Sve se može kad se hoće

Dugo sam ove rezultate čuvala samo za sebe.

Ove divne reči sam čuvala kao najdragocenije blago, reči ovih divnih, hrabrih žena koje su odlučile da mi se prepuste i veruju u moj rad.

Vreme je da to podelim sa vama kao dokaz da se zaista mogu ostvariti planovi i snovi (ako se to zaista želi).

Naime, ove divne žene su završile moju intenzivnu, imejl radionicu „Pazi šta želiš, može ti se ostvariti“ i to poslednjih šest dana u kalendarskoj godini.

To se sve dešavalo od 26.12. do 31.12.2017. godine.

Da, poslednjih šest dana u kalendarskoj godini kada se ima mnoooogo obaveza i zadataka.

Za ovu radionicu su znale samo članice moje FB grupe Klub hrabrih mama, te se mnogo mama prijavilo: neke su samo započele, neke su stigle do polovine, neke su završile do kraja, a neke su bile hrabre i naknadno zatražile da završe sa radionicom, jer su im zadaci mnogo koristili i želele su za „zaokruže“ priču.


Ukoliko želiš i ti da prođeš kroz ovu radionicu, piši mi na kontakt@maminovreme.org


Ovo je moj utisak nakon radionice:

Za samo 6 dana desilo se mnoštvo pozitivnih promena u vrednovanju sebe, bavljenju sobom i ostvarivanju planova!

Šta su mame dobile ovom radionicom?

Cilj radionice je bio: jačanje odnosa sa članovima porodice, briga o ličnim potrebama, lično zadovoljstvo, rast i razvoj.

Bilo mi je veoma drago što su mame uživale u zadacima, uživale u promenama koje su počele da im se dešavaju.

Ponavljam: samo 6 dana i 6 zadataka (jedan zadatak na dan).

Ovo je par utisaka neposredno posle završetka.

Šta je bilo mesec dana kasnije?

U svom radu sa klijentima, posle određenog vremena volim da vidim kako se snalaze sa svojim novim promenama i pružim podršku da nastave putem kojim su pošli kada smo završili sa našim zajedničkim radom.

To sam uradila i sada: pitala sam ih kako su, šta im je bilo najkorisnije što su dobile tokom trajanja radionicie, gde su sada sa samovrednovanjem i bavljenjem sobom u odnosu na pre radionice?

Iskreno, oduševljena sam rezultatima i veoma ponosna na ove mame!

U nastavku ćete videti i zašto.

Šta je najkorisnije što su dobile tokom ove radionice?

Ovo je bilo prvo pitanje koje sam im postavila.

Možete videti da im je najkorisnije bilo zadovoljstvo koje su osećale jer su se bavile sobom, svojim mislima, željama, nadanjima, idejama i kako je to kako je uticalo na njih i njihovu porodicu.

Kako su uspele da završe radionicu do kraja?

Sigurno se pitate kako im je uspelo da završe radionicu do kraja (jer ipak bilo je šest dana pred kraj kalendarske godine)?

I mene je to interesovalo pa sam ih to i pitala, a one su mi ovo odgovorile:

„Nije bilo lako. Već na prvo pitanje sam zakasnila, ali sam dobila šansu nastaviti na čemu sam neizmerno zahvalna“. Po ceo dan bih mislila na zadatak, a rešenje bih popunjavala obično uveče ili u slobodnih 5 minuta“.

„Želela sam to.“

„Odvajajući minute za sebe, ’uglavljujući’ ih između igre, priče, trenutaka sa svojim partnerom, ali stalno razmišljajući ’u pozadini’ o tome, na pozitivan način.“

„Baš sam se potrudila ?

„Uz dobru volju i želju za sve se nađe vremena. Bitno je samo imati ove stvari“.

Promena vrednovanja sebe i bavljenja sobom – da li ih ima?

Tokom trajanja raionice, svaka učesnica je imala zadatak da mi pošalje „dokaz“ da je uradila zadatak jer je to bio uslov da dobije novi.

Već tokom same radionice su mi pisale koliko im zadaci znače jer ih pokreću da delaju (što znači i pokretanje procesa promene ?).

Interesovalo me je koliko im je učešće u radionici pomoglo da vrednuju sebe, kao i da li postoji razlika u bavljenju sobom pre i nakon učešća u radionici.

Očekivala sam promene, ali ove mame su me oduševile!

Pitala sam ih da ocenom od 1 do 10 (gde je 1 najmanja, a 10 najveća ocena) procene svoje vrednovanje sebe PRE i NAKON radionice. Ispod možete videti rezultate date u procentima.

Prosečna ocena za vrednovanje sebe pre radionice je 5.4, dok je ocena nakon radionice 7.8.

Da, došlo je do promene u vrednovanju sebe – mame su počele sebe više da vrednuju.

Pitala sam se da li su se i više bavile sobom nakon radionice, a rezultat je više nego pozitivan:

prosečna ocena za vrednovanje sebe pre radionice je 4.2, dok je ocena nakon radionice 7.4 (fotografija ispod).

Rezultati pokazuju da je došlo do pozitivnih promena kod svih učesnica.

Šta je sa planovima?

Jedan od zadataka je bio u vezi sa planiranjem, te sam ih pitala da procene ocenom od 1 do 10 (gde je 1 najmanja, a 10 najveća ocena) koliko je napredovala sa planovima koje je osmislila tokom radionice.

Kao što možete na fotografiji ispod da vidite (u procentima), sve mame su uspele da ostvare makar polovinu svojih planova koje su osmislile tokom radionice (Prosecna ocena 7,4).

Sugestija ili komentar

Bilo mi je važno da čujem njihove sugestije, kao i komentare o radionici kako bih je dodatno unapredila. Evo šta su napisale:

„Nešto novo i nesvakidašnje, apsolutno primenjivo, nenapadno, lagano, spontano, nije teško i može se uskladiti sa životom tokom dana i obavezama koje imamo…. hvala.“

„Bilo je zabavno, ok mi je svakidašnje iščekivanje zadataka….“

„Ovo je nešto sasvim drugačije i novo, nikada se neko nije ovako bavio mojim mjestom u porodici. Radiš odličan posao, za koji mogu samo zamisliti koliko ti treba vremena i prostora! Svaka čast! :)“

„Svi zadaci su bili izvodljivi, bez obzira na predpraznične gužve :). Lep osećaj kad se nešto ispuni do kraja.“

„Tako jednostavna pitanja pokrenula su lavinu misli i osećanja. Svaka čast.“

Želiš i ti?

Prijavi se i pridruži nam se 15.01.2019.

Investicija u vremenu je do 30 minuta u toku 6 dana, a novčana 1200 RSD (ili 10€).

Za detalje o uplati pišite mi na kontakt@maminovreme.org

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili predložite saradnju, možete me kontakirati slanjem poruke na kontakt@maminovreme.orgUkoliko ste mi pisali, a niste dobili moj odgovor proverite da moj odgovor nije zalutao u spam poruke.


Autor teksta: Manuela Kamikovski (Hrabra mama, diplomirani psiholog, praktičar terapije igrom, sistemski porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org)

NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.