Hrabra mama Snežana Marković i izazov: Držati sve pod kontrolom

Volim da čitam odgovore Hrabrih mama, jer me svaki put oduševe svojim pričama.

One samo dodatno dokazuju kako ne postoji samo jedan način da se boriš sa roditeljskim izazovima!

One svojim pričama pokazuju kako sve prolazimo kroz različite izazove, kako se sve borimo na različite načine, a sve sa istim ciljom – da nam deca budu zdrava i zadovoljna.

 

Kada sam počela sa svojim sajtom Mamino vreme, pažnju su mi privlačile priče o tome – kako uspešno voditi blog i tada sam prvi put saznala za Hrabru mamu Snežanu. Pratila sam njen rad jer je bio drugačiji od svega ponuđenog na tu temu, ali meni veoma blizak.

I onda me je oduševila jednom svojom akcijom gde je pružila podršku mamama koje su voljne da rade na sebi, a kako bi unapredile kvalitet života svoje porodice. Tada sam saznala i za deo njene priče i poželela da je upoznam.

Pročitajte o ko je i o čemu nam je pisala Hrabra mama Snežana.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


 

Snežana Marković (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Snežana Marković, ali je verovatnije da me znate kao ŽMKicu. Najviše za sebe volim da kažem da sam holistička preduzetnica (izmišljena titula, jer volim da izmišljam reči, termine i priče), koja veruje prvo u ljude, pa tek onda u profit, i vođena tim principom već tri godine vodim uspešnu konsultantsku agenciju ŽMK. Žena-Majka-Kraljica ili ona koja Živi, Mašta i Kreira, pa vi izaberite sami šta vam se više dopada. Bloger, cyber kreativac, copywriter & konsultant, profesionalni coach, NLP Master, ponosna mama jednog neodoljivog budućeg direktora i apsolutna šefica svog dela univerzuma.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Uh, teško je izabrati samo jedan, zar ne? ? Ipak, ako bih morala da odlučim svakako je to bila moja stalna potreba i uverenje da sve držim pod kontrolom. Sam porođaj me je demantovao: stvari nisu krenule najbolje, pa sam iz porodilišta izašla sa bebom koja ima dijagnostifikovanu cistu na mozgu. Iako se sama cista nalazila na mestu „na kom misli ne prolaze“ i sama se dezintegrisala, iskustvo od dve godine provedene na CNS odeljenju Dečije klinike u Tiršovoj, naučilo me je da život nije skup taskova koje treba da otkvačim, da se život dešava i da roditeljstvo nije projekat koji bi trebalo uspešno završiti. Zato moje dete danas ima „najkul mamu“ , onu koja zna da su odrana kolena deo odrastanja, da je prehlada super način da se malo odmoriš od škole, onu koja nikad nije povisila ton zbog polomljene čaše i koja retko oko čega drami. Tako je moj najveći izazov zapravo postao moja najveća roditeljska, ali i dragocena životna lekcija.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Mislim da je to izazov koji zapravo nikad neću ni prevazići, a to je puštanje da moje dete samo „tresne“ ? Kao singl mama, naročito u tom osetljivom periodu posle samog razvoda, suočila sam se sa nekom čudnovatom potrebom da svoje dete prezaštitim. Naravno, brzo mi je bilo jasno da to isključivo njemu donosi više štete nego koristi i prestala sam sa tim. Ali, taj osećaj da moram da ga pustim da se suoči sa nepravdom, tugom, da prevaziđe ljubavne sastanke i rastanke, to mi teško pada. Grizem se za usne, jer on mora svoje odgovore da pronađe sam i mora da proživi sopstveno iskustvo. I gotovo svakodnevno sebi ponavljam da ljubav nije kada nešto uradiš umesto nekoga, već kada nešto uradiš za nekoga. Razlika je ogromna.

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje mamino vreme je vrlo jasno definisano. Kako smo Mihailo i ja, životnim okolnostima, najviše upućeni jedno na drugo, zaista sam morala tu granicu jasno da povučem. I on nikada nije imao problem sa tim, jer, kako ja poštujem njegovo vreme, tako i on poštuje moje. Ako izuzmem vreme koje posvećujem poslu, moje vreme podrazumeva jutro, od 6 ujutru do 9, kada imam svoje rituale: meditaciju, jogu, pisanje jutarnjih stranica (nešto kao dnevnik). Tek kada sve to obavim, za mene počinje dan koji uključuje druge, pa i moje dete. I mislim da je moje vreme nešto što me puni energijom da bih kvalitetno, radosno i posvećeno provela vreme i sa drugima.

 

5. Pitanje prethodne mame: Kada si poslednji put uradila nešto samo za sebe?

Kako sam ja pasionirani ovisnik o učenju, naročito o temama koje mene zanimaju (preduzetništvo, marketing, komunikacija, copywriting…), poslednja velika stvar koju sam za sebe uradila jeste da sam uspela da ostvarim san o pohađanju B-school (biznis škole), svetske edukacije o preduzetništvu. Mada, ja zaista često praktikujem da radim stvari samo za sebe, jer se vodim krilaticom: „Srećna mama – srećno dete“!

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koja je to jedna stvar za koju bi volela da tvoje dete/deca sutra kažu „Mama je bila u pravu“?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org