Hrabra mama Katarina Stamenković i izazov: Kako usaditi i očuvati prave vrednosti?

Ja obožavam da tragam za novim idejama kada je u pitanju osmišljavanje vremena sa decom. Tako sam i naišla na ovu divnu i veoma kreativnu Hrabru mamu Katarinu!

O čemu je pisala Hrabra mama Katarina, mama četvoro dece, pročitajte u intervjuu. I obavezno je zapratite!!!


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Katarina Stamenković (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Katarina. Supruga sam divnom, predobrom, istinoljubivom i vrednom muškarcu, zahvalna na podršci i razumevanju koje  mi uzvraća i ponosna na ljubav i vezu koju negujemo više od 20 godina. Majka sam četvoro dece, potpuno različitog temperamenta, senzibiliteta i potreba, što čini našu avanturu šarenijom i lepšom

Veliki sam optimista, puna nade i entuzijazma. Volim avanturu i izazov u životu, negujem dete u sebi. Osoba sam koja prezire nepravdu, pa iako mirna, tiha i pomalo introvertna osoba, impulsivno skačem da zaštitim slabe i ugrožene.

Najviše se pronalazim kao „samo mama“.

Na početku nesigurna, uplašena i neodlučna, sazrevala sam i rasla zajedno sa decom. Učila da ih osluškujem, shvatam njihove potrebe, poštujem individualnost i jedinstvenost, da ih ne sputavam i ne gušim na putu odrastanja i sazrevanja i da probudim radoznalost i znatiželju (zapravo da negujem ono što je deci svojstveno). Zajedno istražujemo i grešimo. Još uvek se mazimo, gnjavimo, cacorimo, negujemo naše rituale i pravo je čudo što smo još uvek na okupu.

Srećna sam i zahvalna što imam privilegiju da rastem i odrastem uz svoju decu.

Mislim da deca zaista mogu mnogo, da imaju veliki potencijal, prirodnu radoznalost, potrebu da otkriju, shvate, spoznaju, ljubopitljivo istražuju i mudruju. Najbolji način za učenje je igra, zato dosta vremena provodim kreirajući igrice i mozgalice za najmlađe članove naše porodice. Kako se igramo i kreativno stvaramo na blogu Mama Katuljak i 4 džinuljka  i instagram stranici mama_katuljak_i_4_dzinuljka  .


2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Moj najveći izazov u roditeljstvu je bio kako usaditi i očuvati prave vrednosti deci u današnjim uslovima, kada su izazovi i iskušenja velika, loši primeri svuda i narušene moralne vrednosti.

Učili smo ih da znaju da se raduju malim stvarima, da uživaju u zajedničkoj sreći, istraživanjima, glupiranju i šalama, da cene neprolazne istine, i prave vrednosti. Sada, već dovoljno veliki i zreli, itekako znaju da procene za šta se treba i vredi, srčano i nepokolebljivo boriti, a koje su bitke davno izgubljene. Okrenuli smo ih prirodi, preneli ljubav i potrebu da prirodu istražujemo, otkrivamo zakonitosti, odnose i ravnotežu u njoj, da poštujemo i negujemo sve što nam ona nesebično daruje. Pružili smo im prostor i priliku da kroz kvalitetno vreme sami naprave dobar izbor.

Učili smo ih da guraju jedni druge, da je jedino čemu mogu verovati njihove „ćupe“ i oni sami jedni drugima, jer mi „tikvice bez korena“ ne možemo drugačije. Sada smo ponosni, jer biti zajedno, uvek zajedno i u sreći, razočarenju i besu, je smisao njihovog bitisanja, koji nikad ne gubi na značaju.

Naši su skromni, ne podležu materijalizmu, jer znaju da ono što jedino vredi, niko im ne može oduzeti. Teže i oni imperativima današnjice (telefoni, patike, IG, igrice…), druže se, nisu izolovani od izazova savremenog sveta, ali sami znaju svoje granice i čvrsto stoje na zemlji.

Zvuči apsurdno, ali bilo je teško učiti ih da budu dobri i pomažu drugovima, kad je jedini moto današnje dece ismevati druge, biti snishodljiv i zao. Možda sam stroga, ali deca su danas surova prema onima koji su „drugačiji“. U uslovima kada deca lako i neprimetno prihvataju sve, pa i loše uzore, kada jedino teže da budu prihvaćena i deo grupe, bilo je teško očuvati prave vrednosti. Bolelo je svaki put kada bi kući preneli grube reakcije drugova, surovo ponašanje, osuđivanje… Preispitivala bih naše stavove, emocije se menjale od suza do besa, dolazila u iskušenje da prihvatimo merila današnjice….. Shvativši da to nisu nametnute, tuđe vrednosti, već da smo to mi i da drugačije ne možemo, postalo je lakše. Uz veru i obostranu podršku, sada znamo da smo uspeli i da su nam deca srećna.


3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Izazov, koji čini mi se, neću u potpunosti savladati je paranoja. Užasno se plašim i brinem kada se deca sama vraćaju kući, bilo sa treninga, škole, izlazaka, aktivnosti… Iako imamo poverenje u svoju decu, pričamo o svemu, plašim se, jer nemam poverenje u ljude i sredinu koja nas okružuje. Znam da taj strah ne treba da prenosim na decu. Trudim se da se suzdržim, da ne pokažem strah, da kanališem brigu i da razgovaramo trezveno. Jedino što mogu da uradim je da pokušam da ih naučim da se zaštite i budu oprezni, ali ne paranoični kao mama.


4. Tvoje MAMINO VREME.

Baš zato što sam posvećena i predana porodici, „samo moje“ vreme mi je jako važno. Nije mi potrebno mnogo, jer sam ispunjena i zadovoljna žena. To su mali trenuci i rutuali koji me ispunjuju i pomažu da napunim baterije.

Jutro je moje vreme, volim da ustanem pre svih, da se malo osamim, sredim svoje misli i da dobro isplaniram dan, jer svaki novi dan je privilegija, nova prilika za radosti i uživanja, ali i obaveze.

Sebe nagradim dobrom knjigom i odlaskom u pozorište. Prija mi fizička aktivnost. Pored porodičnog pešačenja i planinarenja, volim plivanje i laganu šetnju, kao lek i za dušu i telo.


5. Pitanje prethodne mame: Da li se edukuješ na temu roditeljstva I ako je odgovor DA, imaš li neku preporuku za sve nas (knjiga, blog, predavanje…) ?

U poslednje vreme ne čitam literaturu o roditeljstvu u tolikom obimu, jer nemam vremena. Pored Ranka Rajovića i Marije Montesori (bilo knjige ili seminari), najradije se vraćam Milici Novković i njenom neprevaziđenom delu „Porodični bukvar“. Njena vera i ubeđenje da se čovek rađa sa klicama ljubavi, dobrote i radosti,6. da ima prirodnu empatiju i socijalnu interakciju i njeni mudri saveti o roditeljstvu nadahnjuju i inspirišu.


Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koji su tvoji lični i porodični ciljevi koje želiš da ostvariš u 2019. godini?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje! Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila: