Hrabra mama Sara Oster Rokvić i izazov: Neopuštenost i briga

Ukoliko pratite rad Hrabre mame Sare, znate koliko je ona jedna veoma prijatna osoba. Za nju sam saznala preko nekoliko mojih prethodnih Hrabrih mama, pa sam je iz znatiželje zapratila I veoma se prijatno iznenadila. Veoma mi se dopadaju njeni stavovi o roditeljstvu, te sam želela bolje da je upoznam I pozvala je da bude gošće.

 

O čemu je to pisala Hrabra mama Sara, pročitajte u intervjuu. Uživajte.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Sara Oster Rokvić  (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Sara Oster Rokvić.

Dipl. filolog iz Beograda, mama jednog malog Despota i supruga jednog duhovitog Marka. Osnivač sam bloga “Momsters” koji je posvećen majčinstvu, i koji mi donosi mnogo radosti već 2 i po godine. Pored vodjenja bloga, oganizujem edukativne seminare za roditelje, kao i razne druga druženja i radionice za majke i decu. Za vreme studija sam radila u edukativnim i radno okupacionim radinicama sa decom ometenom u razvoju i nadam se da ću opet naći vremena za taj divan posao. Osnivač sam i jednog lepog kreativnog kutka, koji nosi naziv Momsters Boutique, i u kom nastaju ručno radjeni i unikatni detalji za kuću i nakit. Veliki sam zaljubljenik u knjževnost, slikarstvo, enterijer, jazz, kafu i marcipan.

Sara Oster Rokvić  (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

S obzirom da sam majka tek 2 i po godine jednog deteta ja se još uvek borim sa svim izazovima majčinstva, i čini mi se da će to trajati do kraja mog sveta, ali svakako postoje neke stvari na kojima radim sama sa sobom i uspevam lakše da ih podnesem nego ranije. Jedna od njih je da mi polako popušta snažan grč zvani “neopuštenost i briga” i zaista mi uspešno ide kanalisanje tog pristiska jer svakom detetu potrebna je pre svega majka koja je opuštena i srećna. Savet “Trebaš biti opuštena” je najvažniji savet koji sam dobila, i najteži za primeniti pogotovo kada ste majka po prvi put.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Sve što sam pre deteta mislila, je ustvari totalno suprotno od onoga što jeste. I sve one poznate najave “Ja kad budem imala dete…” padaju u vodu 🙂 Niko mi nije rekao: “Sa njima nema planova, sa njima se živi u trenutku!” i to je jedan od izazova koji još uvek pokušavam da prihvatim kao realnost, jer je moj život pre deteta bio poprilično “isprogramiran” kada su planovi i obaveze u pitanju, a sada toga nema i ja pokušavam da uhvatim taj ritam hodanja koji malo predje u trčanje, malo u skok sa preponama, malo u kas, malo u galop 🙂

Svakako da tu spadaju i “ozbiljniji” izazovi praćeni večitim pitanjima “Kako da mu na najbolji način usadim prave vrednosti, kako ću naći najispravnije odgovore na sva njegova pitanja, kako da ga zaštitim od svega što će u životu doći, a neće biti lepo, kako da obuzdam ovo pucanje šavova po srcu od ljubavi koju osećam prema njemu…?”.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Mamino vreme je mnogo važna stavka u životu svake majke, i definitvno sada shvatamo šta znači reč “luksuz” u pravom smislu te reči 🙂 Ja sam jedinica, mnogo volim to svoje vreme i samoću i zaista se trudim da ga imam bar malo. Odem na masažu, u kraću šetnju sa kafom za poneti i mp3-ijem u ušima, izvedem sebe na sladoled i u knjižaru da pogledam koji su to novi naslovi izašli, uveče kada detence zaspi, pročitam koju stranu knjige uz fado muziku, pogledam sa suprugom omiljenu seriju uz kokice ili osmišljavam i crtam novi nakit… Radim bilo šta što mi u tom trenutku prija. Slobodno vreme mnogo više cenim jer ga ima “na kašičicu” ? i trudim se da ga lepo i iskoristim.

 

5. Pitanje prethodne mame: Koja je najsitnija stvar na svetu koja te čini izuzetno radosnom?

Kada uđem u biblioteku, osetim miris starih knjiga i započnem potragu za novim blagom koje ću pročitati…

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Brzinski, a ukusan recept za ručak, jer je nama mamama „višak vremena“ nepoznat pojam. 🙂

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org