Hrabra mama Jelena Jakšić i izazov: Tantrumi

Mnogo sam srećna što je Hrabra mama Jelena prihvatila poziv i sa nama podelila svoje roditeljske izazove. Da budem iskrena, već duže vreme sa čekala da joj pošaljem poziv i taman kada sam to htela – ona objavi da je trudna po drugi put. Odustala sam od poziva u tom momentu i odlučila da sačekam (da se izbori sa još kojim izazovom ?), jer sam znala da od nje možemo čuti samo reči podrške.

I evo, intervju je konačno tu!

Hvala ti Hrabra mama Jelena!


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Jelena Jakšić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Jelena, diplomirani filolog, supruga, mama, kćerka, kuma, drugarica, kreativac, zaljubljenik u offline i online lepu reč i lice ispred Instagram profila @jelajabuka . Ljudi koji me poznaju i prate kažu da sam i komičar, da širim pozitivnu energiju i da sam neko ko inspiriše. Takođe, životne uloge koje ću rado prigrliti. Majka sam jedne 3-godišnje Anike i jednog 5-mesečnog Sergeja, supruga jednog 36-godišnjeg Igora. Zaljubljenik sam i u njih.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Možda će zvučati deprimirajuće, ali mislim da se ni sa jednim još uvek nisam izborila, ali kapiram da roditeljstvo to i jeste – pokušati biti najbolje verzija sebe kao roditelja. Ali, evo ono na šta mogu reći da sam negde ponosna jeste moj odnos prema tantrumima 3-godišnje kćerke. Ako ste ih ikada doživeli, znate koliko su izazovni i koliko svesnosti o situaciji zahtevaju. U većini slučajeva uspevam da ostanem smirena, da sačekam da prođu, čak nekad i da svojim zagrljajem, pričom, dodirom uspem da ih umirim. Ima, naravno, slučajeva i kada se tantrumu i sama pridružim. Na te momente nisam ponosna, ali jesam na činjenicu da sam ih svesna i da na njima radim.

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Roditeljstvo samo po sebi je jedan veliki izazov sa kojim se i dalje borim. Generalno, izazovi koje pred nas stavlja uloga roditelja nešto su sa čim zapravo nema konačne ,,pobede’’, tako da neku mudru reč na ovo pitanje teško da imam. Stvar je u konstantnom razvoju, rastu, prilagođavanju, kompromisu, menjanju. Svakodnevno se trudim da budem smirena mama, da budem mama koja razume, mama koja je uteha, mama koja podržava, mama koja je pribrana i kada je najteže. Ide teško, ali najbitnije je da IDE! Ono što je ključno u celoj priči jeste biti svestan sebe kao majke u datom konkretnom trenutku i svestan onoga kakva želiš biti i pokušati da te dve tačke približiš što je više moguće. Doslednost bih istakla kao jedan od izazova na kom i dalje radim, a sve mi se čini da ću raditi dok se mamom zovem :D!

4. Tvoje MAMINO VREME.

Tuš, kafa od dva sata, razgovor sa odraslom osobom, učenje (nedavno upisala jedan online kurs – uživam!), čitanje, spavanje. Mislim da je svakoj majci potrebno da u nekim trenucima isključi mod ,,mama’’ i posveti se sebi.

5. Pitanje prethodne mame: Čime su prožeti tvoji trenuci fine tišine?

Čitanje romana koji već godinama čekaju svoj red. Kafa. Društvene mreže.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koju svakodnevnu sitnicu si počela najviše da ceniš od kad si postala mama?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org