Hrabra mama Nataša Jančić i izazov: Smanjiti prekomernu upotrebu savremenih tehnologija

Iz prikrajka sam pratila avanture ove Hrabre mame i divila se njihovim putopisima, fotografijama, podeljenim iskustvima. I tako jednog dana poželim da je “uhvatim” između putovanja i upoznam. I mnogo mi je drago da jesam, jer je divna osoba koju vredi upoznati. Šta je to ova divna Hrabra mama podelila sa nama, pročitajte u intervjuu.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Nataša Jančić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Na instagramu me znaju kao Nataša-Mini Eko Zona. Ekolog u duši, ali i po obrazovanju i mama Petra, Aleksandra i Adriane u petočlanoj eko porodici. U poslovnom smislu teško sebe definišem. Završila sam pejzažnu arhitekturu, ali nikada nisam radila u struci. Dok sam studirala, radila sam kao novinar-voditelj, uglavnom sportskih emisija. Kada sam postala mama, pridružila sam se suprugu u malom porodičnom poslu, kako bih mogla što više vremena da provodim sa decom. Taj period sam iskoristila da svoju ljubav prema prirodi podignem na viši nivo i završila sam master studije iz oblasti zaštite životne sredine. Tek tada sam rešila da je došlo vreme da svoje znanje i entuzijazam iskoristim na pravi način i tako je nastao sajt http://miniekozona.com/ koji služi kao svojevrsni servis za sve roditelje koji žele slobodno vreme sa decom da provode u prirodi i da ih vaspitavaju u eko duhu. Trenutno radim na tome da Mini Eko Zona postane više od instagram i fejsbuk stranice. Planiram da se kroz akcije i projekte posvetim edukaciji dece i mladih o značaju zaštite životne sredine u savremenom društvu, koje se sve više otuđuje od prirode, a samim tim je sve manje razume i čuva.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Ako vam kažem da sam troje dece rodila za četiri i po godine, shvatićete da je to bio veliki roditeljski izazov. Bilo je tu mnogo haotičnih dana i neprospavanih noći, ali je sve mnogo lakše kada imate dobrog saborca. Često kažem da smo suprug i ja uigran tim  poput “pit-stop” ekipe na trkama formule jedan. U toj trci je taj period sa dve bebe, a kasnije i trećom proleteo.

Izazov sa kojim se bore svi današnji roditelji je kako deci smanjiti prekomernu upotrebu savremenih tehnologija (pametnih telefona i tableta), odvojiti ih od televizora i motivisati da se što više kreću. To je izazov sa kojim smo se mi uspešno izborili i na to sam ponosna. Jednostavno je, vodili smo ih svakog vikenda u prirodu. U početku smo im potrebni mi, da ih usmerimo i zainteresujemo da pažljivo posmatraju bića i pojave u prirodi. Kasnije oni sami počinju da istražuju i analiziraju, shvataju da im je zabavnije da na školski izlet ponesu durbin nego pametni telefon, da se život dešava napolju, a ne na ekranu, da je posmatranje ptica mnogo uzbudljivije od igranja igrica, da je korisnije praviti insektarijum i herbarijum nego sakupljati sličice fudbalera.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Kako nam se bliži pubertet, čini mi se da pravi izazovi tek dolaze. Trenutno je izazov naći pravi pristup u vaspitanju za svako dete, budući da svo troje imaju različit karakter. Izazov je vaspitati decu tako da ne podležu pritiscima i negativnim uticajima okoline, stvoriti vredne i principijelne ljude. Često se borim sa dilemom, kako pustiti decu da se osamostale, padaju, sami donose odluke, a sačuvati ih od mogućih povreda i opasnosti. Trudim se da budem hrabra mama, da im ne prenosim moje brige i strahove, kako bi i oni “sutra” bili hrabri.

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Kako deca rastu, tako ja dobijam sve više vremena za sebe. Moje vreme je kada treniram, čitam istorijski roman o renesansnoj Italiji, gledam omiljenu seriju, mesim kolače i maštam o svojoj maloj radnji punoj keksića i pita, relaksira me sve što se radi rukama, od slikanja do pletenja. Iako svako porodično putovanje i odlazak u prirodu predstavlja naše vreme, ja ga oživljavam i kao moje vreme, koje mi puni životne baterije.

 

5. Pitanje prethodne mame: Čemu toliko patnje, žrtvovanja, kome se dokazuješ?

Ne znam kako je došlo do toga da se virtueni svet pretvorio u takmičenje za NAJ mamu. Verujem da je to dokazivanje zapravo preispitivanje, traženje odgovora, borba se sa strahovima. Sigurna sam da je u osnovi samo želja da budemo dobre i hrabre mame svojoj deci.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koje mesto u Srbiji preporučuješ za porodični vikend-izlet?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

1 thought on “Hrabra mama Nataša Jančić i izazov: Smanjiti prekomernu upotrebu savremenih tehnologija

  • Natasa je moja drugarica vec 25 god 🙂 Svaku priliku iskoristim da je i ja pohvalim i podrzim.Zasto? Zato sto sustina njenog i Goranovog roditeljstva nije u zestokom radu na roditeljstvu- vec na zestokom radu na sebi.Oni prvo prave krupne izbore izmedju sebe i sa sobom- sta jedu,sta je na policama,koje vreme gde ima vrednost provesti.Oni sebe definisu na bolje,pa to prenesu na decu.Zato su oni dobri roditelji.To tvrdim ne zato sto poznajem njih,nego zato sto im poznajem svo troje dece 🙂

Затворено за коментаре.