Hrabra mama Duša Abramović i izazov: Svako dete sa sobom nosi novi izazov

Ovu divnu Hrabru mamu sam upoznala u okviru jednog online kursa (obe smo bile polaznice), koji je realizovala jedna od mojih ranijih Hrabrih mama, kada sam prvi put čula za nju i upoznala njen rad (a tad je već radila duže vreme i ja nisam znala za nju).  Od tada pratim šta ona radi.

Mnogo mi je drago da sam imala priliku da je sretnem, a još draže da je pristala da bude deo ove priče i da imam priliku da vam je predstavim, jer je vredna toga. Zašto?

Pročitajte intervju i samo će vam se kasti.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Duša Abramović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Pitanje koje i sama sebi često postavljam.

Po zanimanju nastavnik flaute, po zvanju magistar umetnosti, po opredelenju kreativni istraživač, mentor, bloger, a uz sve to mama, što samo po sebi sa sobom nosi celu paletu raznih dodataka.

Blog iliti sajt www.mastarium.com – Obrađuje teme o kreativnosti i produktivnosti i cilj mi je da drugima pomognem kako da unesu više kreativnosti u sopstveni život i time žive srećniji i ispunjeniji život (tako nekako)

Facebook grupa je trenutno mesto gde obitavam (mogla bih i malo češće) i koje je istureno odeljenje bloga, mesto za razmenu iskustava, mišljenja i podrška svima koji žele da budu kreativniji – https://www.facebook.com/groups/mastarium/

I naravno trenutno sam najaktivnija na Instagramu/ profil: https://www.instagram.com/dushaabramovic/ – tamo će biti zabavno u septembru pošto imamo rođendansku nedelju pa će biti i nagrađivanje tada. ?

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Svako dete je sa sobom nosilo novi izazov.

Prvi je bio da uopšte prihvatim ideju da ću ja biti mama. Nisam sebe ranije videla kao “mama-materijal”, a i moji prijatelji se i sad često šale na temu “nismo mislili da ćeš se ti ikad udati, a još manje roditi dete, kamoli troje”. Kada sam uspela da prihvatim tu životnu promenu sve ostalo je išlo lako.

 

Sledeći je bio kako svoju ljubav podeliti na dvoje dece. “Da li ću moći da se posvetim drugoj bebi isto kao i prvoj?”, “Šta ako joj bude falila pažnja?”, “Šta ako joj ne pružimo sve isto?”, milion i jedno pitanje i gomila nesigurnosti u ono što sledi. A onda shvatiš da se tvoja ljubav samo udvostruči. Uvek ima još,  nikom ništa ne fali, jer ljubav ne može da manjka.

 

Na kraju je došla princeza i sve je ponovo postalo novo. A to je možda i najveći izazov koji smo trebali da prihvatimo. Svi mi negde želimo da imamo koliko-toliko stabilan život, da ne kažem rutinski. Da radimo, uživamo, odmaramo, družimo se. Sa decom je sve to blago haotično i po nekad nimalo moguće da se kontroliše. Rasporedi su više okvirni, nego zapisani u kamenu.

 

Izazovi sa decom su brojni, ali i nose neku posebnu draž. Ja sam prihvatila da nešto ne znam, da ne mogu uvek, da je ok da nisi hiper-produktivna (ponekad), da budem iskrena  prema sebi i potpuno svoja, da brinem o sebi, da mogu da radim i kucam dok mi dečija noga (ruka, stomak…) stoji preko lica ili preko ruku kao sad…

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Pronalaženje balansa. Usklađivanje.

Podela vremena na radno i privatno. Rad od kuće, pokretanje novog projekta i briga o porodici u isto vreme.

I pored toga što koristim razne taktike za organizaciju i produktivnost moram ponekad da mašem belom zastavicom.

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Mamino vreme je postalo jako bitna stavka sa dolaskom bebe br.2. Ja često kažem da je on moj najveći učitelj, naučio me je da brinem o sebi. Tada sam ponovo otkrila trčanje. Kada obujem patike i izađem napolje, bez obzira na vremenske uslove, to je moje vreme. Tada razbistrim misli, izbacim negativnu energiju, skupim nove ideje i sve u svemu nabacim osmeh na lice.

Druga varijanta je crtanje, ali to mogu i sa ovim mojim skakavcima.

Srećna mama = Srećna porodica

 

5. Pitanje prethodne mame: Koje mesto u Srbiji preporučuješ za porodični vikend-izlet?

Nemam neko posebno mesto da preporučim, jer svi mi imamo drugačije zahteve, zamisli, ukuse. No ono što nam svima treba jeste zajedničko vreme u prirodi, redovni izleti sa decom. Nekada je to planina, obližnje izletište, odlazak na reku ili poseta selu. Mi se trudimo da što češće idemo negde svi zajedno. Nekad je to Fruška gora, Avala ili Kosmaj, a nekad odemo do nekog obližnjeg grada u šetnju.  To nas dodatno povezuje (iako ponekad jedva čekam da se vratimo kući i da legnem u krevet).

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da li postoji neka vaša omiljena kreativna (homemade) igra koju bi podelila sa drugim mamama?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org