Roditelji sa svrhom

Ukoliko ste deo Instagram društva koji je makar jednom potražio inspiraciju za igru sa detetom sigurno ste naleteli na profil divne Antonelle.

Poželela sam da vam je predstavim i iz malo drugačijeg ugla.

Uživajte u intervjuu!

(Fotografija je lično vlasništvo osobe iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

Dobar dan 🙂

Moje ime je Antonella. Vodim instagram profil i webstranicu pod nazivom „Roditelji sa svrhom“. Naša je pustolovina pod tim nazivom krenula nakon što su me drugi roditelji, kao tetu malene s kojom sam jako bliska, počeli pitati više o mom viđenju rada s djecom. Vjerojatno se pitate što je to toliko zaintrigiralo roditelje da mi krenu postavljati pitanja o odgoju iako osobno ni nemam djece. O tome ću vam pisati u nastavku.

 

View this post on Instagram

??? . Kao i za svaki naum, da bismo imali sve spremno potrebna je priprema ? Naša počinje već sutra kada ćemo se 5 dana sa brzim i jednostavnim koracima pripremiti za prosinac. Ova će nam priprema omogućiti da svaki dan imamo minimalno jednu kvalitetnu aktivnost koju možemo raditi s djecom. . Svi materijali korišteni za aktivnosti biti će vrlo pristupačni, a većinu vjerojatno već imate kod kuće ✂️✏? . Ako nam se želite pridružiti možete već od sutra krenuti s nama u kratku pripremu te biti spremni za prosinac ??? . Detaljnije o pripremi možete saznati na našoj webstranici, u story-ima, a od sutra kreću i objave gdje vam detaljnije pričam o svakom koraku i prolazim ga s vama ❤❤ . . . #bozic #božić #bozicdolazi #bozic2018 #blagdani #ucenjekrozigru #jednostavno #brzo #djeca #djeco #deca #tete #teta #roditelji

A post shared by Roditelji sa svrhom ? (@roditeljisasvrhom) on

 

Moje viđenje odgoja

Moje se viđenje odgoja sastoji od donošenja što svjesnijih odluka o bilo kojem elementu poput hrane, gledanja televizije, igračaka, knjiga koje su djeci dostupne itd..  Dio svjesnog odgoja se po meni sastoji i od konstruktivnog prenošenja ljubavi prema znanju. To se sastoji od puno čitanja, razgovaranja s djetetom te aktivnosti koje rade na specifičnim sposobnostima. Usprkos tome veoma sam svjesna da su materijeli gdje se o tome može saznati limitirani te da nemaju svi vremena ili resursa detaljno se posvetiti svakom elementu što je upravo i razlog zašto mi dijelimo naše znanje.

 

Izazovi koje nosi odluka o drugačijem odgoju djece u odnosu na standarde i okolinu

Osobno nemam dojam da živimo u društvu gdje je standard  aktivno provođenje vremena s djecom te svjesno donošenje odluka. Pristup mene i moje obitelji ka malenoj je drugačiji osobama oko nas s obzirom na ono na što su one naučene.  Drugima je jednostavno čudno kada vide dijete od 3 godine kako s knjigom hoda po selu i traži bube. Osobno čak ni ne smatram da je to izazov s kojim nam se teško nositi već je izazovnije kada to svoje mišljenje izravno govore malenoj koja postaje sve svjesnija da je nešto drugačija od ostalih kad je npr. jedina s povečalom u parkiću. No nije sve ni približno tako crno.

 

Kakva su moja isksutva

Kao i sa svačime u životu smatram da je rad s djecom nešto što se vrati s vrlo pozitivnim kamatama, da tako kažem. Negativnih je komentara bilo i uvijek će biti, ali moje je iskustvo da osobe ono nas, kako malena raste,  zaista uviđaju da se rad isplati. Pa tako smo sve češće u situacijama gdje uzmemo više povečala jer znamo da će ih htjeti i druga djeca u parkiću, kada roditelji krenu pitati kako to malena toliko uživa u hodanju sa knjigom po selu, kako ima neka znanja i tome slično. To su onda nevjerojatno pozitivne situacije.

 

Zašto sam odlučila da tako radim

Da se moram opisati jednom rečenicom to bi bilo da jednostavno obožavam znanje.  Znanstveni rad ono je čime se bavim, užitak u znanju živim, a istovremeno u većini susreta sa djecom uviđam da isto nedostaje. Stoga ne čudi da sam si zadala dva zadatka kada sam saznala da nam prinova dolazi u obitelj. Prvi je bio skupiti što više znanja o djeci, a drugi shvatiti kako malena i ja možemo zajedno uživati u toj mojoj strasti. Zašto? Djeca koja uživaju u znanju u pravilu bolje rješavaju logičke izazove, otvorenija su, sklonija istraživanju i provjeravanju informacija, a usudila bih se reći i sretnija.  Složili biste se, sve vrlo važni elementi života.

View this post on Instagram

Razgovarati s djecom o emocijama je jako važno ? To im pomaže da ih osvijeste, znaju prepoznati i reagirati na njih kod sebe i drugih ? Naravno, time razvijaju i empatiju što je ključno za razvijanje svakog djeteta ?✔ . Malena i ja smo već dosta čitale i razgovarale o njima, a danas sam se odlučila usredotočiti na emocije sreće i tuge ?☹ . Najprije smo pročitale jednostavnu knjižicu o emocijama koju sam pronašla besplatno online i isprintala, a zatim smo pročitale i razgovarale o dvije priče, svaku o jednoj emociji ? . Za kraj smo sve ponovile sa ovim jednostavnim licem koje sam napravila od kolaž papira. Tu smo mogle vidjeti razliku te dvije emocije samo micajući usta ? . . . #emocije #sreca #tuga #jednostavno #brzo #vazno #fokus #citanje #knjige #ucenjekrozigru #djeca #djeco #deca #tete #teta #roditelji

A post shared by Roditelji sa svrhom ? (@roditeljisasvrhom) on

 

Koje su moje sugestije za roditelje i tete kako da se postave i pomognu djetetu u razvoju

Moja  sugestija osobama koje provode vrijeme u bilo kojem formatu s djecom je da budu tu u tim trenucima. Slušajte djecu, odgovarajte na njihova pitanja, vodite s njima razgovore, nemojte biti na mobitelu ili njima davati ekrane. Ako ste roditelj ili bliski s djetetom slušajte što njega ili nju zanima, na tu temu kupujte knjige, stvarajte vrlo jednostavne i brze aktivnosti ili idite na izlete, potičite ta njihova zanimanja. Davajte im mogućnost da prvenstveno otkrivaju sebe, a zatim i svijet oko sebe kako bi u konačnici postali najbolja verzija sebe… A što je važnije od toga? 😀

View this post on Instagram

Nije tajna da su različitosti svih vrsta velik dio odgoja malene ??? . Uvidenjem koliko su osobe ovoga svijeta različite i posebne dijete uviđa i koliko je ono posebno, više cijeni individualnost, otvorenije je, razvija empatiju i spremnije je pomoći drugima ? . Roditelji me znaju pitati kako to radimo i moj je odgovor uvijek isti: u tako ranoj dobi samo je jedan način – izloženost! I naravno, kada dijete ima pitanja odgovoriti na njih ☺ . Jedan način izloženosti su i ove kartice. Obožava gledati u njih, slagati ih, preslagivati, pričati s njima.. S takvim načinom bez imalo muke različitosti su jednostavno normalnost djetetu, a to samo po sebi povlači sve pozitivne strane te spoznaje ? . . Kartice sam pronašla besplatno i isprintala ih. Ako ih i vi želite možete upisati u Google: 'Children around the world I believe in Montessori' i skinuti ih besplatno ? . . . #kartice #sreca #razlicitost #ispunjenost #fokus #individualnost #ucenjekrozigru #jednostavno #brzo #djeca #djeco #tete #teta #roditelji

A post shared by Roditelji sa svrhom ? (@roditeljisasvrhom) on

Nadam se da ste uživali, dobili nove ideje i inpiraciju. Pridružite se njenom izazovu i učinite poslednji mesec u godini još čarobnijim!

Volela bih da podelite sa nama vaše predloge i ideje!


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar tepraije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org