Hrabra mama Marija Škalak i izazov: Odvikavanje od pelena

Zaista se divim mamama koje uspevaju uspešno da plove preduzetničkim vodama, a jedna od njih je i Hrabra mama Marija. Njeni proizvodi postaju sve poznatiji i izbor sve veći.

Zato sam i poželela da je upoznam, da sa nama podeli kako se ona nosi sa roditeljskim izazovima uz svakodnevne (poslovne) izazove.

Veliko mi je zadovoljstvo što se Hrabra mama Marija odazvala pozivu i što mogu da vam je predstavim.

Uživajte u intervjuu.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


 

Marija Škalak (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Mama sam dvoje dece, supruga, po profesiji učiteljica. Volim da provodim vreme sa decom, jer mi pružaju osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Iako nisam imala priliku da se ostvarim u ulozi za koju sam se školovala, nisam se obeshrabrila zbog toga, već sam tragala za pravim pozivom. Pronašla sam sebe u preduzetničkim vodama: osmišljavam i dizajniram planere, osnovala sam firmu, imam svoj brend i prema njemu se ophodim kao prema trećem detetu.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Izazov sa kojim sam se izborila jeste da mlađe dete, sina, odviknem od pelena. Ostavio je pelene sa dve godine i 4 meseca. Čekala sam pravi trenutak, a to su toplo vreme i da psihofizički sazri dovoljno kako mu ne bi predstavljao problem ukoliko se neprijatna situacija dogodi u javnosti. Pelene je potpuno ostavio nakon 14 dana. Odkad ne koristi pelene postojala su samo 2 slučaja kada sam poželela da ih je nosio i to u periodu od 6 meseci nakon odvikavanja.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Još uvek se borim sa sticanjem navike da deca moraju sakupiti svoje igračke nakon završene igre. Imaju naviku da u toku igranja često menjaju igre i igračke, što ne predstavlja problem, ali nikako ne uspevaju da posle svake igre sakupe svoje igračke. Smatram da deca najbolje uče kada se ugledaju na druge tako da im svakodnevno dajem primer sakupljanja igračaka, međutim imam osećaj da deca najradije čuče pored mene bodreći me da sakupim igračke umesto njih.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Svoje vreme kada deca i suprug nisu uz mene, što je vrlo retko, koristim uglavnom za odmor uz film, knjigu ili razgovor sa prijateljicama. Zbog prirode posla nemam mnogo slobodnog vremena, a suprug i ja nemamo često pomoć u vaspitanju i čuvanju dece, tako da su trenuci slobodnog vremena zaista retki. Ali moramo naći vreme za sebe, jer samo ako je nama dobro i ako smo mi mame sreće i zadovoljne, biće i ljudi koji nas okružuju.

 

5. Pitanje prethodne mame: Na koju osobinu ili naviku svog deteta si najponosnija i zašto?

Najponosnija sam na naviku da ne pričaju ružne reči i da ne žele ni da ih slušaju, pa opomenu svakog koga čuju da ih izgovara. To može biti malo neprijatno ako je reč o nepoznatoj osobi u supermarketu koja je opsovala zbog visoke cene nečega ili izazvati smeh ako opominju glumca koji je to rekao na filmu.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Na koji način usklađuješ poslovne i privatne obaveze?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org