Hrabra mama Jelena Milošević i izazov: Odgajanje deteta po priručnicima, tablicama, preporukama, uputstvima

Samo se odjednom pojavila sa raznim korisnim tekstovima. Onda me je zainteresovala svojim entuzijazmom i nesebičnim deljenjem korisnih predloga, saveta, resursa! Želela sam da upoznam Hrabru mamu Jelenu i ovaj intervju je rezultat toga.

Upoznajte Hrabru mamu Jelenu.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Jelena Milošević (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

 

1. Ukratko – ko si ti?

Najkraće, ja sam Danilova mama. I privatno i poslovno. Privatno sam još i Ivanova saputnica, Saškina sestra, mamina i tatina prvenica. Prijateljica i glavna zabavljačica u društvu. Strastvena putnica, a otkad nas je troje, naše pustolovine su još češće i izazovnije.

Poslovno – medicinska sestra po struci, diplomirana pravnica po zvanju, preduzetnica po zanimanju. Besednica i večita učenica. Konsultant i sertifikovani trener. Blogerka i marketarka. Uživam u pisanju, čitanju i dekupažiranju. Verujem u znanje i zalažem se za celoživotno samoobrazovanje. I verujem da svaka žena može (i treba) da radi posao koji voli, da zarađuje od stvari u kojima uživa. Pripremam radionicu upravo na tu temu – kako pokrenuti/unaprediti svoj posao. Želim da ohrabrim žene da makar pokušaju, jer znam da mogu.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

“Deca nisu cveće, leptiri su”. Kategorično sam odbijala da odgajam svoje dete po priručnicima, tablicama, preporukama, uputstvima. Posebno sam alergična na “neće ništa da mu fali”. Žene, majke, kraljice, vaše dete nije pelcer muškatle koju ste doneli od rođaka i usput zapisali smernice za negovanje, gajenje, prehranu. Moje dete je najšareniji leptir – jedimstveno i sebi svojstveno. Da li ste nekada videli dva leptira sa identičnim šarama? Nećete naći ni dva deteta sa identičnim karakteristikama, čak ni kada su u pitanju blizanci. Ne mora da jede meso ako to ne želi, iako piše u tablici. Ne mora da pojede 472 grama teite hrane. I ne mora da spava u 21 ako želi da spava ranije, ili hoće da bude duže sa mnom pa zaspi nešto kasnije. Pritiskali su me sa svih strana, počevši od moje majke i svekrve, pa preko takoreći nepoznatih žena. Slušala sam svoj osećaj i pratila i osluškivala Danilove potrebe. I sada znam da sam bila u pravu. Planiram i tekst upravo sa ovim naslovom.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

I dalje aktuelan izazov, a mislim i da ga nikada neću savladati, je užasno preterivanje u kupovini igračaka, odeće, obuće i čegasvene. Moje megalomansko ponašanje vuče korene iz perioda kada sam stvarno mnogo radila i samim tim provodila vrlo malo vremena sa svojim sinom. To je strašna greška jer igračke ne mogu nadoknaditi moje prisustvo, niti neki drugi nematerijalni nedostatak. Moj suprug i ostali članovi porodice tvrde da preuveličavam i da nijednog trenutka nisam zapostavljala dete jer sam se uvek odricala sna kako bih bila sa njim, a da smo bili odvojeni malo više nego li majke i deca koja idu u vrtić. Ali avaj, ja mislim drugačije.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Mamino vreme počinje nakon što Danila smestim u krevet. Onda se posvetim blogu, knjigama i edukaciji. Želim da naglasim da u svemu imam nesebičnu podršku supruga prvenstveno, a onda i moje majke, kao i svekrve. Ukoliko imam obaveze danju, a imam ih sve češće, tata ili baka odvedu Danila u šetnju ili park. Moji roditelji žive u okolini Leskovca i Danilo obožava da ide kod bake i deke u selo. Tamo je sve podređeno njemu: parkić u dvorištu sa svim rekvizitima, outdoor igračke i malo kučence koje obožava. Srećna sam jer je on srećan, i slobodna.

 

5. Pitanje prethodne mame: Svaka od nas pre nego što je i sama postala mama, gledajući druge mame sigurno je bar jednom pomislila: „Ja kad budem mama ovo sigurno neću uraditi“. Koje obećanje si ipak prekršila kad si postala mama?

UUhh, čini mi se da je spisak poduži hahahah. Na prvom mestu tešenje i tetošenje kada dete plače bez nekog posebnog razloga. Ranije mi se činilo da su deca razmažena i nevaspitana, te da im podilaženjem samo dodajemo „ulje na vatru“. Sada je drugačije, uglavnom pravdam to kenjkanje: spava mu se, nije dovoljno spavao, danas nije posebno raspoložen… Zatim kad čujem plač, a nisam u tom trenutku pored njega, sledi trčanje niz stepeništa, iz sobe ili odaklegod. A nekad sam mislila da mame trče bespotrebno i da su paničarke, pa pobogu šta može da mu se desi. Majčinstvo menja ženu, jer smo prvo majke pa tek onda žene i ljudska bića. Tačnije, ljubav prema deci nas menja. I to je najlepša promena koja ženi može da se desi.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Šta mislite o ideji da mame imaju medeni mesec? Recimo, romantični vikend dvaput godišnje. Da li bi to bilo sebično prema deci i da li bi ta putovanja pozitivno uticala na brak i odnos sa partnerom?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

2 thoughts on “Hrabra mama Jelena Milošević i izazov: Odgajanje deteta po priručnicima, tablicama, preporukama, uputstvima

 • Još jedan u nizu „iskrenih“ a u stvari samoljubljivih tekstova. Ništa spec. Majke su se oduvek borile, realno treba da smo zahvalne na izborima koje imamo danas. Ipak, hvala na pokušaju.
  „Samo“ mama

  • Poštovana Aleksandra, slažem se sa Vama da danas imamo više izbora, makar se tako čini. Imamo i više prava, a sa tim u vezi i pravo da se hvalimo za naše uspehe, da podelimo naše patnje i borbe sa drugim mamama koje možda prolaze kroz neko slično iskustvo. Imamo pravo da budemo podrška jedna drugoj i „vetar u leđa“.
   I mislim da su sve mame Hrabre mame i da reč „samo“ nikako ne stoji uz reč MAMA.
   Srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro

Затворено за коментаре.