Sva deca žele da budu dobra

Naslov ovog teksta je zapravo podnaslov prve knjige koju sam sebi zadala kao zadatak u „Čitalačkom klubu za roditelje„, a to je knjiga „Tri najbolje metode ranog razvoja“ koju je napisala iskusni pedagog Irina Maljceva a izdavač je Publik Praktikum.
Ova knjiga je kao priručnik sa vežbama koje se mogu koristiti u celini ili delimično, pratiti instrukcije ili pokušati da u njih unesete i nešto svoje.
U knjizi je autorka sakupila i uredila sve ono što se nalazi u metodama tri velika pedagoga XX veka: Marije Montesori, Glena Domana i Nikolaja Zajceva.
Priznajem, dok nisam videla ovu knjigu znala sam samo za Mariju Montesori.
Zato me i jeste toliko zainteresovalo da je pročitam.

Ono što je zajedničko ovim metodama jeste da sve potenciraju na samostalnosti deteta uz stimulaciju adekvatnim materijalima.
Svaka metoda, odnosno autor je osmislio svoje materijale koje koristi u stimulaciji razvoja deteta. U knjizi su opisani materijali i kao i aktivnosti koje su predviđene da bi se adekvatno stimulisao razvoj deteta.

U nastavku teksta ću kratko uporediti sve tri metode i to poredeći ih po:

 1. Glavim idejama autora
 2. Tome kako definišu uspeh učenja (kmponente uspeha)

Ono što je zajedničko svima jeste da se svi bave: fizičkim razvojem, čitanjem, pitanjem i matematikom, a ostalo različito definišu u zavisnosti od polazne ideje.

Koje su im bile glavne ideje

Marija Montesori je verovala da je najvažniji praktični zadatak za svakog pedagoga da pomogne detetu da samo sebe formira kao ličnost.
„Pomozi mi da ovo uradim sam!“

Glen Domanova glavna ideja je bila da dete poseduje beskonačnu želju i ogroman potencijal da nauči sve ono što još ne zna.
„Svestrano obrazovanje i fizičke vežbe učiniće um deteta dubokim, a telo zdravim“.

Nikolaj Zajcev osnovni cilj jeste aktivacija prirodnih sposobnosti deteta, što mu omogućava da stiče neophodna praktična znanja i veštine u vreme koje je sama prirodna za to opredelila.
„Učiniti druženje sa detetom zaista korisnim za njegov razvoj koristeći specijalni materijal.“

Komponente uspeha – ko je zadužen za uspeh?

Marija Montesori odgovornost za uspeh (ili neuspeh) u formiranju i razvoju deteta u potpunosti prebacuje na odraslog. I to je pravedno, jer tajna uspeha nije dostupna detetu, već njegovom prijatelju – zainteresovanom i brižnom mentoru, njemu bliskoj osobi.

 1. Razbijanje svake veštine u za to predviđeno vreme
 2. Pravilna organizacija prostora koji okružuje dete.

Glen Domanova metodika predstavlja objedinjeno iskustvo njegovih veoma pedantnih dugogodišnjih istraživanja i ekperimenata. Čine je samo 3 jednostavne komponente uspeha:

 1. Poštovanje bezbedonosnih zakona koje je formulisao: 1.1. Uživajte u akticnostima sa decom, 1.2. Pažljivo pripremajte nastavni materijal i činite to unaped i 1.3. Poštujte svoje dete i verujte mu.
 2. Roditeljska logika: neophodno je da roditelji nauče da dete snabdevaju tačnom, jasnom i nedvosmislenom informacijom.
 3. Roditeljska marljivost: da bi se dete učinilo boljim i srećnijim, neophodno je da roditelji konstamrno uče zajedno sa njima i radi njega.
  Znači, postoje jednostavna, razumna i univerzalna pravila, čije će poštovanje roditeljima pružiti mogućnost da usmeravaju razvoj svog deteta u bilo kom sistemu obučavanja.

Nikolaj Zajcev siguran je da bez posebnog emotivnog raspoloženja učesnika obrazovni proces neće doneti dobre rezultaze. Čak i trenutni, najmanji rezultat pojavljuje se jedino onda kada dete doživljava poseban emotivni uspon, nadahnuće. Zbog toga, kako bi nastava bika uspešna, i za dete i za odrasle neophodna je atmosfera emotivnog komfora. U dostizanju toga će pomoći:

 1. Poznavanje psihofizičkih osobenosti dece u ranom uzrastu
 2. Poštovanje pravila organizacije obrazovne sredine
 3. Ritmičnost aktivnosti deteta i mnogobrojna ponavljanja materijala.

Što se oblika i metoda tiče, svaki autor je osmislio svoje materijale i tehnike kojim treba proučavati decu.
U knjizi su predstavljeni materijali, ali i etape korak po korak u korišćenju istih.
Primeri su dati na fotografijama ispod:

Škola Marije Montesori
Škola Glena Domana
Škola Nikolaja A. Zajceva

Ono što je veoma korisno u knjizi jeste da se svaki deo završava praktikumom za roditelje gde su opisane različite aktivnosti i igrice koje se u određenom uzrastu mogu praktikovati.
Koliko će vam ova knjiga biti korisna zavisi od toga da li i koliko želite da se posvetite svakodnevnom radu sa detetom, jer svaka metoda upravo na tome potencira. Zaista je odluka na vama.

Kako se vama čini ova knjiga?


Zaključak iz knjige

NAPOMENA: Ovaj tekst i fotografije su moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor tekstaManuela Kamikovski