Hrabra mama Dolores Milošev Erdeg i izazov: Snaći se u veoma stresnim, iznenadnim situacijama

Mnogo mi je drago da se divna Hrabra mama Dolores odazvala pozivu i sa nama podelila svoje roditeljske izazove, jer mi se dopadaju poruke koje šalje roditeljima – podržavajuće su i zdravorazumske.

Tu svoju energiju i stav je prenela i na odgovore koje možete pročitati ispod.

Ukoliko još uvek ne znate ko je divna Hrabra mama Dolores, upoznajete je u intervjuu i zapratite na instagramu.


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Dolores Milošev Erdeg (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Moje ime je Dolores Milošev Erdeg, preduzetnica sam, tv voditelj iz hobija (autor sam tv koncepta „zdrava priča“ i balerina nekad, a sad plešem  zauvek u srcu. Na instagramu, skupljam zdrave priče, pa ih pišem, dakle, dišem. ?

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Samo jedan? ?  Shvatila sam da znam šta je biti roditelj, samo dok ne svane novo jutro ili ne otkuca sledeća minuta. Najveći izazov je snaći se u sekundi kada sve deluje kao da se „trese tlo pod nogama“, a da to niko nije najavio. Sećam se banalnog primera, ali shvatićete poentu: užurbano se spremamo na put, čitav „baka servis“ je organizovan jer putujemo poslom, čeka nas mnogo ljudi i dete dan pre, da ne kažem noć pre, padne i slomi nadlakticu. Put je otkazan. Posao je otkazan, bar za jednog od nas. Tu se „pale rezervni motori“, budite iz sebe sve što ste u životu učili, a da spada pod „snađi se“ i tada se sa tim borim govoreći sebi „Znaš i umeš“. Taman kada sebi se dokažem u spuštanju iznenadne temperature, kada naučim da skinem svaku fleku, kada naučim dete da zahvalno jede bez ometanja i kada ga naučim da spava, to dete krene da stvara „nove temperaturne sitacije“ za koje nemaš u mementu lek. E to je izazov. Ne stigneš ni da uživaš kada „kompletiraš“ jednu fazu, dođe druga, a sa drugom fazom i nova „najezda saveta“, sa sajta: www.savetujunas.ko.svi.

Držati se zdravog razuma je izazov. Znate onaj razum, koji smo formirali iz kuće, kroz obrazovanje, itd. Taj naš najjači adut, tako prosto nestane u tom roditeljstvu, sakrije se, ne mož’ ga naći.  Krene da se „igra žmurke“. Svi se tu nađemo na kraju, ali je izazov držati sve konce u rukama.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Uh. Zauvek ću se boriti sa snom, sa gomilom saveta oko sebe, sa mislima da li sam dala sve od sebe. Zašto nisam? Kada jesam, zašto nije dalo jako vidljive, kristalno jasne rezultate? Zašto dete jednostavno ne napiše šta smo ga sve naučili i da ja to znam?! ? Ovako, stalno nešto znam i ništa ne znam. Jedino što sigurno znam je da se Nia oseća voljeno, trudim se da taj njen „potpis“ na tu činjenicu, uhvatim svaki dan. Moj aktuelni izazov je da sve rešavamo razgovorom, ne dramom. Vike nije bilo od starta, ali hoću malo manje drame i sebi i njoj u životu. Spuštam svesno ton na onaj nivo: „Hajde da vidimo šta se tu desilo i šta sad možemo?“, umesto: „Šta si to uradila?“,  razliku tona pretpostavljam osetite i u ovoj pisanoj formi. Čitala sam o tome, slušala i učila.

Sebe tešim na način da ponavljam: To se dešava savesnim roditeljima. U redu je.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Pravim frizure, pevam pesmice dok menjam pelenu, sklapam puzle, ona me uči pesmice, objašnjavam sve(t) oko sebe u detalje i nekoliko puta, pa nekoliko desetina puta. Držim je za rukicu i šetam. Kliznemo na stepenicama zgrade pa se tome smejemo. Pričam sa njom kao sa odraslom osobom, na sred ulice, čak i kad je imala par meseci i uglavnom ne vidim nikoga tad oko sebe. Trudim se da to bude jednostavno i primenjivo gde god, nezavisno od vremena, mesta gde se nalazimo, okolnosti itd. Moje pravo i najdraže mamino vreme, je kad je i tata tu.

5. Pitanje prethodne mame: Šta nisi očekivala pre nego što si postala majka, i šta te je kao roditelja najviše iznenadilo?

Nisam očekivala da ću tek tada razumeti pravo značenje reči: „slobodno vreme“ i da ću ga potpuno drugačije koristiti tada, kada postanem mama, nego nekada. Vreme me konstano iznenađuje. Sram ga bilo, trka se sa mnom svaki dan, uzima mi bebinu odeću iz ormara, usudi se da nam za 2 meseca cipele postanu male, prebaci me na „kids“ odeljenje, a taman sam razumela sve te „bejbi“ veličine. Kao što rekoh, sram ga bilo.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Od kojih svojih snova nećeš nikada odustati, a koji su se novi stvorili?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org