Hrabra mama Jelena Stojadinov i izazov: Zdravstveni problem deteta

Hrabra mama Jelena mi je privukla pažnju svojim kreativnim idejama za decu od 0-3 godine na svom Instagram profilu @bravo.mama.

Poželela sam da je upoznam i rezultat je ovaj intervju. Pročitajte ga, jer vredi izdvojenog vremena.


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Jelena Stojadinov (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Mama dvoje dece, živahnog trogodišnjaka i jedne pitome devojčice koja uskoro slavi prvi rođendan.

To je povukla na tatu 🙂 Radim kao profesorka srpskog i bibliotekarka u divnoj XIII beogradskoj gimnaziji, trenutno pišem doktorat. Zaljubljenik sam u knjige, ali i nove medije, u nauku, kao i u kreativnost. Mogla bih da nabrajam u nedogled.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Reč je o zdravstvenim problemima sa kojim smo se suočili tokom odrastanja našeg sina. U roditeljstvo uploviš sa nekom idealnom slikom onoga što te očekuje, pa sve što nije u skladu sa tom projekcijom deluje krajnje uznemirujuće. Tako smo se osećali posle Strahinjine prve i, nadam se, jedine operacije i uvek kada bismo iz jelovnika izbacili neku namirnicu zbog njegovih alergijskih reakcija. A taj spisak je, zaista, dugačak. Trenutak kada u rukama držiš svoje, tada jedino, dete koje je dobilo anafilaksu od jednog indijskog oraha protrese te do srži ljudskog bića. Tada imaš dve opcije. Ili ćeš se ukopati tu gde jesi i sa pitanjima zašto baš meni da se desi ili ćeš pokušati da uradiš nešto sa tim i okreneš okolnosti u svoju korist. Mi smo odlučili da se borimo i za ove dve godine smo se toliko usavršili u spremanju klope za njega, da smo i sami počeli isto da se hranimo i ozbiljno se vodimo mišlju da napišemo jedan kuvar “Kako da spremite 150 jela od 3 namirnice”. Šalim se, može da jede više od tri. Malo više 🙂 Ovi izazovi učine te neverovatno snažnim, spremnijim za sve što te čeka u životu. Iz tih situacija smo kao porodica izlazili uvek jači i povezaniji, sa nekom životnom energijom i iskustvom koje uobičajene okolnosti nikad ne bi iznedrile.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Borim se sa tim da razdvojim identet mame od ostalih identiteta koji čine moju ličnost. Shvatam da je sve to međusobno uslovljeno i da ćemo biti dobre majke ako negujemo odnose sa suprugom, majkom, prijateljicom, ako smo ostvarene na ličnom i na profesionalnom planu. Suština je u tome da kvantitet nije nužno i kvalitet, naprotiv. Ipak, treba biti vrlo mudar u postavljanju prioriteta jer je vremena malo i treba sa njim pametno raspolagati.

4. Tvoje MAMINO VREME.

To je trebalo da bude vreme kada decu stavimo na spavanje (oko 21h) pa do ponoći. Međutim, scenario je, bez greške, izgledao ovako:  samo da operem sudove, pristavim doručak-ručak-užinu za sutra, pospremim kuću pa se neretko dešavalo da zaspim sedeći. A u rukama svašta od knjige, upaljenog fena do pumpice za izmlazanje ?. Sada prvo odvojim vreme da budem nasamo sa sobom, da malo odmorim, udahnem duboko, uradim vežbe, pročitam nešto, jer sudovi nigde neće pobeći. Mada bi to bilo baš lepo ?

5. Pitanje prethodne mame: Svi mi zajedno sa našom decom pravimo uspomene, a na koji način ih beležite i čuvate od zaborava, pitam Vas sad?

Svemu što radim pristupam sa mnogo entuzijazma, energije i ljubavi, pa tako i tome. Volim da zabeležim trenutke odrastanja moje dece na kreativan način, pa im često pravim razne scenografije od tkanina. Sinu sam za prvi rođendan napravila film od svih slika i snimaka koje sam imala, sa propratnim tekstom. Materijal sam montirala mesec dana (bukvalno!), ali tvrdim da je to najlpeši poklon koji je od mene dobio, a mislim da i sam postaje svestan toga. Pisala sam kako je izgovarao neke reči, neke situacije kojima se i dan danas smejemo, duhovite izjave. Za rođendan će svako od njih dobiti po pisamce kao osvrt na puteve kojima smo koračali prethodne godine.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Stavi se u ulogu tvoje majke. Šta bi rekla sebi?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org