Hrabra mama Milena Popović Živanović i izazov: Kada tročlana porodica postane četvoročlana

Jednostavno sam želela da upoznam Hrabru mamu Milenu!

Žao mi je što njihov brend nije postojao kad sam ja bila trudnica i dojilja, ali mi je drago da sada divne mamice imaju na raspolaganju i njihove divne proizvode.

Ko je divna Hrabra mama Milena i iza kod brenda ona stoji, pročitajte u intervjuu!

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Milena Popović Živanović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ćao, ja sam Milena,  Vukova I Višnjina mama, supruga jednog zabavnog muškarca Nemanje, ćerka, sestra, prijatelj. Doplomirani sam novinar I ponosna sam na to što sam svoju karijeru započela još kao student. Radila sam na raznim pozicijama u produkcijiskim kućama, bila kolumnista Elle magazina, radila ispred I iza kamera, oprobala sam se I kao radio voditelj, bila PR menadžer najgledanijih televizijskih formata u zemlji I regionu. Kada sam zatrudnela, spontano je moja karijera krenula u drugom pravcu… Danas sam, zajedno sa svojim suprugom, ponosna vlasnica Tibbe – modnog brenda za trudnice I mame koje doje. Mnogo sam srećna što šmo posle dvogodišnjeg rada i naše online prodavnice www.tibba.rs prošlog meseca otvorili i prvi Tibba shop u srcu Beograda.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

Veliki sam optimista, veseljak sam u duši I žena koja voli život.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Izazovno je bilo kada sam rodila Višnju, posle samo 19 meseci od prvog porodjaja. Sećam se da su mi prvih mesec dana bili teški, što zbog drugog carskog reza, što zbog činjenice da je Vuk dobio sestricu I više nije jedini kome treba pažnja, posvećenost I ljubav. Veliki je izazov kada tročlana porodica postane četvoročlana, posebno kada je tako mala razlika izmedju dece. Mislim da je to izazovnije nego imati blizance.

Drugi roditeljski izazov se dogodio prošlog meseca – Višnja je, nažalost, dobila upalu pluća, potom I stomačni virus, pa smo nas dve provele dve nedelje u bolnici, čak smo I njen prvi rodjendan tamo “proslavili”. Mogla bih čitavu stranicu da napišem o ovom iskustvu, ali budući da nema mesta želim samo da kažem svim mamama koje prolaze kroz slične situacije da uvek imaju na umu da će proći, da je to samo trenutna situacija, stalno ponavljajte u sebi da će biti bolje I da je sutra novi dan. Pozitivan stav, mamini zagrljaji, poljupci I osmesi mnogo pomažu u lečenju. Nije lako u takvim situacijama biti hrabra mama, ali ne zaboravite – ok je da pokažete I svoje emocije. I hrabre mame mogu da zaplaču. Sve je za ljude…

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Kada ste roditelj izazovi su prisutni na dnevnom nivou, medjutim ja se trudim da na njih ne gledam kao na “borbu”, već ih posmatram kao prirodnu pojavu. U roditeljstvu se trudim da budem najbolja moguća verzija sebe, istina nije uvek lako. Razgovaram mnogo sa svojim suprugom, dopunjujemo se, a kada I pogrešimo umemo da se izvinimo našoj deci I objasnimo šta to nije bilo u redu (ovo se odnosi na Vuka, pošto je Višnja još beba). Mislim da se I deca, ako I roditelji susreću sa raznim izazovima I potrebno je veliko uzajamno razumevanje. Vuk u martu puni tri godine, sa njim pričam kao sa odraslom osobom. Ne primenjujemo silu, batine su u našoj kući u folderu NE, NIKAKO.  Ako želimo nešto da postignemo, a Vuk neće ili plače obavezno čučnemo kako bismo bili u njegovoj visini, zagrlimo ga, kažemo da ga razumemo I onda se potrudimo da mu objasnimo situaciju. Mislim da je strpljenje, razumevanje, uvažavanje I pokazivanje emocija ključ srećne porodice.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

4. Tvoje MAMINO VREME.

Mamino vreme počinje svakog dana u devet uveče, kada su Vuk I Visnja u carstvu snova. Zapravo, tada počinje mamino I tatino vreme . Obično tada odgledamo neki dobar film ili seriju, ponekad popijemo I koju čašu crvenog vina, baš uživam u tom našem vremenu.  Trudim se da nadjem vremena i samo za sebe, za ono što me čini srećnom, jer kada ste vi srećni, onda su srećna I vaša deca. Volim da odem u bioskop, da se vidim sa prijateljima na nekom lepom ručku ili večeri, volim da se bavim sportom, trenutno mi plivanje najviše prija. Volim I sve one male ženske rituale koje mi uvek ulepšaju dan poput lepo sređenih noktiju I sveže isfenirane kose.

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako najviše volite da provodite vreme sa svojom decom i omiljene zajedničke aktivnosti?

 

Obožavam da provodim vreme sa svojom decom, volim da ih gledam I učestvujem svakog dana u njihovom odrastanju i zahvalna sam što nemam radno vreme od 9 do 17h, pa u našoj kući nema ni budilnika, ni velike žurbe. I suprug I ja se trudimo da naša deca imaju sadržajno detinstvo, uživamo da provodimo  vreme napolju I da putujemo sa njima, a ja recimo gledam i razne tutorijale I instagram profile  kako zdravo animirati decu kada smo u stanu. Uglavnom se trudim da ispratim njihova interesovanja, pa takve I igre smišljam.  Imamo malo I sreće jer moji roditelji imaju kuću blizu Beograda, pa tamo imamo najrazličitije zajedničke aktivnosti poput skupljanja domaćih jaja, zalivanje cveća I organske bašte, istraživanje prirode, igranje sa pilićima, macama, kucama…Sa druge strane Nemanjini roditelji žive u samom centru grada, pa volimo da provodimo vreme sa njima I u divnim beogradskim parkovima I na lepim šetalištima. Da se vratim na pitanje,  baš volim što sam mama I volim sve sa njima, ali možda za nijansu najviše uživam u vremenu koje zajedno provodimo pred spavanje. Sumiranje Vukovog dana u toplom krevetu, priprema za sledeći dan I neizostavno dugo maženje sa Višnjom I Vukom je moj omiljenji ritual.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da li se edukuješ na temu roditeljstva I ako je odgovor DA, imaš li neku preporuku za sve nas (knjiga, blog, predavanje…) ?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org