Hrabra mama i izazov(i): Strpljenje + prioriteti + upoređivanje sa drugom decom

Želela sam da poslednji mesec, prve godine rubrike Hrabre mame, bude za nijansu drugačiji, da bude tematski. Želela sam da okupim mame koje su po nečemu veoma slične (osim što mislim da su Hrabre), a što ja veoma cenim.

Sve martovske mame su objavile knjigu!

Zašto sam odabrala baš ove četiri, pratite i samo će vam se kasti. ?

 

Jedna od njih je upravo i Hrabra mama Dragana koju sam imala čast da ugostim.

Nju sam pozvala jer mi se njena lična misija veoma dopada, kao i njena knjiga.

Pročitatajte kako se ona izborila sa svojim roditeljskim izazovima, kao i sa kojim se to izazovom i dalje bori. Ukoliko vam se dopao intervju, podelite ga sa dragim ljudima.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Dragana Vukajlović Krstović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Jednom sam se našalila i rekla da sam ja sve što poželim da budem. I to mi se toliko svidelo da sam odlučila da zaista budem šta god mi se biva. U decembru 2016. sam izdala svoju prvu knjigu za decu “Putujte sa Pijem”, u koju sam utkala svoje znanje iz NLP-a i najčešća uverenja koju većina roditelja želi da prenese svojoj deci. To je bio priličan iskorak iz online priče, u kojoj sam bila 10 godina, kada sam učestvovala u razvoju raznih projekata – od portala do viralnih igrica, prvo kao zaposlena, kasnije kao preduzetnik. Trenutno se pripremam da završim drugu knjigu i pomalo sam nestrpljiva.

U međuvremenu sam postala NLP Master, učila sam za instruktora Razvoja pokreta (vežbe utemeljene na istočnjačkim principima), završila kurs šivenja, došla do drugog nivoa Reikija… Uživam da pravim brzu, a jednostavnu hranu, posebno deserte.

I mama sam petogodišnjeg dečaka i osmomesečne bebe. Supruga koja ima mnogo (ponekad i previše) razumevanja i podrške za sve svoje ideje.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Ima ih nekoliko i svaki mi je vrlo važan.

Prvi je strpljenje. Nisam ga pre imala, ali sam uz prvo dete ne tako strpljivo ipak naučila šta i koliko znači strpljenje. To vidim sad kad imamo drugo dete, i još više shvatam koliko je strpljenje važno jer nam najviše od svega donosi mir, a upravo taj mir utiče i na odnos sa decom koji se mnogo lakše, brže i lepše gradi.

Drugi izazov bi bio postavljanje prioriteta na uštrb “svemoguće mame” jer mi je zdravlje najbitnije. Posao može da sačeka, kuća može da sačeka, svi mogu da sačekaju i razumeju osim dece dok su mala. Smatram da nijedna dadilja ne može mene da zameni kad su prisustvo, pažnja i ljubav u pitanju. Ako jurim i pokušavam da završim sve od poslova dok deca čekaju, to meni stvara stres, a takva nikome nisam dobra pa ni sebi.

Treći bi bio nenamerno upoređivanje sa drugom decom s kojim sam se borila sa starijim detetom. Donekle svi to prirodno radimo, a većim delom nam se nameće maltene od prvog dana rođenja pa nadalje – da li dete uspešno sisa, kad je uspelo da prespava noć, kad se okrenulo, kad se podiglo na ruke, kad je uspravilo glavu, kad je… I koliko god da je jasno i potrebno tražiti da dete bude u proseku, shvatila sam da je ipak najbitnije da dete napreduje. Jer svi su toliko različiti da će jedno da prespava noć sa dva meseca, drugo da se okrene sa četiri meseca, treće da propuzi sa šest meseci, četvrto da se uspravi sa sedam. A neko tamo peto će sve to uraditi kasnije, ali će ih pre ili kasnije dostići. Jer da, baš svako dete je drugačije i ima svoj ritam razvoja.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Naizgled je smešan, a shvatila sam zapravo da je jako bitan – izlaziti napolje po svakom vremenu. Pokušavam da nateram sebe da izlazim sa decom i po kiši i po (istopljenom) snegu, što pre nisam mogla da zamislim. Nekako imam utisak da smo mi na ovim prostorima prilično lenji kad je izlazak napolje u pitanju i to se nekako generacijama prenosi. “Nećemo napolje, ružno je vreme!” je rečenica koju želim da izbacim.

Smatram da je za decu provođenje vremena na svežem vazduhu pola zdravlja.  A svež vazduh pospešuje i fizičku aktivnost koja onda utiče na bolju ishranu i spavanje.

Nekad sam starije dete uvodila u kuću čim mu malo procuri nos od hladnoće, ne shvatajući da se nos zapravo tako čisti i reguliše “potencijalne napadače” disajnih puteva. Iako se trudim da stalno nešto novo naučim, ponekad shvatim kako ne znam i neke osnove stvari. I zato nastavljam da učim i da se informišem.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Kasno uveče kad jedino mogu da dobijem potpunu tišinu. Nisam ranoranilac pa ne mogu sebi tišinu da priuštim pre nego što se svi probude jer se najčešće dešava da zapravo ja poslednja ustanem iz kreveta. Imam sreću da je suprug ranoranilac pa su deca “njegova” u jutarnjim satima.

I dok imam bebu, to vreme uveče mi je sasvim dovoljno da budem sama, da se resetujem i pripremim za naredni dan i poneko buđenje noću.

Čitam pomalo dok dojim bebu, pogledam poneki film ili seriju sa suprugom kad deca odu na spavanje,  frizeri i kozmetičari su tu kad zatreba, ostaje da se stvori vreme za malo duže izlaske iz kuće nasamo, ali svi već znamo koliko deca brzo rastu i da će i to vreme doći brže nego što mogu da zamislim.

 

5. Pitanje prethodne mame: Zamisli sebe za 10 godina – Kako bi volela da te tvoje dete opiše?

Kao mala sam stalno zamišljala sebe i pravila neke planove, ali sam nekako uvek uvećavala svoje želje kad bih shvatila da su bile manje od mojih mogućnosti i potencijala. A da bih to shvatila, učila sam i radila mnogo na tim željama. I zadovoljna sam gde sam sad u odnosu na neke svoje maštarije iz mlađih dana. Ono ka čemu težim jeste da održavam mir i sklad sama sa sobom kao i sa porodicom, i da radim na ideji da što više dece nauči o komunikaciji i saosećanju u što ranijem uzrastu, uz pomoć mojih budućih knjiga i drugog štiva.

I volela bih da me upravo tako i moja deca opisuju jednog dana – zadovoljna žena koja širi znanje i ljubav deci širom zemlje, a možda i sveta.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Ako je deci najviše potrebna ljubav da bi rasla zdravo, šta je potrebno nama da porastemo u dobre roditelje? 🙂

 

I ove godine se spremamo za osmi mart

Online program „Pazi šta želiš, može ti se ostvariti“


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org