Da li moje dete zna šta znači „lepo se ponašati“?

Ako hoćete da proverite da li dete razume šta se podrazumeva pod prihvatljivim ponašanjem, knjiga „Tandrčak“ koju je napisao Dejvid Valijams, izdavač Propolis books je pravi izbor.

U nastavku teksta sa vama delim predlog kako da ovu knjigu koristite u cilju utvrđivanja znanja kod vaše dece o pravilima* ponašanja. *Važno mi je da napomenem da ja pod „pravila ponašanja“ pomislim na bonton, razumevanje i empatiju, moralne vrednosti, uvažavanje, kao i poštovanje ličnih i tuđih granica.

Šta vi podrazumevate pod „pravila ponašanja“? Da li ste ih jasno definisali u vašoj porodici?


Pre nego što pređem na predloge, imam jednu napomenu o knjizi!
Možda nama roditeljima i ne bude toliko duhovita kao što može biti deci, ali se provlače 3 važna pitanja o kojima svi treba da razmislimo:
1) Kada roditeljska ljubav postaje štetna po zdravlje deteta? Znamo li da prepoznamo kada grešimo?
2) Kakva treba da bude komunikacija unutar porodice? Znamo li da prepoznamo kada imamo problem?
3) Kako da se nosimo i kako da naučimo dete da se nosi sa frustracijama? Znamo li da prepoznamo koje su to situacije i šta nas koči?

Ovo su veoma važna pitanja od kojih zavisi funkcionisanje čitave porodice, zdravlje i zadovoljstvo svih članova porodice. Zato ću svakom od njih posvetiti poseban tekst.

⚠️ #spoileralert Kraj mi se nikako ne dopada! 🤷‍♀️


E sada da pređemo na predlog kako da čitate knjigu i iskoristite je za učenje.

 1. Pre samog čitanja razgovarajte o tome ko i šta može biti Tandrčak. Cilj je da svako da svoj opis Tandrčka i da se kroz čitanje otkrije ko je bio najbliži u pogađanju opisa Tandrčka iz knjize. Naslovna strana može da posluži kao inspiracija. 😉
  Na ovaj način se deca dodatno zainteresuju da pažljivije slušaju priču.
 2. Podsetimo decu na razliku između potreba i želja.
  Šta nam je potrebno da bi bili živi i zdravi? Bez čega nikako ne bi preživeli?
  Potrebe su ono bez čijeg zadovoljenja nije moguće ostati u životu: potreba za hranom, vodom, određenom temperaturom…
  Želje nisu povezane sa preživljavanjem, već sa osećajem neprijatnosti. Ako se ne ostavari nečija želja on će preživeti, ali će osećati određenu neprijatnost ili frustraciju. Na primer, bez čokolade i čipsa možemo da preživimo, ali nam ipak prijaju kada ih pojedemo. Bez letovanja ili zimovanja ćemo preživeti, ali nam prija da otputujemo.🤷‍♀️
 3. Nakon svakog poglavlja razgovarate o ponašanju devojčice Mire: Šta je dobro uradila? Šta je loše uradila i zašto? Kako je mogla drugačije da se ponaša?

Ukoliko budete čitali ovu knjigu koristeći predložen pristup, javite ustiske!

P.S. Ovaj tekst je napisan u saradnji sa Propolis books.


NAPOMENA: Ovaj tekst su moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor tekstaManuela Kamikovski