Hrabra mama Ivana Dragutinović i izazov: Ne smem pred detetom da budem tužna, niti da pokažem da me nešto boli ili mi smeta

Divim se kada vidim da neko prati svoje snove, kada deli svoju kreativnost i u isto vreme pomaže drugima. Jedan od njih je i Hrabra mama Ivana. Ukoliko pratite šta ona radi znate o čemu pišem ?, ako ne: brzo da pročitate intervju pa je zapratite.

Časti mi je što se Hrabra mama Ivana odazvala pozivu i podelila svoje izazove sa nama.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Ivana Dragutinović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Ivana, po struci sam diplomirani inženjer organizacionih nauka, na smeru informacioni sistemi i tehnologije, a životna uloga mi je to što sam mama jednog veselog Uroša. Dok sam bila na porodiljskom odsustvu napravila sam aplikaciju bebinjamnjam sa receptima za bebe i decu da bih olakšala sebi, a ujedno i drugim mamama, prve dane novog života, koji je već dovoljno uzbudljiv i komplikovan i bez svakodnevnog mozganja šta spremiti detetu za doručak, ručak i večeru. Volim da istražujem sve vezano za hranu, namirnice i zdraviji način života, ali i da kuvam i stalno nešto “čačkam” u kuhinji. Rezultati većine mojih kuhinjskih avantura završe na bebinjamnjam blogu, koji je potpuno neplanirano postao važan deo mog života.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Dugo sam verovala da pred svojim detetom ne smem nikad da budem tužna, da ne sme da zna kad me nešto boli ili mi smeta, ali mi ujedno to podsvesno nije delovalo u redu. S vremenom sam shvatila da to moje uverenje može da donese više štete nego koristi i da ipak treba da se susretne sa realnim životom u kome pored radosti i sreće ponekad ima i tuge i bola.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Eh, da je samo jedan 🙂 Uroš je skoro krenuo u  vrtić i još uvek smo na neki način svi porodično na adaptaciji. Borim se sa svakodnevnim situacijama i uvek se pitam šta da mu na njih kažem i kako da ga posavetujem. Šta kad ga drugari guraju, šta znači kad drugar kaže ružnu reč, kako da se postavi kad pita drugare da li može da se priključi njhovoj igri, a oni kažu da ne sme…

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Imamo sreće da su nam bake i deke u blizini i da jedva čekaju da neko vreme provedu sa unukom, tako da ja sad kad je on malo stariji imam više vremena za sebe. Volim da šetam i da vežbam, obožavam kafe sa drugaricama i čitanje knjiga.

 

5. Pitanje prethodne mame: Najveći strah od kada si postala majka i kako se boriš sa njim?

Najviše se plašim u kakvom će svetu živeti moje dete, ne dopadaju mi se odnosi među ljudima i nekako mi se čini da je previše mržnje u savremenom društvu. Često uhvatim sebe da razmišljam o tome, ali čim toga postanem svesna pokušam da se vratim u sadašnji trenutak i ono na šta zapravo mogu da utičem.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Ako izuzmemo izjave ljubavi, koju rečenicu najčešće govoriš svom detetu?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org