Hrabra mama Ljubica Panić i izazov: Priprema za najvažniju ulogu u životu

Divna Hrabra mama Ljuba mi je „zapala za oko“ zbog posla kojim se bavi. Počela sam da ih pratim jer prave predivne stvari za decu.

Međutim, sadržaj koji svakodnevno dele na svom Instagram profilu je toliko koristan i kreativan, da sam poželela da je upoznam i na ovaj način.

Mnogo mi je drago da se Hrabra mama Ljuba odazvala pozivu i sa nama podelila mnogo korisnog sadržaja (pa i savete o igračkama ?).

Uživajte u intervjuu i počnite da ih pratite (ako do sada još niste)!


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Ljubica Panić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Ljuba, sasvim obična mama i žena. Sa malom ličnom misijom, sa vrlinama, manama, snovima i strahovima. Kreirala sam Kids Room Concept store, drugačiji i poseban svet igračaka sa željom da svim roditeljima i mališanama ponudim kvalitetniji, kreativniji i edukativniji program igračaka koje će obeležiti njihovo detinjstvo i odrastanje.  Sve ono što čini moju porodicu i mene možete otkriti na našem instagram profilu vlada_ljuba

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Često volim da kažem kako nas niko nikada ne priprema za najvažniju ulogu u životu – ulogu roditelja. Učimo u hodu, nasleđujemo neke obrasce, oslanjamo se na instikt i negde je i normalno da izazovi budu teme za razmišljanje i stalno preispitivanje. Oni počinju još onog dana u porodilištu i trajaće verovatno dok postojimo. Nekada će biti manji, nekada veći ali na nama je da stalno radimo na sebi jer to je jedini način da napredujemo i  odgovorimo na njih na najbolji način.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

To je zapravo borba sa samom sobom gotovo svaki dan. Preispitivanja da li sam dobro postupila u nekoj situaciji, dala pravi odgovor, donela dobru odluku … jesu mali ali važni svakodnevni izazovi koji nekada deluju lako ali su važni jer učestvuju u formiranju naše dece. Trenutni naš izazov se zove “polazak u školu“ i on za mene nije samo privikavanje na novu sredinu i nove obaveze već spoznaja da smo odrasli, da je kraj onog najslađeg dela detinjstva i da zajedno ulazimo u svet velikih. Iskreno, nije lako i nisam spremna, ostaje da vam javim  kako smo se svi zajedno izborili sa njim.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Nemam to neko posebno vreme za „ moje vreme“. To može biti sat vremena ukupno  tokom celog dana i ono zapravo predstavlja momenat kada osetim potrebu da budem sama sa sobom. Ne mora biti vreme kada uspavamo decu, naprotiv, to može biti dvadeset minuta  hoda ujutru od vrtića do kuće, pola sata mira uz jutarnju kafu ili petnaest minuta  provedenog u tišini i meditaciji  pred spavanje. Nije bitno  ni mesto ni vreme, važan je taj kontakt sa sobom i svojim mislima.

5. Pitanje prethodne mame: Koje edukativne igračke smatrate najboljim za mališane, od bebećih uzrasta, pa sve do polaska u školu?

Nekada zaista olako shvatamo koliko je važna uloga igračaka u ranom razvoju dece. Pravilnim izborom od malih nogu činimo veliko dobro svom detetu jer podstičemo njegov pravilan razvoj – senzomotorni, kognitivni (opažanje, učenje, pamćenje, mišljenje,inteligencija), emocionalni, socijalni  kao i  razvoj govora. Sve ovo su važni elementi koji dečiju igru čine važnom i nezamenljivom. Kao neko ko je osmlislio Kids Room Concept store i ko se bavi igračkama i profesionalno i kao roditelj izdvojila bi – activity kocku, mini lavirint, senzorne oblike i  kulu za slaganje. Posle tri godine tu su muzički instrumenti, igre uloga (kuhinjski setovi, radionica, doktorski set, alat..) kao i različite vrste slagalica i društvenih igara. Napomenula bih samo da igračke nisu samo jedino bitne za razvoj, tu su i sve one igre u prirodi , knjige i kreativne aktivnosti sa roditeljima.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako je biti pionir u blogosferi, gde sada ide …?

(pratite ovu rubriku I uskoro ćete otkriti kome je ovo pitanje bilo namenjeno ?)


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org