Hrabra mama i izazov – Visoka očekivanja od same sebe

Jupi, imam priliku i čast da ugostim i Hrabru mamu Tijanu, mamu koja pravi najdragocenije stvari za decu. Pogađate, ona pravi igračke!

Čak ima i Školu za superheroje!

Takođe, ona je mama koja se bori sa izazovima kao i svi mi.

Baš mi je drago što mogu da vas upoznam sa Hrabrom mamom Tijanom. Uživajte u intervjuu i podelite ga ukoliko znate da ove reči podrške mogu pomoći nekoj mami.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.


Možda vam budu korisni i ovi tekstovi:

Hrabra mama i izazov – Da li sam dovoljno dobar roditelj?

Hrabra mama i izazov – Da li sam dovoljno dobra i posvećena mama?

Hrabra mama i izazov – nezgodan paketić OČEKIVANJA


Tijana Petrović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Tijana, pokretač sam Koba Yagi Toys, socijalnog preduzeća koje se bavi proizvodnjom kreativnih igračaka koje podstiču emocionalni razvoj dece i Škole za superheroje kroz koju se bavimo radom s decom i mladima. Od prošle godine sam predstavnik i suosnivač edukativnog pokreta i programa Design for Change u Srbiji. Više o nama možete pogledati ovde www.koba-yagi.com i www.dfcsbija.org. Mama sam dečaka Strahinje koji ove godine kreće u prvi razred.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Moj najveći roditeljski izazov od samog početka je bio – kako da budem dovoljno dobra mama svom detetu. Mislim da je to borba koja traje i da tu možda i nije poenta u tome da pobedimo, koliko u tome da ne prestanemo da učimo.

Na samom početku, imala sam prilično visoka očekivanja od same sebe i samim tim dosta nesigurnosti u odluke koje sam donosila vezane za vaspitanje, odrastanje, obrazovanje mog deteta. Zašto? Zato što nema te Škole za mame koja će te naučiti da budeš mama ili tata jer svako dete je različito i svaka porodica ima drugačije koncepte vaspitanja i očekivanja. Iskreno, ni preobimna literatura koja nam je dostupna često nije pomoć.

Veliki izazov predstavlja vreme u kome živimo. Mi odgajamo decu za jedno neodređeno buduće vreme u kome ne znamo kakva će pravila važiti. Univerzalne vrednosti ne postoje. Ono što verujem jeste da je svako dete „čovek u odelu deteta“ i prema deci se tako i ponašam i kod kuće i na radionicama koje držimo. Mislim da decu treba usmeravati ka tome da sami sebi kažu „ja mogu“ , da grade odgovornost prema sebi i drugima, da budu otvorenih shvatanja, da kritički promišljaju svet oko sebe, pa čak i nas (iako nam se verovatno to neće uvek dopasti), da budu radoznali, istrajni, hrabri i saosećajni. Jednostavan zadatak za nas roditelje, zar ne?

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Moj najveći izazov je organizacija vremena na relaciji privatno i poslovno. Iako poslovni deo predstavlja nešto u čemu zaista uživam, inspiriše  me i imam neiscrpan entuzijazam i volju za radom, upravo su to i glavne smetnje u mojoj (re)organizaciji. S druge strane, privatna sfera je nešto što predstavlja moje utočište i glavni „punjač“ energije, ali neretko osetim krivicu jer mi se uvek čini da „kradem“ vreme s jedne ili druge strane.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moja porodica i ja volimo izložbe i obradovalo nas je otvaranje Muzeja savremene umetnosti. Mislim da je umetnost važan aspekt dečjeg obrazovanja i da nije nešto što se radi u dokolici. Volim da čitam, iako za to imam sve manje vremena, van raznorazne „stručne“ literature koju redovno čitam. Raduje me duga šetnja, volim Beograd u rano proleće i taj osećaj da sve može koji se nekako tada pojavi.

 

5. Pitanje prethodne mame: Koju knjigu i film bi preporučila za mamino slobodno vreme?

Trenutna inspiracija su knjige italijanska književnica Elene Ferante „Moja genijalna prijeteljica“, „Priča o novom prezimenu“, „Priča o onome koji odlazi i onome koji ostaje“ a prate dve žene kroz zamršen odnos, vremenske dimenzije, ambicije, samoispitivanja, političke i socijalne realnosti.  Za sada su kod nas objavljena tri nastavka, a četvrti željno očekujem.

Takođe, „Moja borba“ od Karl Uvea Knausgorda je genijalna, iskrena, teška i prilično obimna priča o životu, sadašnjosti i prošlosti.

Zatim „Mr Gvin“ od Alesandra Barika i „Traganje“ Nikosa Temelisa.

Mada, iskreno obožavam i stripove i grafičke novele koje su po meni uvek aktuelne i uzbudljive bez obiza na godine i faze u životu. Od Roberta Kramba pa do Alana Mura, postoji čitav univerzum za istraživanje i obožavanje.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kada je pravi trenutak decu uvesti u svet digitalnih komunikacija i na koji način?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org