Hrabra mama Milana Jurišić i izazov: Oceniti šta je važno u odgoju deteta

Divna Hrabra mama Milana mi je privukla pažnju na prvom mestu veoma interesantnim fotografijama koje pravi, a onda … Počneš da čitaš šta piše ispod tih fotografija i zadiviš se.

Veliko mi je zadovoljstvo što se ova divna Hrabra mama Milana odazvala pozivu i podelila sa nama svoje roditeljske izazove.

Ukoliko još niste zapratili ovu divnu Hrabru mamu Milanu, obavezno to učinite!

Uživajte u intervjuu!


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Milana Jurišić  (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Milana, najbliži me zovu Minja. Po struci sam doktor medicine sa ambicijom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, mama sam malog dečaka Tea i kavalira Čarlija, i supruga svojoj drugoj polovini – Mirku.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Najveći izazov mi je bio da ocenim šta je zaista za mene važno u odgajanju deteta i da pažljivo izaberem svoje bitke. Ne želim ni da svoje dete opteretim brdom nekih pravila, a ni sebe kao roditelja, i da zbog toga propustim da oboje uživamo u njegovom detinjstvu. Tako da sam puno vremena provela razmišljajući o tome šta je zaista važno, šta je ono što on u odgovarajućem uzrastu može da razume, a šta je bespotrebno i opterećujuće. Kako sam do toga došla ne znam, pristupala sam problemima po principu “one problem at a time” i za sad sam zadovoljna kako funkcionišemo. Možda bi najbolji savet bio: slušajte sebe i posmatrajte svoje dete, a ne okolinu. Kao što ni vi niste slični drugima, tako je i vaše dete jedinstvena individua. Nadam se da takvu poruku kroz naš profil @milanaminja i šaljem našim čitaocima.

Milana Jurišić  (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Ovaj se odgovor nadovezuje na prethodni, pa tako sa njegovim uzrastom se menjaju i roditeljske metode koje implementiramo kao i naši pristupi izazovu koji novi uzrast donosi. Roditeljstvo nije univerzalni recept, ni zatvoren krug, već zahteva stalne inovacije. Tako da će ova “borba” trajati verovatno dokle god sam roditelj – odnosno do kraja života.

4. Tvoje MAMINO VREME.

U “mamino vreme” za mene ulazi i vreme provedeno na Klinici. Volim ovaj posao, imam divne kolege sa kojima se osećam da svaki dan rastem, nešto novo učim, a što je samo moje, i nije u vezi sa roditeljstvom. Takođe i vreme kada legnem pored uspavanog Tea, otvorim knjigu i čitam je za mene u ovom trenutku neprocenjivo i lekovito. I način na koji provodim “svoje vreme” se menja. Nekad je to bilo gledanje filmova sa mužem uz večeru, nekad večere i izlasci sa prijateljima vikendom, danas su knjige, videćemo šta ću poželeti sledeće. Ali i to “vreme” menjam po potrebi, nekad mirnije, nekad turbulentnije, tako da mi nikad ničega ne bude previše. Za mene je dinamika mira i ludovanja recept za ispunjen život.

5. Pitanje prethodne mame: Kako najčešće provodite vreme sa svojim detetom/decom napolju? (Preporuke, saveti…)

Kad je sneg bio za valjanje po njemu – išli smo da trčimo po snegu. Sad odemo malo do babe, malo do prababe, malo do kume, nekad do igraonice, zovemo goste, češće smo kod kuće i smišljamo različite načine da se razonodimo. A kad je lepo vreme Kalemegdan nam je omiljeno mesto za šetnju – ima dovoljno prostora za igru i za Tea i za Čarlija.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Po čemu želiš da te tvoje dete pamti?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org