodna.“

Ili:

Naravno da ćeš to ti uraditi jer ti jedina ne radiš.

  • „Tačno je da ja jedina nemam radno vreme od-do, ali to ne znači da nemam svakodnevne obaveze. Više bih volela da si me pitala mogu li da učinim nešto za tebe, nego što si podrazumevala da imaš pravo da organizuješ moje vreme“.

 

Ili kratko i jasno: „To što ne radim, ne znači da nisam zauzeta. Molim te da poštuješ moje vreme, kao što poštuješ svoje.“

 

Ako ste ikada izgovorili rečenicu: „Ali ti ne radiš“

Kada vam se sledeći put javi potreba da je uputite nekoj osobi, zastanite na časak i razmislite o tome kakvu poruku time šaljete toj osobi i koji vam je cilj.

Ukoliko želite da je isprovocirate i motivišete da nađe ili promeni posao, postoje drugi načini koji su mnogo delotvorniji od ove rečenice.

Ukoliko želite da se obavi posao, a samo je ta osoba slobodna – prvo je pitajte da li je voljna da vam pomogne i kada je slobodna.

 

Imam potrebu da stavim i zaključak

Svi smo odgovorni za sebe i svoje postupke.

Svet može biti divno mesto za život, samo malo je potrebno.

Ako ti se dopao ovaj tekst podeli ga sa prijateljima! Hvala!

Ukoliko imate još predloga, podelite sa nama ovde u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org. Ukoliko ste mi pisali, a niste dobili moj odgovor proverite da moj odgovor nije zalutao u spam poruke.


Autor teksta: Manuela Kamikovski (mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org)

NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili predložite saradnju, možete me kontakirati slanjem poruke na kontakt@maminovreme.org. Ukoliko ste mi pisali, a niste dobili moj odgovor proverite da moj odgovor nije zalutao u spam poruke.


Pročitaj i ovo:

Kakve koristi imam od razmišljanja o „idealnoj ja“?

Oprez! O ovom pitanju ne smeš ni da razmišljaš, a kamoli nešto da uradiš po tom pitanju ako si majka

Do sebe preko „zvezda“