Hrabra mama Danijela Birta Čkonjević i izazov: “Različitost”

Ukoliko vas interesuje tema dojenja i marame za nošenje beba, sigurno znate ko je današnja moja Hrabra mama Danijela i znate zašto sam poželela da je upoznam. Ukoliko pak ne znate ko je Hrabra mama Danijela, izdvojite par minuta da pročitate intervju sa ovom veoma pozitivnom i divnom osobom.

Uživajte u intervjuu.

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Danijela Birta Čkonjević  (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Mama dvema devojčicama – pričljivoj i svojoj lokničastoj, i poverljivoj i umiljatoj trčkaravoj. Ali i ovoj nemirnoj bebi u stomaku koju nestpljivo iščekujemo. Udomiteljka sam najbrkavijoj keruši i partnerka čoveku  koji ume gitaru da svira violinskim gudalom.
Inženjerka sam arhitekture koja u tridesetim godinama upisuje medicinsku školu. Potrebu da pružam podršku drugima zadovoljavam u preduzetničkom zanimanju porođajne dule, savetnice za dojenje i za marame za nošenje beba (https://www.facebook.com/danijelabirtha, Mati.rs), a snažan kreativni impuls „ispucavam“ u kuhinji i vođenju vege food-bloga Veganjamcije .

U stalnom trudu da živim sto više u skladu sa samom sobom, prirodnim zakonima i da razumem svet oko sebe. Ponekad tremaroš i nesigurna. Neprekidno sa željom da prevaziđem lična ograničenja, da budem hrabrija, da se ne ljutim na sebe ako pogrešim, da živim u trenutku sa puno poverenja u ono „sutra“.
Volim da plivam, budem u šumi, ležim i samo dišem, osluškujem. Posebno tokom trudnoće.
Još uvek učim da otpustim emocije, uverenja i ljude koji mi ne prijaju. Da budem još srećnija i da bolje podržim samu sebe.  Takođe, i da uspešno gajim sobno bilje i začine.

 

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

„Ražličitost“ mi je bio najveći izazov. Sa njom se nosim praktično celog života, ali sa roditeljstvom je postalo intenzivnije i teže. Drugačiji izbori i odluke u pogledu vaspitanja, nege, ishrane i ophođenja prema deci, su često nailazili na čuđenje, nerazumevanje i osude okoline, a ponekad i porodice. Ovo je ponekad umelo obeshrabriti, zabrinuti i navesti na preispitivanje. Ipak, građenjem kruga podrške i upoznavanje sa roditeljima koji su nam slični, nas je osnažilo i ohrabrilo da dopuštamo da nas vodi nas unutrašnji glas, da  delamo u pravcu koji smatramo najbolji za našu decu i za nas, bez potrebe da se drugima pravdamo.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Večita briga: „Uspevam li uspešno da odgovorim na potrebe dece, sebe same, partnera, psa…?“. Ovo mi je bio najprisutniji strah pred rođenje druge ćerkice, a osetim ga opet, kako se budi, dok za koji mesec iščekujemo treću bebu. No, još onomad sam uvidela da je to teško ostvariv ideal i prihvatila da često u tome neću uspeti.  I da je to ok. Pratimo trenutne prioritete, svi se učimo strpljenju, a neminovno je da će svako od nas ponekad biti na „čekanju“.

Zapravo, kad razmislim, većina roditeljskih izazova sa kojima se susrećem su ustvari moji lični izazovi. Makar ih ja tako doživljavam. Gledajući njihove i svoje reakcije, osvestila sam mnoge potisnute emocije, frustracije, nesigurnosti. Deca nam uistinu daju šansu za duhovni i emotivni rast.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Koje vreme?! 😀 Hahaha

Iskreno, veoma mi je naporno da uskladim majčinstvo, preduzetništvo, partnerstvo, prijateljstva, svoja mnoga interesovanja, planove… Imam utisak da nešto uvek „trpi“. Ranije je moje vreme bilo ono večernje, kad sve utihne a sada, tokom trudnoće, utihnem i ja zajedno sa decom (a često i pre njih) već u rani sumrak. No, naučila sam da hvatam trenutke usput, makar to bilo i 15-minutno čekanje u redu. Da se povežem sa sobom i oslušnem svoj glas. Neke od hobija i angažovanja sam privremeno zapostavila ali  sam uvela solo odlaske na bazen i masaže. Više ugađam sebi.

Od jeseni, kada nam se pridruži još jedno milo biće, posvetiću više pažnje organizaciji. Naučiti da odgovor za poziv u neko novo angažovanje može biti i „ne“, ali i da je ok ponekad prihvatiti i pomoć, a ne uvek „mogu ja sve to sama“.

 

5. Pitanje prethodne mame: Brzinski, a ukusan recept za ručak, jer je nama mamama „višak vremena“ nepoznat pojam.

 

Vege rezanci na tajlandski način

Sastojci:

 •         1 pakovanje pirinčanih debljih rezanaca (mogu poslužiti i pšenične špagete)
 •         4 čena belog luka, potisnuta
 •         1 crvena paprika, iseckana na rezance ili kockice
 •         4 stuka mladog crnog luka, iseckanog na kolutice (odvojte beli i zeleni deo)
 •         1 veća šargarepa, krupno rendana
 •         kineski kupus, seckan na rezance (1 puna velika šolja)
 •         200g šampinjona, iseckanih na listiće
 •         100-200g pečenog neslanog kikirikija
 •         150ml povrtnog temeljca
 •         3 supene kafike nerafinisanog šećera (od kokosa ili trske, ili po izboru)
 •         30ml  tamari sosa (ili soja sosa)
 •         1 supena kašika gustina + 3 supene kašike hladne vode
 •         malo cedjenog limuna/limete
 •         seckani sveži peršun

Priprema:

 1.    Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite i ostavite sa strane.
 2.    Dok se rezanci kuvaju, pripremite povrće. Na malo ulja u tiganju, proprzite beli luk i bele kolutice seckanog mladog luka.
 3.    Dodajte crvenu papriku, šargarepu, kupus i pečurke. Pržite 3-5min, na srednje jakog vatri, dok voda od pečuraka ne ispari.
 4.    Sipajte povrtni temeljac, nerafinisani šećer, tamari i dobro promešajte. Kada ova tečnost provri, dodajte joj (uz neprekidno mešanje) gustin koji ste prethodni umutili u 3 kašike vode. Mešajte na tihoj vatri dok se sos ne zgusne.
 5.    Na posletku, dodajte zelene delove mladog luka i kuvane rezance.
 6.    Proverite ukus i po želji posolite, dodajte biber ili ljutu papričicu.
 7.    Poslužite na tanjire, posipajući nudle seckanim kikirikijem i svežim peršunovim listom.
 8.    Prijatno!

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Jesi li nekad poslušala neki od dobronamernih i podrazumevajućih saveta okoline, jer “tako se to uobičajeno radi” a da si kasnije poželela da si ipak pratila svoj unutrašnji glas?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

2 thoughts on “Hrabra mama Danijela Birta Čkonjević i izazov: “Različitost”

 • Дивна мама Данијела, одличан избор особе којој сте посветили простор. Она то залужује. И, Данијела, немој бринути, троје их имам и сво троје је другачије и њиховим карактерима смо прилагодили начин на који ћемо их чувати. Моја порука је да не заборавиш да је мамин осећај пресудан, мама увек зна. 😉

Затворено за коментаре.