Kengur uči gde je levo, a gde desno

Jer zbog nezainteresovanosti kod moje dece da se usvoje pojmovi levo i desno, odlučila sam da kroz svaku igru ubacim i segment koji se odnosi na usvajanje ovih pojmova.

 

Pre nego što sa vama podelim još jednu igru, evo jednog „trika“ kako da uspostavite „početnu tačku“, nešto što će dete lako asocirati na tačno određenje pojma.

 

POČETNA TAČKA: „Pišeš/držiš olovku/pereš zube _____ (levom ili desnom) rukom.“

 

❗Svaki sledeći put kada dete pogreši, prvo što treba da ga pitate je upravo ono što smo nazvali „polazna tačka“: „Kojom rukom pišeš/držiš olovku/pereš zube?“.

Kada dete pokaže kojom rukom piše, nastavite sa pitanjem: „Da li je to leva ili desna ruka?“.

Ukoliko opet pogreši, a vi nastavite: „Vidim da ti je malo teže da zapamtiš koja je desna, a koja leva strana. Hajde se seti šta smo rekli kojom rukom pišeš, levom ili desnom.“

 

Poenta je da se dete navede da samo da odgovor, da promisli i seti se.

Prirodno je da detetu treba duže vremena da se seti nekih stvari, posebno ako njima to baš i nije toliko. Zato budite strpljivi i ne odgovarajte kao iz topa umesto deteta, jer je zadatak da dete nauči, zar ne? ?

 


Ukoliko ste zabrinuti za razvoj svog deteta, slobodno mi se javite na kontakt@maminovreme.org pa da zakažemo sastanak.


 

Kengur uči gde je levo, a gde desno

Sećate se naše igre Kengur uči boje i oblike?

Iskoristila sam njihovo oduševljenje tom igrom i malo izmenila pravila igre. ?

 

Zadatak #1 – razvrstaj slova

Ovo je za starije dete koje uči i slova.

Zadatak je da prepozna slovo „D“ (za desno) i „L“ za levo, pa da ih stavi u figure na podu: „D“ u figure koje su sa desne strane, a „L“ za figure koje su sa leve strane (fotografija ispod).

 

Zadatak #2 – skači

Zadatak je da sa desnom nogom skakuće po desnim figurama, a da se vrati na početak skakučući levom nogom po levim figurama.

 

Zadatak #3 – pronađi

Pošto i dalje nemamo igru Tvister (o čemu sam pisala u prošlom tekstu), iskoristili smo ovu podlogu kako bi ponavljali nazive delove tela, oblika, ali i usavršavali prostornu orijentaciju.

Na primer:

  • Stavi levu šaku na trougao.
  • Stavi desno koleno na pravougaonik.
  • Stavi levu nogu na krug.
  • Stavi desni lakat na kvadrat.

 

Ponavljanje gradiva 😉

A razvrstavali smo i oblike, podsećali se boja i veličina.

Javite nam, ukoliko ovo isprobate, kako napredujete i da li vam je bilo korisno.❤️

Koja je vaša „početna tačka“?

 


Ukoliko imate neki predlog igre i zadataka pomoću kojih ćemo uvežbavati prostornu orijentaciju, pošaljite nam na maminovreme@kontakt.org ili napišite dole u komentaru. 

 

Autor teksta: Manuela Kamikovski (mama, diplomirani psiholog, praktičar terapije igrom, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org)

NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili predložite saradnju, možete me kontakirati slanjem poruke na kontakt@maminovreme.org. Ukoliko ste mi pisali, a niste dobili moj odgovor proverite da moj odgovor nije zalutao u spam poruke.