Hrabra mama Milena Ajdačić i izazov: Strah

Verujem da su putovanja nešto što bogati i dušu i telo!

Verujem da su putovanja sa decom nešto što mnogo donosi čitavoj porodici, od učenja novih veština, preko novih saznanja o mestima gde se putuje, do stvaranja zajedničkih uspomena.

Slično razmišlja i Hrabra mama Milena, te sam veoma želela da je upoznam.

Mnogo mi je drago da se odazvala pozivu i podelila sa nama svoje roditeljske izazove.

O čemu je to pisala Hrabra mama Milena, pročitajte u intervjuu.


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Milena Ajdačić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Milena Ajdačić, zaposlena mama jedne opasne mustre Sofije i supruga tata Ivana koga Sofija zove „heroj“. Mi smo porodica koja koristi svoje slobodno vreme tako što ili zuji po Srbiji i svetu ili smišlja gde ćemo sledeće. Krajem prošle godine smo rešili da napravimo Tamo Vamo blog, na kome želimo da objedinimo uspomene i utiske sa naših putovanja. Pored bloga aktivni smo i na You Tube kanalu i na Instagramu. Najviše na svetu volim kada smo zajedno i kada po čitav dan možemo da posvetimo jedni drugima.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Najveći izazov sa kojim sam uspela da se izborim jeste strah. Od kad se rodila sam se plašila da li je sve u redu, pa kasnije da li ispravno postupam u odgoju, pa da li će se slučajno razboleti ili da li će se nešto loše desiti na nekom od putovanja. U nekom trenutku sam se, ne znam ni sama kako, prepustila trenutku i rešila da se opustim i oslobodim.

Drugi izazov sa kojim sam se izborila je mišljenje okoline o mojim odlukama o odgoju. Svi imaju mišljenje o stvarima koje ih se realno ne tiču. Svi saveti po pitanju dojenja, ishrane, nošenja, spavanja, putovanja deteta od lica koja nisu stručnjaci, mogu da imaju samo negativne efekte na samopouzdanje roditelja. Ljudi su umeli da izjave čak da maltretiramo dete, jer je vucaramo po svetu, a ona se ničeg neće ni sećati. Vremenom sam uspela da ne reagujem na savete koje nisam tražila, ali su u početku umeli da me pogode i teraju da se preispitujem.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Verujem da se svi roditelji na dnevnom nivou susreću sa novim izazovima. Borim se sa različitim fazama tokom njenog odrastanja. Borim se da ne bude sebična i da deli stvari sa drugom decom. Borim se da što manje vremena provodi pred ekranima, a što više napolju ili uz zabavne knjige i kućne projekte. Borim se da se što zdravije hrani, da izraste u dobru i poštenu osobu i sa još gomilom dnevnih izazova. Stalno se nešto borim, ali se trudim da uživam u porcesu njenog odrastanja, jer shvatam koliko je svaki trenutak drugačiji i dragocen.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Pokušavam da se vratim rutini odlaska u teretanu i da trčim što je moguće više. Tih sat vremena tri puta nedeljno svi možemo da izdvojimo, samo je pitanje prioriteta i organizacie.

Još uvek nisam redovna na treninzima, pa u ovoj fazi je moje mamino vreme kad Sofija zaspi. Tada suprug i ja možemo da radimo stvari koje volimo, da pogledamo neki film, da planiramo putovanja, da pravimo naš blog.

Volim da popijem kaficu sa prijateljima, kad uspem da ugrebim vreme. To me napuni pozitivnom energijom skoro uvek.

5. Pitanje prethodne mame: Koji su tvoji lični i porodični ciljevi koje želiš da ostvariš u 2019. godini?

Ono što mi je prvi lični i porodični cilj je svakako proširenje naše male komune.

Svake godine su nam među ciljevima i neka putovanja o kojima maštamo, tako da za sada imamo cilj da se divno provedemo na putu po Andaluziji, a ostale ciljeve ćemo postavljati usput tokom godine.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koji su trenuci koji te najviše raduju tokom odrastanja deteta?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila: