Hrabra mama Viktorija Ćirić i izazov: Kako deci objasniti zašto tata i mama više nisu zajedno?

Jednog dana iskočila mi je unteresantna fotografija na Instagramu sa superherojkama. I onda BOOM! Tekst koji prati ovu fotografiju: „Humanitarna konferencija Singl mama…“ i momentalno delim ovu informaciju. I tako upoznajem Hrabru mamu Viktoriju i njen rad.

Vedra, duhovita i puna pozivine energije je ono kako sam ja nju doživela, a vas ostavljam sa tekstom i da sami stvorite sliku o njoj (ako je do sada još niste upoznali).

 

Uživajte u intervjuu.


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


 

Viktrorija Ćirić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam srećna žena. Okružena sam ljudima koje volim, radim stvari koje volim, živim sa svojom decom u našem mikro svetu koji zajedno kreiramo i svakodnevno uživamo u stvarima koje volimo. Vreme mi je neizmerno bitno, obzirom da sam singl mama i full time zaposlena, trudim se da svaki trenutak svog života korisno provedem i uložim u ljude koji su mi bitni. Tome učim i svoju decu, jer vreme koje prođe više se nikada neće vratiti, zato živim svaki momenat svog života svesno i dajem sebe 120% u svemu što radim.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Projekat dete je svakako moj najveći izazov sa kojim sam se suočila kada sam odlučila da postanem mama. Danas imam dva predivna zdrava deteta i na tom daru od Boga se svaki dan zahvaljujem. Moja dvogodišnja ćerka i sin, uskoro školarac su moja najveća inspiracija i motiv da uvek idem samo napred i kada je najteže ne odustajem. Jedan od najtežih trenutaka u mom životu je svakako rastanak sa mojim životnim partnerom, ocem moje dece. Suočila sam se sa strahovima i nepoznanicama koje su bile sastavni deo tog perioda mog života i definitivno najteži deo cele priče je kako deci objasniti zašto tata i mama više nisu zajedno. To je bio dugoročan proces na kojem smo bivši suprug i j a svakodnevno radili, posebno sa sinom koji u tom trenutku imao pet godina i život mu se preko noći promenio iz korena… Verujem da je u tim trenutcima bilo bitno da prema njemu budemo iskreni, ali prilagođenog pristupa njegovom uzrastu. Kada se roditelji rastanu, to je samo po sebi veoma rizična situacija koja može da ostavi bolne posledice na odrastanje deteta, koje će kasnije imati uticaja na njegov integritet, samopouzdanje, kao i na partnerske kao i druge vrste odnosa.

Bilo je bitno da se naš sin ne oseća krivim, jer mama i tata više nisu zajedno (jer to deca najčešće osećaju), aktivno sam razgovarala sa njim o njegovim emocijama, razmišljanjima i svakodnevno objašnjavala da smo mi i dalje porodica samo drugačijeg oblika, da ćemo tata i ja uvek tu biti za njega i njegovu sestru. Bio je to dug i emotivan proces njegovog suočavanja sa novonastalom situacijom, koji je uz velike napore doneo pozitivne rezultate, jer danas živimo svi zajedno u harmoniji kojoj smo svi težili.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Verujem da svaki roditelj ima celoživotni izazov da od svoje dece napravi ljude, uspešne, samosvesne, sposobne da sutra sami hrabro samostalno žive svoje životne pohode i ostvaruju ciljeve koji sami sebi postavljaju. Svojim delima, razmišljanjima koje sa njima delim, samopoštovanjem sebe i poštovanjem drugih, trudim se da budem dobar model na koji se mogu ugledati. Sa izazovima se ne borim, oni su za mene uvek samo inspiracija, posebno u odgoju dece. Izazovi samo razvijaju moju kreativnost da prema određenim preprekama priđem sa neke nove strane i iz njih nešto novo naučim, jer kako je neko jednom rekao: prepreke nas usmeravaju na nove puteve, one su naši prikriveni  blagoslovi. U svom roditeljstvu težim da svojoj deci prenesem što više znanja i iskustva, da ih usmerim da život posmatraju iz pravog ugla, da im pomognem da izrastu u ljude koji će poštovati prave životne vrednosti, jer u današnje vreme, čini se da je baš to najveći izazov svakog roditelja.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Kada sam postala singl mama, taj osećaj poraza da nisam uspela svoju porodicu da održim hranila je grižu savesti da sam deci uskratila bogatstvo života u srećnoj porodici. U sebi sam tražila odgovore kako da sutra živim sama sa decom, kako da izađem iz vrtloga tuge, gde sam pogrešila, šta je trebalo drugačije da uradim… tražila sam tekstove po internetu kako bih nešto pametno pročitala što bi mi pomoglo da pronađem izlaz iz situacije u kojoj sam se našla. Na žalost, samo neki uopšteni tekstovi o razvodu su se mogli naći.. U to vreme sam još uvek bila na porodiljskom, sama kod kuće sa decom, koja nikako nisam želela da vide moje suze i tugu, pregršt emocija koje sam čuvala za sebe tražile su put da isplivaju na površinu. Jednog dana nešto je u meni kliknulo, doživela sam inspirativnu akciju i odlučila da pokrenem sajt koji će se upravo baviti temama jednoroditeljskih porodica, nadajući se da će moji testovi nekoj mami biti od pomoći koja je i meni bila potrebna. Sajt je prirodno dobio ime Singl mama i danas verujem da je to verovatno bila jedna od najboljih odluka koje sam u svom životu donela. To je mesto gde su moje emocije zapisane, mesto gde se često sama isplačem, mesto gde sam drugima pružila podršku i upoznala mnoge divne singl mame koje su se tu i pronašle. Sajt je moje vreme, polako se razvija, ima svoju grupu pratilaca na Instagramu i Facebook-u, a nedavno sam sa još nekim dragim ljudima organizovala Singl mama konferenciju kojom sam želela da ukažem na značaj razvijanja svesti o teškoćama roditelja koji sami odgajaju decu i javnosti skrenemo pažnju na bitnost osnaživanja jednoroditeljskih porodica, kako bismo zajedno pružili podršku razvoju dece koja odrastaju u ovakvom porodičnom okruženju. Konferencija je bila humanitarnog karaktera, jer smo celokupni iznos novca od ulaznica donirali jednoj singl mami koja sama odgaja svoju ćerkicu i na žalost boluje od raka.

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako planiraš vreme za sebe? Koje metode koristiš?

Svoje slobodno vreme planiram isključivo prema vremenu koje moja dece provode sa tatom. Kako imamo dobre odnose, uvek se dogovorimo o rasporedu pa mogu da unapred planiram svoje aktivnosti. Kako sam u prethodno napisala, svoje slobodno vreme uglavnom provodim u pisanju tekstova za moj sajt singlmama.com. Obožavam tada i kafe sa najboljom drugaricom ili sestrom, koje onda duže traju ? Često sama sebi ugodim tako što kupim neko dobro vino, naručim moju omiljenu picu, pustim neki ljubavni film (naravno ?), a onda se dobro naspavam, jer mi je to omiljeni deo vremena za mene ?

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koju bi destinaciju za odmor sa decom preporučila drugim mamama?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org