Hrabra mama Nataša Karavdija i izazov: „Ti to nećeš moći (sama)“

Zašto mi je drago što se Hrabra mama Nataša odazvala pozivu?

Pratim je već duže vreme na Instagramu i nekako mi je postala draga (a nisam imala priliku da je upoznam lično). Hrabra mama Nataša me je osvojila svojom prirodnošću, opuštenošću, vedrinom i pozitivnošću koja se odaje na njenom profilu, a mislim da je to upravo ono što je potrebno svim mamama na ovom svetu!

Ukoliko ne znate ko je ova divna Hrabra mama Nataša, obavezno je zapratite, a do tad pročitajte šta je to podelila sa nama!


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Ideje kako da gradite kvalitetan odnos sa decom kroz igru možete pronaći ovde.


Nataša Karavdija (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Nataša i mama sam dve devojčice i jednog dečaka. Završila sam Filološki fakultet – turski jezik i književnost (master), ali već duže vreme ne radim u struci, već u jednoj firmi u ljudskim resursima. Trenutno sam na porodiljskom odsustvu, uživam sa svojom decom i bavim se svojom Instagram stranicom @mommy_star_butterfly gde delim naš svakodnevni život i avanture. Nikad ne sedim besposlena, uvek imam nešto da radim i volim da mi je vreme ispunjeno.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Kada god mi je neko unapred govorio da nešto neću moći (pogotovo ne sama) uvek sam ih uveravala u suprotno. Sve sam uspevala. Iskreno, bila sam prilično nesigurna kada sam se prvi put porodila, od svega ‘šta treba, šta ne treba, šta sme i ne sme’ na kraju sam uvek radila kako sam ja mislila da treba. Ne znam da li je uvek bio najbolji način u očima drugih, ali radila sam, i dalje radim onako kako mislim da je najbolje za moju decu. Mogu samo reći da sam mnogo više sigurnija u sebe sada, nego tada.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Ono što me najviše brine je to da li ću uspeti da ih izvedem na pravi put. Dajem sve od sebe, ali uvek mi je to u mislima. Brinem kako će biti kad porastu, kakvo će vreme biti, da li će se snaći, da li će znati da brinu o sebi i svojim bližnjima, da li će se snaći ako nas ne bude. Sad je najlakše kad su tu sa mnom po ceo dan, ali posle verujem da će biti mnogo izazova sa kojima ću se svakodnevno boriti kad ih, kako kažu ‘pustim u svet’. Cilj mi je da im usadim ono nešto što će ih voditi kroz život da nikad ne posustaju i da veruju u sebe i kad je teško.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Svako veče kad deca legnu da spavaju posle 21h imam vreme za sebe i tada, muž i ja, uglavnom gledamo serije, filmove… Trenutno zbog zdravstvenih problema ne smem da treniram, ali čim to sredim, nastavljam. Između trudnoća sam uspevala da uklopim 3-4 treninga nedeljno i jedva čekam da ponovo krenem. Ceo život se bavim sportom, trenirala sam i karate i imam crni pojas. Bavljenje sportom mi jako prija, odlično se osećam i ispunjava me.

5. Pitanje prethodne mame: Koji su trenuci koji te najviše raduju tokom odrastanja deteta?

Najviše volim kada vidim da su oni srećni. Kada uspeju nešto sami da urade i lica im se ozare. Kada učinimo nešto za njih i oni blistaju od sreće. Toliko je sitnica koje njima izmame onaj najiskreniji osmeh da ja ne mogu opisati svoju sreću. Sve ono što njih čini srećnim – mene još više.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako najčešće provodite vreme sa svojim detetom/decom napolju? (Preporuke, saveti…)

Želiš da sarađujemo? Ovde pogledaj kako je to moguće.


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski (više o Manueli pročitati ovde)