29/12/2018

O meni

Ja sam Manuela Kamikovski, mama, psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, autorka bloga Mamino vreme i osnivač Kluba Hrabrih mama koja pomaže porodicama da se bore sa svakodnevnim izazovima kako bi svi članovi bili samouvereni, zdravi i zadovoljni.

Verujem da je zdrava i zadovoljna porodica osnova zdravog i zadvoljnog društva, društva bez nasilja i lošeg morala. Da bi to bio svet gde živimo i gde nam rastu deca, potrebno je da činimo male korake u ličnim promenama. U tom pravcu idem! Dobrodošli ste da mi se pridružite!

Moja lična misija je da pomognem hiljadama porodica u njihovim borbama sa svakodnevnim izazovima kako bi povratili samopouzdanje, zadovoljstvo i zdravlje.

Važan je svaki član porodice!

Važno je da svi članovi porodice budu zdravi i zadovoljni!

Međutim, mame često sebe zapostave i kada se na to nadovežu pritisci iz okoline zna da bude veoma teško. A to nije u redu!!!

Mamino vreme” je moj lični bunt protiv imperativa koji se nameće: „Dobra si mama samo ako si savršena mama! „

Tokom, skoro deset godina, rada u srednjoj stručnoj školi imala sam priliku da radim sa roditeljima koji su se borili sa raznim izazovima. Bilo mi je žao kada vidim koliko svojim stavovima i nebrigom o sebi doprinose da im porodica pati, a kod mene su najčešće dolazili jer im je dete iz nekog razloga proglašeno kao „problematično“.

O „problematičnoj“ deci bih mogla da pričam i pišem do sutra, ali da ne širim priču istakla bih ovo: Ukoliko se detetu (da i srednjoškolac je i dalje dete koje uči kako da bude odrastao i treba mu pomoć) priđe na adekvatan način imaćete odličan odnos pun poverenja, podrške i saradnje.

Onda sam postala mama.

Počela sam intenzivnije da pratim stranice i blogove o roditeljstvu. I šokirala sam se porukama koje su slate roditeljima, ne zato što su bile kontradiktorne, već što su bile štetne po mentalno zdravlje!

Tako nastaje moja potreba da uradim nešto, da javno kažem da to nije u redu!

Tako nastaje “Mamino vreme”.

Taj svoj bunt i želju da pomognem većem broju porodica usmerila na pisanje tekstova na svom blogu Mamino vreme, organizovanja online programa za roditelje (jer ne mogu svi da putuju do većih gradova da bi prisustvovali predavanjima), savetodavnog i prihoterapijskog rada i od skoro vodim fb grupu Klub Hrabrih mama.

Mamino vreme je bitno jer se svakodnevno borite sa mnogim izazovima roditeljstva i potrebno Vam je da se brinete i o sebi!

Mamino vreme je bitno jer Briga o sebi nije sebičnost, već potreba kako bi SVI članovi porodice bili zdravi i zadovoljni. Primetili ste da sam naglasila SVI ČLANOVI?


Ovo su oblasti kojima se bavim:

Porodica i kako se svakodnevno boriti sa izazovima roditeljstva, a u isto vreme se brinuti i o sebi? Najčešće teme su:

 • kako unaprediti odnose u porodičnom sistemu,
 • partnerski odnosi,
 • odnosi sa decom,
 • odnosi sa bakama i dekama,
 • odnosi sa kolegama i uticaj na funkcionisanje u porodici,
 • porodična dinamika i šta doprinosi disbalansu,
 • kako ojačati porodični sistem.

Klub Hrabrih mama. Hrabre mame su oko nas! To su mame koje pričama o svojim roditeljskim izazovima pružaju podršku mamama koje trenutno prolaze kroz težak period.

Do sada sam imala priliku da upoznam i ugostim preko 70 Hrabrih mama na svom blogu, neke i uživo upoznam.

Iz ove blog rubrike je nastala FB grupa Klub Hrabrih mama >>> MESTO ZA SVE MAME KOJE ŽELE DA ŽIVE HRABRO PO SVOJOJ MERI, BEZ GRIŽE SAVESTI, A SA CILJEM DA IM PORODICA BUDE ZDRAVA I ZADOVOLJNA<<< Ovu grupu sam osnovala sa ciljem da okupim Hrabre mame koje žele da uživaju u svojoj porodici, u svom životu, jer znaju da život nema reprizu!


Učimo kroz igru i konkretni predlozi igrica koje se lako mogu realizovati sa svojom decom (gde mi je akcenat na igricama sa više dece različitog uzrasta, jer je ta situacija kod nas). Kao praktičar terapije igrom imam cilj da Vas „zarazim“ idejom da je igra najdragocenija aktivnost za dete, najkorisnija, najlekovitija i najpodsticajnija. Kada detetu ipak postane teško, terapija igrom ima veoma pozitivne efekte na oporavak i dečji razvoj.

Terapija igrom predstavlja sistematsko korišćenje teorijskog modela za uspostavljanje međuljudskih procesa u kome obučeni terapeuti igrom koriste terapeutske moći igre da pomognu klijentima da spreče ili reše psihološke probleme i ostvare optimalan rast i razvoj” (Američko udruženje za terapiju igrom).


Lični Razvoj i izazov kako ne zaboraviti na sebe, kako unaprediti sebe, kako usavršiti sebe! Kroz edukaciju, individualna savetovanja i psihoterapiju možemo mnogo učiniti za dobrobit naše porodice. Najčešće teme:

 • nisko samopouzdanje i samopoštovanje,
 • osećanje nemoći,
 • strahovi,
 • ljubomora,
 • granice u odnosu na druge ljude,
 • lične vrednosti…


Najčešće tebe: nisko samopouzdanje i samopoštovanje, osećanje nemoći, strahovi, ljubomora, granice u odnosu na druge ljude, lične vrednosti…


Hajde da rastemo zajedno i utičemo na ovaj svet tako da bude lepše mesto za život svima nama!


Rekli o radu sa mnom: